Bu müzikler hangi filmlerde kullanıldı? Kimler tarafından yapıldılar? Filmin hangi sahnesinde bu müzik çalıyor?

Yazar: Efe Tüfekçioğlu-Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi 

Sinemanın büyülü evreni sadece görüntülerin kurduğu bir sistemden oluşmuyor. Doğru yerde kullanılmış bir müzik sayesinde sinema sadece gözlerimize değil; kulaklarımıza da hitap ediyor. Bir sahnenin duygusunu 

Öyle ki bu birliktelik bazen müziğin görsel ögelerin önüne geçmesine bile neden olabilir. Filmin sonunda çalan bir şarkı veya filmin en etkileyici yerinde tüm duygu birikimiyle birlikte yükselen bir müzik; film sonrası kendinizi bu parçaya kaptırmanıza neden olabilir. Kendinizi, film sonrası bu şarkıları mırıldanıyorken bulabilirsiniz. 

İşte bunlardan bazıları ve hikayeleri

“Verdis Quo”-Daft Punk-Interstella 5555: The 5tory of the 5ecret 5tar 5ystem (2003)

“Verdis Quo” latinceden gelme “Quo Vadis?” cümlesine bir atıf. “Hangi Amaçla” gibi bir anlam ifade ediyor. Daft Punk’ın “Discovery” adlı albümündeki diğer tüm şarkılar gibi bu şarkı da Interstella adlı animasyon filmin müziği. Film uzaylı pop müzisyenlerin kaçırılmasını konu alan, müzikal uzun bir yolculuk gibi. Hiç diyalog geçmiyor.

Daft Punk’ın açıklamasına göre çocukken çizgi film izlerken hissettiğimiz duygulardan yola çıkarak tasarlanmış.

”Verdis Quo” da filmin en zirve noktalarından birinde çalmaktadır. Gizem, romantizm, macera kapılarında dolaştıktan sonra hayal dünyanızın içinde serbest bir gezintiye çıkartan bu şarkı filmin ve albümün başarısından sıyrılarak  daha sonra popüler televizyon şovlarında ve dizilerde kullanılmıştır.

“Nightcall”-Kavinsky-Drive (2011)

“Nightcall” Guy Manuel de Homem Christo, Lovefoxx, Xavier de Rosnay gibi elektronik müzik yapımcılarının ve vokallerinin de yapımında yer aldığı bir Kavinsky şarkısı.

Şarkı Ryan Gosling ve Carey Mulligan’ın baş rollerinde yer aldığı “Drive” filminin jenerik şarkısı. Şehrin ışıklarına karşı arabasını süren kahramanımız, aynı arabayla bir şehirden kaçış motifi sunuyor. Kendi dairesinde duramayıp bütün gece araba sürmeye devam ediyor. ”Nightcall” gece çağrısı anlamına geliyor.

“The End”-The Doors-Apocalypse Now(1979)

“The End” Jim Morrison’ın sevgilisi Mary Werbelow’dan ayrıldıktan sonra, ona yazdığı bir şarkı.

İlişkilerinin sonunu anlatan şarkının anlam aralığı daha sonra genişlemiş. ”The End” yani "son", tıpkı Apocalypse Now’da kullanıldığı, gibi sonun başlangıcı imajına kaymış. Amerika’daki “Whisky a Go Go” adlı mekandaki The Doors performanslarından sonra şarkı gitgide gelişti, popülerleşti ve 1967 yıllarının sonunda, 12 dakikalık bir şov halini aldı.

Stüdyoda kaydedilirken “Overdubbing” denilen tekniği kullanmadan canlı çalarak bu parçayı kaydettiler. Şarkının yapısı ve uzunluğu itibariyle,o dönem için yapılması zor bir performans.

“Overdubbing - Üst Üste Kayıt” nedir?

Overdubbing, müzikal bir pasajın önceden kaydedilip tekrar alınmasıyla birlikte, üzerine aynı tekrarın kaydedilip oynatılması yöntemidir. Bu işlem birden fazla tekrar edebilir.Overdubbing yapılmasının amacı zenginlik katmaktır. Örneğin kayıt esnasında bu işlem uygulanırsa tek bir sanatçıyla bütün bir orkestra söylüyormuş efekti verilebilir.

“Bellbottoms”- Jon Spencer Blues Explosion-Baby Driver (2017)

Judah Bauer, Russell Simins ve Jon Spencer tarafından yapılan “Orange” adlı albümün içine dahil bu parça The Pitchfork 500 (Pitchwork Media tarafından yayımlanan 1977-2006 arasındaki en iyi şarkıları seçen prestijli bir kitap) listesine de girmiş bir rock’n roll patlaması.

Entartainment Weekly, All Music gibi büyük müzik dergilerinden tam not aldı. ”Baby Driver” Edgar Wright’ın uzun vadeli bir projesi. Bir röportajında söylediğine göre 1995 yılında, bu şarkıyı dinlerken filmin ilk sahnesinin planlarını yapmış.

5-“Bang Bang”-Nancy Sinatra-Kill Bill(2003)

“Bang Bang (My Baby Shot Me Down” Amerikalı müzisyen-oyuncu Cher’in , “The Sonny Side of Chér” albümünden ikinci çıkardığı single parçası. Şarkı eski kocası Sonny Bono tarafından yazıldı ve 1966’da yayınlandı.

Şarkı UK Singles Chart ve Billbord Hot 100 gibi çizelgelerde uzun süre 2-3 numaralı şarkı olarak kaldı. Nancy Sinatra 1966’da çıkardığı “How Does That Grab You”albümünde (aranjörü Billy Strange ile)  şarkıyı uyarladı ve şarkının en başarılı uyarlanan hali oldu.

Bu versiyon 2005’te BBC kanalının Wimbledon Tenis Şampiyonası için ana şarkı oldu. Şarkının daha sonraki yıllarda tekrar popülerliğini geri kazanması ile birlikte 2003’te bu film için açılış sahnesinin müziği oldu. Bir aşkın ölümünü Tarantino stilizasyonu ile anlatan sahne şarkı ile birlikte merak uyandıran bir sekans yaratır.

Şarkının günümüze en yakın başka bir uyarlaması

Filmlerde müzikler, oyuncuların performansı, mekan seçimi, diyaloglar kadar etkileyici ve önemli olabilir. Hatta çoğu zaman sahnenin dramatik yapısını kuran faktör olarak diğer etmenlerin önüne geçebilir veya Daft Punk gibi müziğin kendisinden bir film oluşturulabilir.

Görüntülerle ve seslerle kurduğumuz bu ortak dilin arkasında aslında gördüğümüzden çok daha fazla emek ve çalışma yatıyor.Bir sahnenin müziği yıllar önceden düşünülmüş veya o müziği dinlerken yaşanmış bir anının tıpkı hayatın kendisiymişcesine daha sonra bir filme yansıtılması;aslında başta bahsettiğim gibi birbirimize bildiklerimizi anlatmak konusunda,müziğin öğretici gücünü gösteriyor hala.Paylaşmanın ve iletişimin gücü adına!

Kaynaklar: https://en.wikipedia.org/wiki/UK_Singles_Chart, https://en.wikipedia.org/wiki/Bang_Bang_(My_Baby_Shot_Me_Down) , https://www.digitalspy.com/movies/g24796/movie-music-moments-diegetic-music-scenes/

, https://en.wikipedia.org/wiki/The_End_(The_Doors_song) , https://en.wikipedia.org/wiki/Orange_(Jon_Spencer_Blues_Explosion_album) , https://medium.com/@enhancedmedia/the-emotional-impact-of-music-in-movies-3fd49f254c13 , https://www.govtech.com/education/news/Music-Makes-Movies.html , https://reelrundown.com/film-industry/Music-in-Film , https://freemusicarchive.org/genre/Soundtrack , https://en.wikipedia.org/wiki/Daft_Punk , https://open.spotify.com/artist/0pFGZFlU1xgThu1gsGVHqy , https://en.wikipedia.org/wiki/Music_for_Films 


BENZER YAZILAR

Müzisyen Ahmed Malek, Hayatı ve Eserleri

Çığır açan film müzikleriyle tanınan Cezayirli müzisyen Ahmed Malek’in hayatı ve Cezayir müziğindeki Fransız etkileri.

MF DOOM’un Ardından: Kişiliği, Albümleri, Türkiye’de Yankıları

2020’nin son günü vefatı açıklanan efsane müzisyen MF DOOM çeşitli yönleriyle incelenecek.


Paylaş