Bilim kurgu filmlerine konu olmuş, günümüzde de gelişiminde ivme yakalayan hologram teknolojisi kelime kökeni olarak Yunancaya dayanır ve iki farklı kelimenin birleşiminden oluşur. Bunlardan biri tam görüntü anlamındaki "holos" diğeri ise yazılı anlamına gelen "gram" sözcükleridir. Bu terimi teknik açıdan incelediğimizde ise lazer ışınlarının kullanımına dayalı üç boyutlu görüntü elde etme formatı olarak karşımıza çıkıyor.
Hologram Teknolojisinin Tarihi
73 yıl önce, Demis Gabor'un karışık desen teorisi ile aslında 1947 yılında ilk adımlar atılmış oldu. Bu olaydan 13 yıl sonra keşfi gerçekleşen lazer, karışık desen teorisini kanıtlar nitelik taşıdığı için keşfiyle birlikte hologram teknolojisine ait çalışmaların da başlatılmasını sağladı. 1980 yılına gelindiğinde ise bu yeni teknolojiye ait çalışmalarda bir durgunluk oldu fakat birkaç yıl sonra Aspect ve arkadaşlarının, atom parçalandığı zaman elektronlar arası mesafenin önemi olmaksızın birbirleriyle iletişim kurduklarına dair keşfi, hologram teknolojisine ait çalışmalara kalındığı yerden devam edilmesini sağladı.
Hologram Teknolojisi Nasıl Çalışır? Tekniği Nedir?
En ilgi çekici teknolojilerden biri olan hologramın temeli, üzerinde çalışılmak istenen nesnenin görüntüsünün lazer yardımıyla üç boyutlu hale getirilip kaydedildikten sonra oluşan yeni görüntünün yine üç boyutlu bir şekilde sunulmasına dayanır. Biraz daha teknik boyutta bakarsak hologramda kullanılacak olan nesneden yansımış olan ışık dalgalarının çekilen fotoğraflarının daha sonrasında gerçek ortama aktarımı yapılır.
Bu teknolojide zor denebilecek evre ise kaydedilmiş olan ışık dalgalarının ortama aktarılma kısmıdır. Bunun nedeni ise aktarım yapıldığı zaman görüntünün işlenmesini sağlayacak bir lazer kaynağına, özel holografik filmlere ve nesnenin hareket etmemesini sağlayacak bir kuruluma ihtiyaç duyulmasıdır. Kullanılan nesnenin de belli şartlarda tutulup tek renkli ışık kaynağı ile aydınlatılması sağlanmalıdır yoksa istenilen şekilde başarılı bir aktarım sağlanamaz.
Hologram Nasıl-Nerelerde Kullanılır? İlginç Kullanım Alanları
Çağımızda hologram teknolojisi günlük hayatımızda daha çok yer almaya başladı. Birçok sektörde kullanılıp, gelişimine devam eden bu teknolojinin en önemli olduğu sektörlerin başında da müzik dünyası geliyor.
Holografik, ya da hologram teknolojisi, çok sevdiğimiz, kendi alanlarında büyük başarılara imza atmış fakat hayata gözlerini yummuş sanatçıları tekrar sahnede görmemizi sağlıyor. Geçtiğimiz yıllarda Michael Jackson, Tupac gibi önemli isimleri yeni nesil hologram teknolojisi ile hayatta olmamalarına rağmen sahnede görmemiz sağlandı.
Bununla birlikte geçtiğimiz aylarda dünyaca ünlü şarkıcı Whitney Houston'ın ölümünden bu yana sekiz yıl geçmiş olmasına rağmen hologram teknolojisi sayesinde konser turnesine başlayacağı haberi sevenlerini ve müzik dünyasını heyecanlandırmaya yetti.
Üstelik sadece bir konser değil turneye çıkıyor olması bizlere teknolojinin ne denli bir boyuta geldiğini ve gelmekte olduğunu gösteriyor. Başarılı sanatçının sahnede sergilemiş olduğu performansların -ki bunlar neredeyse yüzlerce saat yapıyor- hologram görüntüleri ile dünya çapında bir turne planlanıyor.
Planlanan bu konserdeki bir detay da gerçek dansçılar ve gerçek orkestrayla çalışılacak olması. 2012 yılında hayata gözlerini yuman sanatçı 2006 yılı itibariyle kazanmış olduğu 411 ödülle rekorlar kitabına "en çok ödül alan kadın şarkıcı" olarak girmiştir.
Hologram Teknoloji ile Kendi Cenazene Katılmak
İlginç kullanım alanları bu kadarla da bitmiyor. Amerikalı bir şirket, bu teknolojiyi çok farklı boyutlara taşıyarak hologram tekniğini cenaze törenlerinde de kullanmaya başladı. Kullandıkları teknoloji ölen kişilerin hologram görüntüleri ile kendi cenaze törenlerine katılabilmeleri sağlıyor. Şirketin sunduğu bu hizmete rağbet fazlasıyla artıyor. Bununla birlikte ölen kişinin hologram görüntüsü kendi cenaze töreninde katılımcılara bir veda konuşması bile yapabiliyor.
Kaynak:
https://teknolojisever.com/hologram-teknolojisi-nedir/1084/ https://www.hologram.com.tr/hologram-teknolojisinin-sasirtici-gelisimi/ https://www.ntv.com.tr/galeri/sanat/whitney-houstonin-olumunden-sekiz-yil-sonra-hologram-konser-turnesi-basliyor,eZv5Gcd9T0iuguRQajgCgQ https://www.hepsiburada.com/kesfet/hayal-mi-gercek-mi-hologram-teknolojisi/
BENZER YAZILAR
Decathlon MayFest Başladı
Ücretsiz turnuvalar, atölyeler ve spor festivalleriyle dolu MayFest ne zaman, nerelerde gerçekleşecek?
Teknolojinin gelmesiyle ortadan kalkmış 5 ilginç meslek
Teknolojinin gelişmesiyle miyadı dolmuş olan ve okuyunca ilginç gelen 5 mesleği sizin için derledik.