Merhaba, ben İlkin. Bugün sizlere normal yazılarımdan farklı bir üslubla ve kimlikle Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünü 2.sınıfta okuyan bir öğrenci gözünden anlatmaya çalışacağım.
Boğaziçi Üniversitesinde Öğrenci Olmak
Boğaziçi Kültürü
Dil, din, ırk, cinsiyet, cinsel yönelim ayırt etmeden herkesi kucaklayan öğrenciler ve birbirinden değerli hocalarla dolu bir ortamda iyi hissetmemek mümkün değil. Uzun yıllar önce bu üniversiteden mezun olmuş ancak hala aktif bir şekilde etkinliklere katılan, öğrencilere destek veren Boğaziçi mezunları ile tanıştıkça bir kez Boğaziçi'ne girdiğinizde hep Boğaziçili olarak kalacağınızı anlamanız mümkün.
Sosyal Etkinlikler ve Öğrenci Kulüpleri
Covid-19 salgın döneminin üniversiteler de dahil olmak üzere birçok eğitim kurumunu online eğitime mecbur bırakması nedeniyle 3 dönemdir evlerimize hapsolmuş durumdayız. Dolayısıyla sosyal etkinlikler sekteye uğramış durumda. Ancak sizlere deneyimleyebildiğimiz kadarını anlatmaya çalışacağım.
Boğaziçi Üniversitesi'nde gastronomi ve degutasyon kulübü olan BUGUSTO ile ünlü şeflerle Uçaksavar Kampüsü'ndeki mutfakta yemek yapabilir, farklı mekanlarda gerek alkollü ve alkolsüz içecek gerekse yiyecek tadımlarına katılabilirsiniz. Dağcılık kulübü BÜDAK veya mağara araştırmaları kulübü BÜMAK ile denemek isteyip hiç deneyemediğiniz hobilerinizi gün yüzüne çıkarabilir, sinema kulübümüz BÜSK ve güzel sanatlar kulübümüz GSK ile sanat ile iç içe olabilirsiniz. Bu saydıklarım Boğaziçi Üniversitesi'nde bulunan kulüplerden yalnızca birkaçı.
Sene boyunca birçok kulübün sayısız sosyal etkinliği gerçekleşmektedir. Boğaziçililerle kaynaşabileceğiniz ve üniversite hayatınızı dolu dolu yaşayabileceğiniz bir deneyim sizleri bekliyor.
Benim deneyimlediğim etkinlikler arasından Şemsa Denizsel ile Eski İstanbul Yemekleri atölyesi en etkilendiklerimden biri olmuştu.
Boğaziçi Üniversitesi'nin adı sayesinde, normalde deneyimlemenin oldukça zor olduğu birçok etkinliğe tanık olabilirsiniz.
Yurt Dışı İmkanları
Boğaziçi Üniversitesinde Erasmus+, Exchange ve Mevlana programları bulunmaktadır. Gidebileceğiniz üniversitelerin listesini ve prosedürlerle ilgili detaylı bilgilere Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Ofisinin internet sayfasından ulaşabilirsiniz.
Yurt İmkanları
İl dışından gelen birçok öğrencinin bulunduğu Boğaziçi Üniversitesi'nde birçok kampüste yurt imkanı bulunmaktadır, bunlara ek olarak Uçaksavar Kampüsünde bulunan lüks olarak nitelendirebileceğimiz Superdorm'da da konaklayabilirsiniz. Ben İstanbul'da yaşadığım için üniversitedeki yurt imkanlarını bizzat deneyimlemedim. Bu konuda daha detaylı bilgi için diğer yazar arkadaşlarımın yazılarına bakabilirsiniz.
İngilizce Hazırlık
Bildiğiniz gibi Boğaziçi Üniversitesi'nin eğitim dili ingilizce. Dolayısıyla öğrenciler bölümlerine başlamadan önce 1 sene süren ingilizce hazırlık eğitimi almaktadır. Bu eğitimi Kilyos'ta bulunan Sarıtepe Kampüsü'nde ya da Kuzey Kampüs'te almanız mümkün. Ben BÜEPT adındaki ingilizce sınavını hazırlık okumadan geçerek direkt bölümüme başladım. Ama arkadaşlarımdan duyduğum kadarıyla Kilyos'ta hazırlık okumanın oldukça keyifli olduğunu biliyorum.
Kampüs Hayatı
Boğaziçi Üniversitesi Rumeli Hisarüstü tarafında bulunan Kuzey, Güney, Uçaksavar ve Hisar kampüsleri, Kilyos'ta bulunan Sarıtepe Kampüsü, Kandilli Rasathanesi'nin de bulunduğu Kandilli Kampüsü de dahil olmak üzere toplamda 6 farklı kampüsten oluşmaktadır.
Daha önce de bahsettiğim gibi Sarıtepe Kampüsü ünlü Burç Beach'e komşu olan hazırlık öğrencilerinin konakladığı ve eğitim aldığı kampüstür. Kuzey ve Güney kampüsler ise çoğu bölüm binasını barındıran ve eğitim hayatınız boyunca sıklıkla ziyaret edeceğiniz kampüslerdir. Özellikle Kuzey Kampüs'te yer alan Aptullah Kuran Kütüphanesi harıl harıl finallere çalışırken en yakın dostunuz olucak.
Boğaziçi Üniversitesi denince akla gelen Güney Kampüs'te ise İİBF, Fen-Edebiyat ve Mühendislik gibi birçok fakültenin bölüm binalarının yanı sıra yazın sereserpe yatabileceğiniz güney çimler, İstanbul Boğazı'nı doyasıya seyredebileceğiniz Manzara ve benim en sevdiğim manzaralardan birine sahip olan Petekler bulunmaktadır. Burada kullandığım bazı kısaltmaları bilmiyor olabilirsiniz ancak zamanı geldiğinde buraları keşfetmek bu işin asıl büyüsü.
Yemekhanelerimiz ise bir devlet okulu yemekhanesinden ne beklerseniz o şekilde diyebilirim ama güzel haberlerden biri vejetaryen yemekler her öğünde servis ediliyor. Benim gibi dostlarımızı yemeyi tercih etmeyen biri iseniz bu konuda rahat olabilirsiniz ve yemek ayırt etmeyen biri iseniz muhtemelen aç kalmazsınız.
Benim için okulda geçirdiğim kısa sürede aklımda kalan en taze anılardan biri Kuzey Kampüs'te sabah 9 dersine girmeden önce kimi zaman arkadaşlarımla kimi zaman ise telefonumdan açtığım dizi eşliğinde ettiğim kahvaltılardır. Eminim şu anda birçok arkadaşım benim gibi bu basit ama çok değerli ve keyifli anları tekrardan yaşayacağımız zamanı iple çekiyordur.
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümünde Öğrenci Olmak
Bu yazıyı kaleme aldığım tarih itibari ile 2.sınıf bahar dönemime başlamış bulunmaktayım. Bu sebeple size Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünün ilk 2 senesini anlatmaya çalışacağım. 3. ve 4. seneler çoğunlukla bölüm seçmelisi ve serbest seçmeli dediğimiz derslerden oluşuyor. Bu dersleri sizler, yönelmek istediğiniz alana göre belirliyorsunuz.
1.sınıf dersleri, özellikle sosyal bilimler öğrencisi iseniz diğer bölümlerle birlikte alacağınız kitle derslerinden oluşuyor. Bu kitle derslerinden bazıları SOC101, PSY101, EC101, EC102, POLS101, POLS102, MATH105, MATH106. Bu saydığım dersler eğitiminizin temel taşları olarak görülüyor ve oldukça kalabalık dersler olduğu için okula alışma sürecinizi hızlandırdığını söyleyebilirim. Bunların yanında ilk senenizin ilk iki döneminde de HSS Elective adı verilen seçmelinizi dünya tarihi (HIST105, HIST106), humanities (HUM), felsefe (PHIL), belirli psikoloji ve sosyoloji dersleri, belirli ekonomi ve işletme dersleri gibi birçok farklı seçenek arasından seçebiliyorsunuz.
2.sınıf ise birçok bölüm için alan derslerinin başladığı ve "işlerin ciddiye bindiği" sene olarak gözükebilir. Zorunlu derslerin programınızdaki ağırlığı bölümden bölüme değişiyor. Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler için 2.sınıfın 2 döneminde alacağınız altışar dersin 5'i zorunlu derslerinizden oluşuyor. Bu dersler siyaset felsefesi (POLS201, POLS202), siyaset bilimi araştırma methodları (POLS203, POLS206), karşılaştırmalı siyaset, diplomasi tarihi, türk siyasetine giriş gibi çeşitli alanlara hitap eden dersler oluyor. Bu dönemde bol bol makale okuyup derslerde hocalarınızla ve arkadaşlarınızla çeşitli siyaset felsefesi, uluslararası ilişkiler teorilerini tartışıyorsunuz. Okumayı seviyorsanız ve politika ilginizi çekiyorsa kesinlikle bu bölümü tercih etmelisiniz. Ancak okuma yükünün oldukça ağır olduğunu söylemem gerekir. Bu yüzden bu konuda hazırlıklı olmalısınız.
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Kariyer İmkanları
Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri ve öğretim üyeleri arasında Politika olarak anılan bu bölümde seçebileceğin kariyer yollarından biri diplomatlıktır. Türkiye Cumhuriyeti'nin çeşitli bakanlıklarında çeşitli pozisyonlarda çalışabilirsiniz. Geçtiğimiz yıllarda bu konu ile ilgili bir konferans da düzenlendi ve Dışişleri Bakanlığı'nda, Merkez Bankası'nda çalışan yetkilileri ağırlayarak sorularımızı sorma ve süreci tanıma imkanımız oldu. Bu gibi etkinlikler kariyer seçiminizi kolaylaştırmaktadır.
Bunun yanında gazetecilik ve akademisyenlik, bu bölümün mezunları tarafından tercih edilen bir diğer popüler kariyer yollarındandır. Şu an fakültemizde eğitim veren hocalarımızın birçoğu lisansını Boğaziçi Üniversitesi'nde tamamlamıştır. Sizler de lisansınızı tamamladığınız üniversitenize öğretim üyesi olarak geri dönebilirsiniz.
Boğaziçi Üniversitesi'nin mezunlarını özel sektörde çeşitli pozisyonlarda görmeniz mümkün. Kamuyu ya da akademiyi tercih etmek istemiyorsanız her zaman özel sektöre yönelme şansınız da bulunmaktadır. İşletme ve Ekonomi Kulübü (BUİK)'ne üye olarak bu tarz şirketlerde staj imkanı yakalayabilirsiniz.
Boğaziçi Üniversitesi'ni ve bölümümü seçmek hayatımda verdiğim en doğru kararlardan biriydi. Aday öğrencilere söyleyebileceğim en önemli nokta ise bölümünüzü doğru seçmeniz. İlla belirli bir bölümden mezun olduğunuz için o kariyere bağlı kalmak zorunda değilsiniz ancak seçtiğiniz bölüm 4 sene boyunca sizinle birlikte olacak. Dolayısıyla eğlenerek ve isteyerek bu yılları geçirmeniz, sizlerin hem mental hem fiziksel olarak sağlıklı bir birey olmanıza yardımcı olacaktır.
Üniversiteye giriş sınavında hepinize başarılar diliyorum, emin olun verdiğiniz emekler karşılığını bulacaktır. Boğaziçi'nde görüşmek üzere!
Linkler:
BENZER YAZILAR
Dinozorların Yok Olmadığı Bir Dünya Nasıl Olurdu?
Dinozorları yok eden meteor Dünya'ya çarpmamış olsaydı hayat nasıl değişebilirdi?
Bilgisayar Şifresi Kıran İlk Hacker: Allan Scherr
Bilişim dünyası için ilk şifreleme sistemi ve oluşturulan bu sistemin ilk hacklenme serüveni.