Elektro bağlamanın mucitlerinden biri olan Türk rock sanatçımızın hayatı.

1960’lı yıllarda kurulan Beatles, Rolling Stones, Led Zeppelin, Pink Floyd gibi efsanevi müzik grupları, şarkılarıyla dünyayı etkisi altına alırken rock müziğinin de en büyük temsilcileri oldular. Türkiye’de ise bu akımı, çeşitli gruplarımız ve müzisyenlerimiz tarafından ülkemizin halk müziği türkü ile harmanlayarak Anadolu rock müziğini meydana getirdiler.

Erkin Koray Kimdir? Nerede, Ne zaman Doğdu?

Bu alanın en önemli müzisyenlerden biri olan Erkin Koray, 24 Haziran 1941’de İstanbul’da doğdu. Müzisyenlere eğitim veren annesi Vecihe Koray’dan daha küçük yaşlarda piyano eğitimi aldı, daha sonra ise gitar çalmaya başladı.

İlk Müzik Grubu: Erkin Koray ve Ritimcileri

İstanbul Alman Lisesi’nde okurken, arkadaşları ile Erkin Koray ve Ritimcileri grubunu kurarak dönemin şarkılarını çalmaya başladı. Lise eğitimini bitirince yarı amatör yarı profesyonel olarak çalmaya devam etti.

İlk 45’lik: Bir Eylül Akşamı & It's So Long

Çeşitli müzik mekanlarında gitar çalmaya devam eden sanatçımız, gelen teklif üzerine "Bir Eylül Akşamı & It's So Long" adlı ilk plağını 1962 yılında kaydetti ve 1966 yılında müzik piyasasında yerini aldı.

Ankara’da Hava Kuvvetleri Caz Orkestrası'nda gitarist ve solist olarak askerliğini tamamlayınca Almanya’ya giderek Alman müzik grubu The Hiccups ile 2,5 ay çalıştı. Daha sonra Türkiye’ye The Hiccups baş gitaristi Bernhard Weber ile döndü. İkili, İlder Tokcan ve Fikret Zolan ile yeni bir müzik grubu kurdu. 1966 yılında İngilizce EP çıkaran grup pek başarılı olmasa da Erkin Koray, Türkiye’de beat müziğin temsilcisi haline geldi.

Erkin Koray’ın Ünlenmesini Sağlayan Plak: Kızları da Alın Askere & Aşk Oyunu

1967 yılında "Kızları da Alın Askere & Aşk Oyunu" adlı 45’liği çıkaran Erkin Koray, özellikle “Kızları da Alın Askere” parçasıyla ünlendi ve plak yaklaşık olarak 800.000 adet satışı yapıldı.

1968 Altın Mikrofon Yarışması

1968 yılında Hürriyet Gazetesi tarafından düzenlenen Altın Mikrofon adlı müzik yarışmasına gitarist Tuncer Dürüm, bas gitarist Ziya Bakanay ve baterist Sedat Avcı ile katıldı. Meçhul” ve “Çiçek Dağı” şarkılarını söyleyen grup, yarışmada 4. oldu. Daha sonra bir plak şirketi bu yarışmada söylenen şarkıları plakta topladı ve bu plak yaklaşık olarak 800.000 adet satışı yapıldı. Daha sonra “Hop Hop Gelsin”, “Anma Arkadaş”, “Seni Her Gördüğümde”, “Sana Bir Şeyler Olmuş” gibi büyük beğeni kazanan parçalarını çıkardı.

Erkin Koray- Seni Her Gördüğümde

Underground Müzik Akımı’nın Türkiye’deki Öncüsü: Yeraltı Dörtlüsü

Yeraltı Dörtlüsü müzik grubunu 1969 yılında Sedat Avcı, Aydın Şencan ve Ataman Hakman ile kurdu. Bu grup ile Erkin Koray, underground müzik akımının Türkiye’de öncüsü oldu. Fakat, Koray Avrupa’ya gitmek isteyince, grup dağıldı.

1970’li yıllarda Erkin Koray

Hey Dergisi’nde çalışan arkadaşı Arda Uskan ile Cannes Film Festivali’ne giden Koray, John Lennon ve Yoko Ono'nun yarattığı kısa film Apotheosis’i izledikten sonra, Lennon ile konuştu ve bir gün sonrasına görüşme ayarlandı. Uskan ve Koray, Lennon ve Ono çifti ile konuşurken, o sırada Koray’ın yeni şarkısı "Mesafeler"i de dinlediler.

1971 yılında Türkiye’ye dönen Koray, Super Group müzik grubunu kurdu. Ve grupla underground ve psychedelic müzikleri yaptı. "Yağmur / Aşka İnanmıyorum" ve "Sen Yoksun Diye / Goca Dünya" şarkılarını kaydettikten sonra grup dağıldı.

1972 yılında underground rock müzik grubu Ter kuruldu. Grup ile "Hor Görme Garibi / Züleyha" 45'liğini çıkardıktan sonra, grup dağıldı. 1973 yılında Müge Duruman ile evlendi.

Bir süre solo olarak devam eden Koray, "Mesafeler", "Silinmeyen Hatıralar", "Şaşkın / Eyvah", "Krallar/Dost Acı Söyler" ve "Fesuphanallah / Komşu Kızı" gibi birçok klasikleşmiş esere imza attı. İlk uzun çaları “Elektronik Türküler”i yayınladı. 1975-1984 yılları arasında çoğunlukla yurtdışında yaşayan sanatçımız, hit şarkıları “Estarabim” ve “Arap Saçı”nı yayınladı.

1977 yılında davulda Okay Temiz, gitarda Orhan Ünal, bas gitarda ise Harun Kolçak olmak üzere Erkin Koray Tutkusu adlı müzik grubu kurdu. Grup ile “Erkin Koray Tutkusu” LP’yi yayınladı ve kısa bir süre sonra Avrupa’ya gitti.

1980’li yıllarda Erkin Koray

Türkiye’ye kesin dönüş yaptı ve 1985 yılında “Ceylan” albümünü yayınladı. Albümün içindeki “Çöpçüler” şarkısı dönemin hit parçası oldu.

Erkin Koray-Çöpçüler

Bu dönemin özgün eserlerinden biri de 1986'da yayınladığı “Gaddar” albümü oldu. 1987’de “Çukulatam Benim”, 1989'da ise “Hay Yam Yam” albümünü yayınladı. 1989’da çıkardığı albümdeki “Hayat Katarı” şarkısı Kemal Sunal’ın filmi olan “Abuk Subuk 1 Film”de kullanıldı.

1990’lı Yıllardan Günümüze

1990'da yayınladığı “Tamam Artık” albümünden sonra sessizliğe bürünen sanatçımız, 1996 yılında “Gün Ola Harman Ola” albümü ile sessizliğini bozmuştur. 1999 yılında “Devlerin Nefesi” albümünü yayınladı. Albümde yeni şarkılarıyla beraber eski şarkıları da yer aldı ve bu albüm Erkin Koray’ın son albümü oldu.

Şu anda 79 yaşında olan sanatçımız, Hürriyet Gazetesi'nin haberine göre, youtube kanalında “Bizim Çocuklara Mesajım Var” adlı bir müzik programı hazırlıyor.

 

Kaynaklar

https://tr.wikipedia.org/wiki/Anadolu_rock

https://tr.wikipedia.org/wiki/Erkin_Koray

https://www.hurriyet.com.tr/kelebek/keyif/erkin-koray-geri-donuyor-41675507


BENZER YAZILAR

Müzisyen Ahmed Malek, Hayatı ve Eserleri

Çığır açan film müzikleriyle tanınan Cezayirli müzisyen Ahmed Malek’in hayatı ve Cezayir müziğindeki Fransız etkileri.

Mariachi: Geleneksel Meksika Müziği

Meksika Folk Müziği kategorisindeki mariachi türünün ortaya çıkış hikayesi ve örnekleri.


Paylaş