Başarır’ın bölüm konuğu yazar Mahir Ünsal Eriş, Saint Exupery’nin Küçük Prens’le birlikte hiç göremediği, hiç bilemediği bir felsefi etki alanı yarattığını söylüyor ve yorumunu ekliyor:
“Bence Saint Exupery’nin Küçük Prens’ten kastı kendi çocukluğu.” Küçük Prens’in kesinlikle bir çocuk kitabı olmadığını ve olamayacağını düşünen Eriş “Orada başka bir yazarlık numarası var bence. Asıl mesele çocuklara kitap yazmak değil, sanki çocuklara bir şey söylüyormuşçasına aslında yetişkinlere verilen mesajlarla dolu bu kitap,” diyor ve ekliyor: “Daha çok, içinde bir çocuğu var edebilenlere hitaben yazılmış bir metin.”
Sohbetle bilgiyi buluşturan podcast serisi “Ben Okurum”, kısa bir yaz arası verirken üçüncü sezonun son bölümünde masaya, dünya edebiyatının en çok okunan kitaplarından birini yatırıyor: Fransız yazar Antoine de Saint Exupery’nin 1943 yılında yayımlanan felsefi eseri Küçük Prens.
Deniz Yüce Başarır ve konuğu Mahir Ünsal Eriş’in, aynı zamanda pilot olan yazarın macera dolu hayatının eserlerindeki izini de sürdüğü bölüm, Ben Okurum dinleyicilerini çocukluğun o masum çağına davet ediyor. Başarır’ın Küçük Prens’ten okuduğu bölümler ise adeta herkesin kendisiyle yüzleşmesi için bir fırsat sunuyor.
“Dünyada çok geniş baskı sayılarına ulaşmış, çok sayıda dile çevrilmiş, böyle milyonlarca insanın gözünde ikonik bir yer kazanmış bütün kitapları okuyup bilenler, okuyup sevenler ve okuyup fanatik olanlar diye üç farklı grup oluyor. Bu İncil için de böyle, Komünist Manifesto için de böyle, işte Küçük Prens de böyle,” diyen Mahir Ünsal Eriş, çocukların bu tür kitapları, kendi akıl baliğ oldukları yaşlarda, kendi karar ve tercihleri doğrultusunda okumalarından yana olduğunu dile getiriyor.
Küçük Prens’in hikâyesinde insanlar için alınacak çok ibretler olduğunu söyleyen Eriş, “Orada anlatılan dünya tasavvuru, yani hem prensin gözünden hem pilotun gözünden anlatılan dünya tasavvuru, sürekli bizim de aralarında gidip geldiğimiz iki dünya gibi görünüyorlar. Bu iki dünya arasında yaşadığımız gelgitlerimizin oluşturduğu yolculuğa da hayat diyoruz kabaca,” diyor.
Ben Okurum Podcast Serisi Hakkında
Yayıncılık dünyasının deneyimli ismi Deniz Yüce Başarır, “Ben Okurum” adlı podcast serisinin her bölümünde farklı bir konukla birlikte farklı bir kitaba odaklanıyor. Kitaplar üzerine bir arkadaş sohbeti tadında ilerleyen ve aynı zamanda bilgilendiren podcast’te Başarır, kitabın ona hissettirdiklerini anlatırken yazarıyla ilgili anahtar niteliğinde bilgiler vermeyi de ihmal etmiyor. Storytel Türkiye’nin sponsorluğunda hazırlanan “Ben Okurum”un tüm bölümlerine Storytel, Spotify, Apple Podcasts, Podtail, CastBox ve Simplecast’ten ulaşılabilir.
BENZER YAZILAR
Notalar Nasıl Ortaya Çıktı? Varoluş Serüveni
Müziğin evrensel dili ve alfabesi olan notaların ortaya çıkış hikayesi
Can Yücel ve Bob Dylan Üzerinden “Blowin in the wind”
Bob Dylan'ın eseri, dünyanın en sansasyonel protesto şarkılarından "Blowin in the wind" ve Can Yücel'in Türkçe'ye uyarlaması.