Yeni nesil sanatçılardan Büşra Kayıkçı ve sanatla dolu hayat hikayesi.

Büşra Kayıkçı Kimdir?

Büşra Kayıkçı, 1990 İstanbul doğumlu, iç mimar ve piyanisttir. Küçüklüğünde ailesinin yönlendirmesiyle Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nde başladığı iki senelik piyano eğitiminin ardından, yedi-sekiz sene boyunca piyano üzerine özel ders almıştır. Bunun yanında bale eğitimi alıp, resimle de ilgilenmeye devam etmiştir. Ardından üniversite seçim dönemine geldiği zaman konservatuar veya diğer ilgilendiği bir alan olan resim bölümünü seçmek isteyen Büşra Kayıkçı, ailesinden bu konuda negatif bir tepki alıp iç mimarlık bölümünü seçmiştir. İç mimarlık bölüm seçimini ise şu sözlere anlatıyor; “…sanattan çok uzaklaşmak istemediğim için mimarlık bölümünü seçtim.”  Bölüm seçiminin yaptığı müzik üstünde çok büyük bir devinim yarattığını söylüyor ve konservatuar’a gitmemenin eksileri kadar artılarının da olduğunu düşünüyor.

Büşra Kayıkçı Ve Sanat 

Kızının doğumu ardından yaptığı her şeye ara veren Büşra Kayıkçı; bu dönemde sosyal medyada yaptığı resimleri paylaştığı “Sulu Fikirler Atölyesi” hesabını açıp oldukça ilgi toplamıştır. Bu hesapta paylaştığı resimlerde de olduğu gibi aldığı mimarlık eğitiminin resimlerine yansıdığını söylemiştir. Bu yoğun ilgi üzerine atölyesi kurulmuş ve piyano derslerinin de atölyeye eklenmesiyle, atölye büyümüştür.

Yeni çağın da getirdiği “minimalizm” akımının etkisi ile beste yapan Büşra Kayıkçı, daha az nota ve sık tekrarlar üzerine oluşturulmuş besteler yapıyor. Kendine örnek aldığı ve takip ettiği; Philip Glass, Chopin, Bach, Fazıl Say, Tuluyhan Uğurlu gibi birçok sanatçı da var. En büyük hayallerinden biri ise film müziği yapmak.

Peki Büşra Kayıkçı’yı biz nasıl tanıdık?

27. İstanbul Caz Festivali 

Gitarist Bilal Karaman ve Büşra Kayıkçı “Manouche A La Turca” ile birlikte sahne aldılar. Bu festival sonunda Büşra Kayıkçı finale kalmıştı. 

27. İstanbul Caz Festivali'nin kapanışını Büşra Kayıkçı ve Bilal Karaman  yaptı

Doğum/Birth

2019 yılında, bestesi "Doğum/Birth", minimalist bir tarz oluşturması ve “muhafazakar” bir sanatçı tarafından ortaya atılması sebebiyle oldukça ilgi toplamıştır.

TedX

2020 senesinde yaptığı Tedx konuşması sayesinde daha çok kitleye kendini tanıtmıştır.

Tuna 

Furkan Çalışkan’ın bir şiirinden hareketle bestelediği bir diğer bestesi olan “Tuna”yı yayımlamıştır.

Kuledibi No.1

Sanatın toplumdaki her kesime hitap etmesi anlayışını benimseyen bir marka ile ortak çalışmaları sonucu "Kuledibi No.1" isimli bestesini yapmıştır.  

Eskizler

İlk albümü olan “Eskizler”i yayınlamasıyla ismini iyiden iyiye duyurmuştur. Albümün isminin albümdeki şarkılardan biri olmamasını ise mesleği mimarlığın etkisi üzerinden açıklıyor. Albüm ismi, mimarlıkta oluşturulan taslaklara da eskiz denmesinden dolayı ortaya çıkmıştır. 

Shadow 

En son, single’ı “Shadow”u dinleyicilerle paylaşmıştır.

Sanatın birçok dalıyla ilgilenen Büşra Kayıkçı, özellikle piyano üzerine yaptığı çalışmalarla ismini duyurmuştur. Halihazırda, ortaya çıkardığı çalışmalarla gün geçtikçe daha çok insan tarafından tanınmaya devam ediyor.

Kaynakça: 

https://www.gaste24.com/gundem/busra-kayikci-mimarlik-sanat-yonumu-besledi-h80670.html

http://www.ikrardergi.com/busra-kayikci/

https://724kultursanat.com/busra-kayikci-istanbul-caz-festivali-saskinligini-gizlemedi/


BENZER YAZILAR

Jimi Hendrix: Tüm zamanların en iyi gitaristi seçilen 27’ler kulübü üyesi

Müziği belirli kategorilere koymak yerine dinleyicilerin ruhunu dokunmayı hedef belirleyen Hendrix

Leo Fender: Bir Mucidin Dehasının Arka Yüzü

Gitar çalmayı bilmeyen ve elektronik eğitimi almamış mucidin başarı öyküsü


Paylaş