Hayatın her alanında sadeleşmek için rehber niteliğinde 3 kitap.

Sadeleşmek

Sadeleşmek denilince aklımızda bembeyaz bir evde çok az eşya ile yaşamak, ya da lüks eşyalar sahip olmamak, üç tane giysi ile bir mevsimi geçirmek canlanabilir. Modern dünyada bu pek de mümkün görünmüyor. Sadeleşmenin özünde öncelikle özgürlük var. Yani 100 eşyadan fazlasına sahipsek sadeleşmiş değiliz diye düşünmek yanlış.

Bugünlerde en değerli olanın sahip olduklarımız değil kendi özgürlüğümüz olduğunu daha çok farkettik. Fiziksel özgürlüğümüz için daha geniş bir hareket alanına, ruhsal özgürlüğümüz için de düşünce gücümüzü genişletmeye ihtiyacımız var. Birincisi için fazla eşyalarımızdan, ikincisi için ise fazla düşüncelerimizden kurtularak sadeleşmeye doğru büyük bir adım atabiliriz.

Önerdiğimiz bu üç kitap, bizi hiç sıkmadan sadeleşmeye ve azdan keyif almaya davet ediyor.

Minimalizm/ Anlamlı Bir Yaşam - The Minimalists (Joshua Fields Millburn & Ryan Nicodemus)

 

“Azla yaşamanın keyfi.” BBC

Minimalizm, gerekli olmayan şeylerden kurtulup gerekli olanlara yer açmamızı ister -ki bunlar çoğunlukla eşya bile değildir-

30 yaşında iki yakın arkadaş,  Joshua Fields Millburn ve Ryan Nicodemus, kurumsal kariyerlerini bir yana bırakıp hayatlarında gerçekten önemli olana yoğunlaşıyor. Bu ilk kitaplarında, geçmişlerindeki sıkıntılar ve depresyonla geçen zamanlarından yola çıkıyorlar. Aslında kendi Amerikan rüyalarını gerçekleştirmiş olmalarına rağmen; haftalarca çok yoğun çalışıp, boşa harcamalar yapıp, fatura ödemek için yaşadıklarını anlıyorlar. Gerçekten neyi sevdiklerini ve tutkularını keşfetmek yerine, kendilerini idareten mutlu eden geçici çözümlerle yaşadıklarını fark ediyorlar.

Mutlu olmadıkları hayatlarını dönüştürmeye karar verdikten sonra minimalizmi keşfediyorlar. Gereksiz olan her şeyi hayatlarından eledikten sonra asıl gerekli olana odaklanmanın güzelliğini bizlerle paylaşıyorlar.

Minimalizm kitabını Hülya Key’in Türkçe çevirisi ile Eksik Parça Yayınevi’nden bulabilirsiniz.

Okumak değil izlemek isterseniz, The Minimalist’lerin 2016’da yayınlanan Minimalizm belgeseline Netflix’ten ulaşabilirsiniz.

Güzel bir haber: The Minimalist’lerin internet sitesinden minik bir sadeleşme kılavuzunu kendi mail adresinize ücretsiz gönderebilirsiniz.

Derle, Topla, Rahatla - Marie Kondo

Japon düzenleme uzmanı Marie Kondo, 19 yaşında bir üniversite öğrencisiyken düzenleme danışmanı kariyerine adım atıyor. Marie, bugün insanların dağılmış evlerini toplayarak huzur ve ilham bulmalarına yardımcı olmaya devam ediyor.

New York Times’ın çok satan kitabı Derle, Topla, Rahatla‘nın orijinal adının Türkçe karşılığı “düzenlemenin hayat değiştiren büyüsü”. Marie bu kitapta düzenlemeyi bambaşka bir yolla ele alıyor. Evimizi bu metodlarla basitleştirip düzenlersek, bir daha asla düzenlemek zorunda kalmayacağımızı anlatıyor. Bize harika bir şekilde düzenlenmiş evimizde yaşarken, ilham almış ruh ve motive olmuş bir zihin vadediyor.

Marie Kondo, adım adım anlattığı düzenleme yöntemine KonMari Metodu adını vermiş.

Kitap, Melis Zeren’in Türkçe çevirisi ile Epsilon Yayınevi’nden çıkmış.

Basit Yaşam Sanatı - Shunmyo Masuno

“100 kolay Zen öğretisi ile hayatınıza huzuru çağırın.” Daily Telegraph

Sadeleşmeyi sadece fazla eşyalarımızdan kurtulmak için değil fazla düşüncelerimizden de uzaklaşabilmek için seçebiliriz. Shunmyo Masuno, bir Zen Budist rahibi. Japonya’da 450 yaşındaki bir tapınakta başrahip ve Zen bahçe tasarımcısı. Harvard Tasarım Okulu, Cornell ve Brown üniversitelerinde uzmanlığı üzerine dersler vermiş.

ZEN: The Art of Simple Living (Türkçesi: Basit Yaşam Sanatı) kitabında bize Zen stili yaşamayı anlatıyor. Masuno’nun öğretilerine göre, dünya istediğimiz şekilde gitmiyorsa, dünyayı düzenlemek yerine önce kendimizi düzenlemeyi deneyebiliriz. Basit yaşamayı seçmek için ise çok büyük değişikliklere gerek yok. Ufak tefek düzenlemeler ile, belki sadece bakış açımızı değiştirerek, daha çok huzuru hayatımıza davet edebiliriz.

Budist keşiş Masuno’nun bu kitabında, -100 gün boyunca günde 1 kez olmak üzere- 100 kolay adımla, Zen’in özünü modern hayata nasıl uygulayacağımızı öğreniyoruz.

Basit Yaşam Sanatı’na, Bige Turan Zourbakis’in Türkçe çevirisi ile Doğan Kitap’tan ulaşabilirsiniz.

Sadeleşme o kadar geniş bir kavram ki, uygulanamayacağı bir alan neredeyse yok. Giydiklerimiz, evimize aldıklarımız, yediklerimiz, hatta düşündüklerimiz… Sadece neyin fazla olduğunu tespit edebilmemiz bile sadeleşmeye doğru büyük bir adım. Sonrası ise kendiliğinden geliyor.

 

Kaynaklar:

https://www.theminimalists.com/minimalism/

https://konmari.com/?_ga=2.78558417.455057211.1585829669-162375912.1585829669

https://www.penguin.co.uk/books/311/311881/zen--the-art-of-simple-living/9780241371831.html

https://dogankitap.com.tr/kitap/basit-yasam-sanati

 


BENZER YAZILAR

İstismar Nedir? İstismar Türleri Nelerdir?

Sosyal hayatta, iş hayatında, ikili ilişkilerimizde ve bazen içine doğduğumuz evde maruz kaldığımız bir şiddet türü: İSTİSMAR.


Paylaş