MF DOOM Kimdir?
Daniel Dumile, sahne adıyla MF DOOM, Londra’da 9 Ocak 1971’de dünyaya gelmiştir. Kariyerine küçük kardeşinin de dâhil olduğu KMD (Kausing Much Damage) grubuyla 1988 yılında başladı. Erkek kardeşinin de vefatıyla beraber, grup dağıldı ve Daniel 1997 yılına kadar müzik ve hip-hop dünyasından uzak durdu. Süreç içinde, sevenlerinin onu tanıdığı MF DOOM kimliğine büründü fakat Daniel’in tek kimliği MF DOOM değildi. King Geedorah ve Viktor Vaughn kimliğiyle de birer albüm yayınladı. Ayrıca, Madlib ile ortak çalışmaları olan Madvilliany’de bu kimlikleri karşı karşıya getirdi. 31 Ekim 2020’de vefat etmiş, yılın son günü vefatı açıklanmıştır. Bir simgeye dönüşmüş metal maskesi ve efsanevi hikâye anlatıcılığıyla müzik severlerin aklından çıkmayacaktır.
Albümler
MF DOOM, kariyeri boyunca fazlasıyla dikkate değer albümler yayınlasa da bu albümlerden ikisi özellikle dikkat çekmektedir, Operation Doomsday ve Madlib ile beraber ürettikleri Madvilliany. Yazının bu bölümünde, bu iki albümü inceleyeceğiz.
Operation Doomsday
MF DOOM, bu albümde Marvel Comics’in ikon kötü adamı Dr. Doom’dan ilhamla yarattığı kimliğiyle çıkar. MF DOOM, daha çok lirik başarısıyla anılan bir müzisyen olsa da Doomsday’deki çoğu şarkının dönemi için oldukça farklı ve yenilikçi olduğu, göz önünde tutulmalı. Şarkıların ve sözlerin teması ise daha çok suç ve tabu unsurlarının bir araya gelmesinden oluşuyor, MF DOOM’un farkı ise anlattıklarını nasıl kurguladığı ve aktardığına göz atınca ortaya çıkıyor. Kısacası, karmaşık kafiye şemaları ve büyük bir aklın ürünü olduğunu belli eden sözleri albümün öne çıkan tarafı. Rhymes Like Dimes ve Doomsday albümün dikkat çeken parçalarıdır.
Madvilliany
Madvilliany, her ne kadar tematik olarak Operation Doomsday’e oldukça benzese de albümün kendini Doomsday’den de daha dikkat çekici hale getiren özellikleri de vardır. Bu özelliklerden birincisi, efsane beatmaker Madlib’in varlığıdır. Madlib, albümü oldukça rafine bir hale getirmiştir. Dikkate değer bir başka özellikse, şarkı sürelerinin kısalığıdır. All Caps, Accordion ve Meat Grinder albümün en göz alıcı çalışmalarıdır.
Türkiye’de MF DOOM
Türkçe Rap’te hikâye anlatıcılığı dendiği zaman MF DOOM adı mutlaka anılmalıdır. Bu gerçekliğin, en büyük kanıtlarından bir tanesi, bu türün icracılarından Kayra ve Sorgu’nun sırasıyla Hesabı Sorulur ve Bir Gün Ölecek parçalarında yaptığı göndermelerdir. Ayrıca, Bir Gün Ölecek parçasında ‘’MF DOOM elde maske kurtarır mı şehri’’ sözü rap kültürünün unutulmazları arasına girmiştir. Ölümü açıklandıktan sonra ise birçok rap müzisyeni tarafından anılmış, Cumhuriyet, Sözcü ve T24 gibi haber platformlarında haber olarak yer almıştır. Ayrıca rap müzisyeni Ege Çubukçu’nun, Instagram’da içerik ürettiği Şifne Vibes kanalı için hazırladığı video kıymetli bir anma çalışmasıdır.
Özetle
MF DOOM, rap dünyasına birçok kıymetli albüm hediye etmiş bir sanatçıdır. Bütün zorluklara rağmen üretim çabasından vazgeçmemesi, efsane kötü adam kimliği ve maskesi en önemlisi yarattığı şarkılarla, hikâyelerle hatırlanacaktır.
Fotoğraf Kaynakları
Yazılı Kaynaklar
3. T24
4. Cumhuriyet
5. Şifne Vibes
BENZER YAZILAR
Woodstock Festivali
"Yanlış dönemde doğmuşum"ların en büyük suçlusu, 50 yıldır ateşi sönmeyen bir müzik festivalinin incelemesi.
Andrea Bocelli: Dünyanın En Sevilen Tenoru
Dünyaca ünlü İtalyan tenor Andrea Bocelli'nin hayatı, kariyeri ve çok beğenilen performansları.