Hala Rock müzik için oldukça büyük öneme sahip Bohemian Rhapsody şarkısını, 4 oktava kadar çıkabilen nadir insanlardan olan Freddie Mercury’yi ve Queen grubunu inceledik.

Queen Grubunun Tarihçesi 

Queen  grubu 1970 yılında İngiltere’de kuruldu. Üyeler Freddie Mercury ile tanışmadan önce elektro gitarist Brian May ve baterist Roger Taylor Smile isminde bir grupla çeşitli mekanlarda sahne alıyorlardı. Aslında Queen grubu sıfırdan kurulan bir grup değildi. Mercury Smile grubunun hayranıydı ve sonunda 1970 yılında gruba dahil oldu ve grubun ismini Queen olarak değiştirmeyi önerdi. 1971 yılında aralarına John Deacon da katıldı ve ilk albümleri olan Eponymous Debut Album 1973 yılında yayınlandı. İlk albümleri beklenilen başarıyı elde edemedi. İngiltere’de en iyi sıralamalarına ilk kez Queen II albümü ile 1974 yılında girdiler.

1975’te ise Sheer Heart Attack ve A Night at the Opera albümleri ile dünya çapında başarı elde ettiler. Sonraları Bohemian Rhapsody şarkısı ile İngiltere’de en iyiler sıralamasında 9 hafta boyunca birinci sırada kaldılar ve şarkı kliplerinin popülerleşmesine önayak oldular. 1977 yılında yayınladıkları News of the World albümünde bulunan We Will Rock You ve We Are the Champions şarkıları spor etkinlikleri için marş haline geldi. We Will Rock You şarkısının amacı zaten insanların şarkıya katılabilmelerini sağlamaktı, bunu amaçlayarak oldukça basit bir ritim üzerinden ilerleyerek şarkıyı oluşturdular. Böylece konserlerdeki kalabalık da ritim tutarak eşlik edebilecekti. En çok satan şarkıları 1980 yılında çıkardıkları The Game albümünden Another One Bites the Dust oldu.

1985 yılında Live Aid’de verdikleri konser rock tarihinin en iyi konserleri arasında sıralandı. 1986 yılında Mercury, Queen ile son konserine çıktı. Mercury, 1991 yılında AIDS sebebi ile öldü, Deacon ise 1997'de emekli oldu. 2004 yılından beri May ve Taylor Queen+ “çeşitli vokal sanatçıları” adı altında turnelere çıkıyorlar. Bunlara ek olarak sattığı 170-300 milyon kayıt ile Queen grubu dünyanın en çok albüm satan gruplarındandır ve bir çok ödül almışlardır.

Bohemian Rhapsody Şarkısı Ne Zaman Çıktı?

Bohemian Rhapsody; orijinali, yayınlanmış halinden çok daha uzun şekilde hazırlamış bir parça ve içerisinde farklı bölümler var: 

Bohemian Rhapsody parçası Freddy Mercury tarafından yazıldı. Yayınlanan, düzenlenmiş hali 6 dakikaya indirildi. Parçada normal şarkılarda olduğu gibi tekrar bölümleri bulunmuyor. Her bölümdeki sözler farklı dolayısıyla nakarat olarak adlandırılabilecek bir bölüm yok ve şarkıda “Bismillah” kelimesi birkaç kez tekrarlanıyor. Bohemian Rhapsody 1970’li yıllarda Progressive Rock yaparak dünya çapında geniş bir başarı elde etmeyi başarmış sayılı parçalardan. İngiltere’nin en iyiler listesinde 9 hafta boyunca birinci sırada kaldı ve 1 yıldan kısa sürede 1 milyondan fazla kopya sattı.

1991 yılında Mercury’nin ölümünden sonra tekrar 1 numara oldu ve 5 hafta daha o şekilde kaldı, bu sayede İngiltere’nin en çok satan 3. en iyi şarkısı oldu. Sadece İngilterede değil Kanada, İrlanda, Avustralya, Yeni Zelanda ve başka birçok ülkede daha 6 milyondan fazla kopya satarak en çok satanlar listesine girdi. Şarkı Amerikada Billboard Hot 100 listesinde 9. sıraya yerleşmişti ancak 1992’de Wayne’s World filminde kullanılınca popülaritesi oldukça arttı ve daha üst sıralara çıktı. The Guardian gazetesi şarkının müzik videosunu müzik sektörünün en kilit 50 olayından biri olarak gördü. Rolling Stone dergisinin okurları Mercury’nin vokallerini Rock tarihinin en iyisi olarak seçti. 2018 yılında 20. yüzyılın en çok dinlenen şarkısı oldu, 1.6 milyardan fazla kez indirildi ve dinlendi. 

Kayıt Çalışmaları 

Chris Smith’e göre Mercury Bohemian Rhapsody’nin ilk çalışmalarına 1960’lı yılların sonlarında başladı. Şarkının başlarındaki piyano kısımlarını kendisi çaldı. Brian May’in söylediğine göre, grubun şarkılarının çoğunluğu stüdyoda birlikte yazılırdı ancak Mercury bu şarkının sözlerini tek başına yazdı. 1985 yılında Mercury aslında çıkarmak istediği 3 şarkısı olduğunu ve bu üç şarkıyı tek şarkıda birleştirdiğini söyledi. Grup üyelerine göre Mercury bu şarkının kaydı için kendini mental olarak hazırladı ve kayıtlar esnasında grubu o yönetti. Mercury’nin şarkının piyano bölümünü kayıt ederken kullandığı piyano The Beatles grubunun Hey Jude şarkısında Paul McCartney tarafından kullanılan piyanoydu.

Şarkının vokallerinde May, Mercury ve Taylor birlikte çalıştı ve günde yaklaşık 10-12 saat stüdyoda kaldılar. Bazı vokal bölümlerde 180’den fazla overdub kullanıldı (overdub: önceden kaydedilen bir bölümün tekrar çalınlası ve üstüne tekrar başka bir bölüm kaydedilmesi). Brian May’in çaldığı solo kısım tek seferde kaydedildi ve kendinden ufak eklemeler yaptı. Şarkının outro kısmında en sonda tam-tam kullanıldı (tam-tam: Doğu Asya’ya özgü bir çeşit gong). 

Şarkı Sözleri 

Şarkının sözlerinde anlamsal bir bütünlük bulunmadığından sözlerin ne anlam ifade ettiğiyle ilgili çokça varsayımda bulunuldu ancak Mercury sözlerin anlamlarını açıklamayı reddetti. Buna rağmen Brian May, sözlerin Mercury’nin kişisel travmalarının bir yansıması olabileceğini söyledi. BBC tarafından yayınlanan “Making of Bohemian Rhapsody” belgeselinde Roger Taylor sözlerin aslında kendi kendini anlattığını sadece ortada biraz anlamsızlıklar olduğunu söyledi. İrlanda'da yayınlanan bir kitapta şarkının anlamı ve çevirisi yapıldı, aynı zamanda grubun detaylı biyografisi de kitapta vardı (The March ofthe Black Queen- Sarah Sefati/Farhad Arkani).

Kitapta Queen grubu şarkının sözlerinin yanlışlıkla birini öldüren ve adeta ruhunu şeytana satan genç bir adam hakkında olduğunu ve idamından önceki gün Tanrı’ya “Bismillah” diyerek seslendiğini, ruhunu kurtarmak için meleklerden yardım istediğini anlattığından bahsedildi. Aynı zamanda müzik akademisyeni Sheila Whiteley, Mercury hakkındaki gözlemlerine dayanarak şarkıdaki “mamma mia let me go” kısmının, Mercury’nin o zamanlar birlikte yaşadığı Mary Austin hakkında olduğu tahmininde bulundu. O dönemde Mary ile bitlikte olmasına rağmen içten içe eşcinsel olduğunu anlayan ve başka bir adamla aşk yaşayan Mercury’nin o zamanki duygu drumuna bir gönderme olduğunu düşündü. 

Şarkı ilk yayınlanırken hem kendi yayıncıları hem de başkaları 6 dakikalık bir şarkının asla tutmayacağını söyledi. Her şeye rağmen grup şarkının radyoda çalmasını istedi ve şarkının tamamı Capital Radio’da, Dj Kenny Everett tarafından 2 gün içerisinde toplam 14 kez çalındı. Hemen sonrasındaki günler insanlar bu parçayı satın almak istemeye başladı. Aynı hafta Amerika'da bir radyocu olan Paul Drew şarkıyı duydu ve bir kopyasını alarak Amerika'daki radyolarda çalmaya başladı ve zamanla dünya çapında hit oldu. Mercury’nin ölümünden sonra 1992’de şarkı kaset olarak tekrar satışa çıkarıldı ve AIDS’ten ölen Mercury’nin anısına satışlardan toplanan tüm gelirler Magic Johnson Foundation vakfına bağışlandı. Şarkı 16 yıl sonra tekrar Billbpard Hot 100 listesine 2. olarak girdi ve tam 17 hafta listede kaldı. 

Freddie Mercury Kimdir? Hayatı

Gerçek ismi ile Farrokh Bulsara, 1946 yılında Zanzibar’da doğdu. İngiliz eğitimi veren okullarda okudu sonrasında ailesiyle birlikte İngiltere’ye yerleşti. 4 oktav ses aralığına çıkabilen çok nadir insanlardan ve Rock tarihinin en önemli sanatçılarından biri olarak tanındı. 1970 yılında Brian May(gitarcı) ve Roger Taylor(davulcu) ile Queen grubunu oluşturdu. Sahnede kendine olan özgüveni ve yaptığı danslarla oldukça dikkat çekti. Mercury sahnede giydiği kostümler açısından da fazlasıyla marjinaldi. Canlı şovlarda seyirci ile hep interaktif bir iletişim içinde oldu. Mikrofonu her zaman kılıç tutar gibi tuttu ve sahnede hep hareket halinde kaldı.

Grupla olan başarısına ek olarak solo çalışmaları da vardı ve başka müzisyenlere yapımcılık yaptı. 1987 yılında AIDS teşhisi kondu. Teşhis konmasının ardından Queen ile olan kayıtlara ve çalışmalara aynı şekilde devam etti ve hastalığından bahsetmedi. Mercury 1991 yılında AIDS hastalığından doğan komplikasyonlar sebebiyle 45 yaşında öldü. Ölümünden önce kayıtlarını yaptıkları son albüm, Made in Heaven, 1995 yılında yayınlandı.

Kariyeri ve Queen grubu ile olan tarihçesi 2018 yılında Brian May ve Roger Taylor’ın da katkılarıyla Bohemian Rhapsody adı altında biyografik bir film haline getirildi. Ölümünden sonra Queen grubunun üyesi olarak, Rock and Roll Hall of Fame (2001), Songwriters Hall of Fame (2003) ve UK Music Hall of Fame (2004)’e dahil edildi. 1990 yılında o ve diğer grup üyeleri İngiliz müziğine yaptıkları olağanüstü katkılardan dolayı Brit Award ödülünü aldılar. 2002 yılında Mercury BBC’nin hazırladığı 100 Greatest Britons sıralamasında 58. sırada yer aldı. 

Mercury’nin konuşurkenki ses tonu baritondu ancak çoğu şarkısında tenor aralığını kullanır. Bilinene göre vokal ses aralığı bass alçak F’ten soprano yüksek F’e kadardı. Gitar ve piyanoyu çok iyi çalabiliyordu ve Queen’in en ünlü hitlerindeki piyano kısımlarını hep Mercury çaldı. Brian May’e göre Mercury şarkılaırn gitar kısımlarının çoğunu kendisi yazmasına rağmen kendisi çalmadı çünkü sahnede hareket halinde olmayı ve seyircilerle iletişimde kalmayı daha çok seviyordu. Cinsel yönelimini açık açık asla söylemedi ancak çoğunluk eşcinsel olduğunu düşündü.

Önceleri Mary Austin ile sonradan ise Jim Hutton ile birlikte olması biseksüel olduğunu da düşündürdü ancak kendisi bu tarz sorulara yanıt vermedi “ben neysem oyum” demeyi tercih etti. Onun yakınındaki bazı kişiler Jim Hutton’ın onun en büyük aşkı olduğunu söyledi. 2018 yılında çıkan Bohemian Rhapsody filminde onu direkt eşcinsel olarak ve eşcinselliği (bazı noktalarda) kafa karışıklığı hatta tehlikeli bir durum olarak göstermeleri sebebiyle film bazı eleştirilere maruz kaldı. Vasiyetinde Londradaki evini, halen arkadaşlığını sürdürdüğü ve büyük çocuğunun vaftiz babası olduğu, Mary Austin’e bıraktı. 

Kaynakça: 

Horton, Matthew (24 June 2015). "Queen: 20 Things You Probably Never Knew About 'Bohemian Rhapsody'". NME. Archived from the original on 24 September 2015. Retrieved 24 August 2015. a masterful, if ludicrous, six-minute suite of operatic cock-rock

 "Reader's Poll: The Best Vocal Performances in Rock History". Rolling Stone. 5 September 2012. Archived from the original on 22 December 2017. Retrieved 19 December 2017.

"Queen's Bohemian Rhapsody becomes most-streamed song from the 20th century | Music | The Guardian". The Guardian. Archived from the original on 15 December 2018. Retrieved 16 December 2018.

Thompson, Simon. "Queen's 'Bohemian Rhapsody' Is Officially The World's Most-Streamed Song". Forbes. Archived from the original on 16 December 2018. Retrieved 16 December 2018.

https://en.wikipedia.org/wiki/Queen_(band)

 Scapelliti, Christopher (5 June 2017). "Brian May: 'Wayne's World' "Bohemian Rhapsody" Scene Hit Close to Home". Guitar World. Archived from the original on 8 October 2019. Retrieved 7 November 2018.

Dadds, Kimberley (19 July 2007). "The UK's longest-running chart toppers". Digital Spy. Archived from the original on 10 November 2010. Retrieved 25 September 2015.

https://en.wikipedia.org/wiki/Bohemian_Rhapsody#cite_ref-FOOTNOTEChiu2005_18-6


BENZER YAZILAR

Programlı Müzik: Disiplinlerin Müzikte Buluşması

Programlı müzik nedir? Programlı müziğin çıkışı ve eserlerde kullanışı hakkında bilgiler.

Çok Sevilen 6 Müzik Eseri ve Az Bilinen Hikayeleri

Çok bilinen ve sevilen altı şarkı ve türkünün ardındaki hikayeleri bu yazıda topladık.


Paylaş