Rocket to Nebula, A Written Testimony, Miles albümlerini inceledik

Rocket To Nebula: Zihnin Dehlizlerine Yolculuk

İlk kurulduğu günden bu yana WuTang Clan adlı rap topluluğuyla bağlantısı olan Killah Priest, geniş kitleler tarafından tanınmamakla birlikte rap müziğe ilgili olanların aşina olduğu bir isimdir. Rocket to Nebula da bu kurala uymuştur ama bu durum karşımızdaki albümün bir başyapıt olduğu gerçeğini değiştirmez. Albümün türünü her ne kadar rap olarak ilan etsek de Killah Priest’in türler arası sınırları yıpratan bununla da kalmayıp sanatlar arası sınıra da müdahale eden bir iş ortaya koyduğunu unutmamalıyız. Bu hali en iyi gözlemleyebileceğimiz şarkılardan biri şeytan ile yapılan söyleşiyi anlatan Magnificent Interview adlı şarkıdır. Bu şarkıda pik noktasına varan, müzik alanını terk etmeden edebiyat denilen dünyaya müdahale etme, albümün alametifarikalarındandır. Albümün temaları ise zihin ve onun sınırlarıdır, çoğu şarkıda çılgınlığa yakın bir hayal gücüyle karşılaşırız, örneğin sömürgeleşme öncesi kabile yaşamından bir sahne sunan Grandmother Land böyle bir hayal gücünün ürünüdür. Son olarak, şarkılar için hazırlanan animasyonlar da fazlasıyla etkileyici özellikle az önceki satırlarda bahsettiğimiz Grandmother Land için hazırlanan animasyona bakmanızı öneririz.

A Written Testimony: Ruha Çağrı

A Written Testimony, her ne kadar Jay Electronica dinleyicilerinin beklediği ve talep ettiği albüm olmasa da 2020’nin dikkate alınması gereken çalışmalarındandır. Bu durumun en önemli sebeplerinden biri, Jay Electronica’nın çıkış albümünün on küsur senedir beklenmesidir. Bu albümden önce yayınladıkları, 15 dakikalık bir EP, birkaç tekli ve bazı albümlere konukluktan ibaret olması ise Electronica efsanesinin şaşırtıcı ama bir o kadar da beklendik taraflarındandır. Albüm, Louis Farrakhan’ın vaazıyla açılır ve dinlediğimiz vaaz albümün genel atmosferini anlamak için oldukça iyi bir başlangıçtır. Testimony’de duyduğumuz diğer isimlerse albümün çoğu şarkısında ortaya çıkan Jay-Z, ünlü rap müzisyeni Travis Scott ve The-Dream’dir. Testimony, nasıl bir albümdü diye soracak olursak adının da teslim ettiği gibi insan elinden çıkma bir vahiy olduğu söyleyebiliriz. Bu tanım bile, albümün oldukça nitelikli olduğunu ve bu niteliğin bir sınırı olduğunu aynı anda teslim eder. Albümde dikkatimizi en çok çeken şarkılarsa, The Neverending Story, Shiny Suit Theory ve Ezekiel’s Wheel oldu.

Miles: Köklere Dönüş

Blu ve Exile ikilisi Below the Heavens albümünden beri dinleyenlerinin odağı olmuş fakat sınırlı bir kitleye hitap etmiş bir ikilidir. Bu albüm yayınlanmadan önce müzik üretimine uzun bir mola vermiş fakat yayınlanan albüm bu uzun beklemenin hakkını veriyor. Çoğunlukla Caz müzik ve Afro-Amerikan kültüründen ilham alındığı görülüyor fakat bu ilham eklektik bir biçimde değil, yeniden üreten, etkilendiği nesneye yeni bir değer katan türden. Albüm 20 şarkıdan oluşuyor ve toplam süresi 1 saat 35 dakika. Buna rağmen, dinleyenin dikkatini korumayı başarıyor ki bu oldukça önemli bir özellik. Albümden tavsiyelerimiz ise The Feeling, Roots of Blue ve African Dream.

Fotoğraf Kaynakları

1. Killah Priest

2. Jay Electronica

3. Blu & Exile

4. Rocket To Nebula

5. A Written Testimony

6. Miles

Yazılı Kaynaklar

1. Killah Priest Biyografi

2. Jay Electronica

3. Blu & Exile


BENZER YAZILAR

James Brown: Soul Müziğin Babası

Soul müziğin babası olarak bilinen ve müzisyen kimliğiyle olduğu kadar sosyal konulara olan duyarlılığı ile de dikkat çeken James Brown'un hayatını inceledik.

Kastrato: Kadın Seslerinin Yerini Alan Ses

Kastrato Nedir? Neden Ortaya Çıkmıştır?


Paylaş