Kasım Ayı Meyveleri
Trabzon Hurması
Trabzon hurması; diğer isimleriyle cennet hurması, koca yemiş, kara hurma ya da Japon hurması, Akdeniz Bölgesi'nde yetişen bir meyve. Türkiye'ye ilk defa 1920 yılında, Fransızlar tarafından getirilmiş ve Hatay bölgesinde yetiştirilmiş. Bu yüzden Fransız inciri ismiyle de biliniyor. Fakat ana vatanı Çin ve Japonya.
Trabzon Hurması sonbaharda olgunlaşıyor. Ülkemizde Karadeniz kıyılarında ve Antalya civarında yetiştiriliyor.
Bu meyve özellikle karbonhidrat C ve A vitamini bakımından zengin. Bunun yanında bol miktarda protein, selüloz ve mineral içeriyor. 20 gramında yaklaşık 25 miligram vitamin grubu bulunuyor. Yapılan araştırmalar meyvenin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve sindirim sistemi hastalıklarına iyi geldiğini gösteriyor.
Trabzon Hurması Nasıl Tüketilir?
Cennet hurması, çiğ olarak tüketilebilen bir meyve. Fakat olgunlaşmış olanını iyi seçmek önemli, aksi halde ağız buruşturan bir tadı olacaktır. Bunun yanında tatlılarınızda da kullanabilirsiniz. Bazı şefler, çeşitli baharatlarla bu meyveyi bir sos haline getirerek kullanıyorlar. Aynı çilek ya da böğürtlende olduğu gibi Trabzon hurmasının reçeli de yapılabilir.
Bu meyve olgunlaştıktan sonra ömrü çok kısa oluyor. Bu yüzden genelde kurutularak saklanıyor ve böylece tüm yıl boyunca tüketilebiliyor. Kurutmak için meyvenin mutlaka az olgunlaşmış olması lazım. Hatta yarı ham meyveler daha iyi olacaktır. Önce meyvenin kabuklarını soymalı, ardından tuzlu suya batırıp çıkarmalısınız.
Dilimlediğiniz cennet hurmalarını güneşli ve rüzgarlı bir havada sışarıda ya da fırında kurutabilirsiniz. Kurutulmuş meyveleri de men almayan, kuru ve güneş almayan bir ortamda muhafaza etmelisiniz.
Balkabağı
Balkabağı sonbaharın gözde meyvelerinden. Yüksek oranda life sahip. En önemli özelliği ise en etkili antioksidan olan beto karoten içermesi. Bunun yanında çokça sodyum, demir, potasyum, fosfor ve kalsiyum minerallerini içeriyor.
Balkabağı Nasıl Tüketilir?
Tatlısı, çorbası, pastası, reçeli, böreği, her türlü çeşidi yapılabilen bir yiyecek. Ülkemizde yaygın tariflerden biri şerbet ile yapılan kabak tatlısı. Batı ülkelerinde ise genelde tuzlu tariflerde kullanılıyor. Fakat Osmanlı mutfağının da klasik lezzetlerinden biri de balkabağı dolmasıydı. Vegan tarifler için de balkabağı çeşitli alternatifler sunuyor.
Kuşburnu
Kuşburnu, yabani gül olarak isimlendirilen bir bitkinin meyvesi. Eylül ya da ekim sonunda olgunlaşmaya başlıyor. Anavatanı da Türkiye. Yaygın olarak Marmara, Doğu Anadolu ve Karadeniz taraflarında yetişiyor.
Kuşburnu, yüksek oranda antioksidan içeriyor. Mineral ve vitamin içeriği de oldukça yüksek. Diyabet hastalarında kan şekerini dengelemeye yardımcı oluyor.
Kuşburnu Nasıl Tüketilir?
Ülkemizde en sevilen bitki çaylarının başında kuşburnu çayı geliyor. Marmelatı da kahvaltılık lezzetler arasında öne çıkıyor.
Kuşburnu, özellikle C vitamini bakımından çok zengin. C vitamini, ısıyla ya da metalle temas ettiğinde işlevini yitirdiği için, kuşbununu taze olarak tüketmek gerekiyor. Ya da kurutularak besin değerini kaybetmeden saklanabilir.
Kasım Ayı Sebzeleri
Karalahana
Karalahana, bir kış sebzesi olarak bilinse de aslında her mevsim yetişebilen bir bitki. Artvin, Kastamonu, Bartın, Zonguldak, Giresun, Karabük, Rize, Ordu ve Trabzon'da halkın temel besin maddelerinden biri. Hatta karadeniz mutfağında hamsiden sonra vazgeçilmeyen ilk yiyecek. Yerel olarak kelem, pancar, mancar, şaviphali ya da pezük olarak da adlandırılıyor.
C vitamini açısından zengin bir bitki. Bu yüzden uzmanların bol bol tüketilmesini önerdiği faydalı besinlerin arasında yer alıyor.
Karalahana Nasıl Tüketilir?
Karalahana ister pişmiş, isterse de çiğ olarak tüketilebiliyor. Karadeniz mutfağında genel olarak kızartması, çorbası, yemeği ve sarması yapılıyor. Vitaminini kaybetmeden tüketmek isterseniz, püre haline getirerek içebilirsiniz.
Brüksel Lahanası
Briksel lahanası, adını çokça tüketildiği Avrupa başkentlerinin birinden alıyor. Görünüşü minyatür bir lahanayı andırıyor ve ortalama ceviz büyüklüğünde. Fide halindeyken lahana gibi görünen bitkinin gövdesinden yumrular şeklinde büyüyor.
Frenk lahanası olarak da biliniyor. A ve C vitamini açısından zengin, hatta bir fincan Brüksel lahanası, günlük C vitamini ihtiyacınızın iki katını içeriyor. Özellikle gelişme çağındaki çocukların ihtiyacı olan K vitamini, bu sebzede çokça bulunuyor.
Brüksel Lahanası Nasıl Tüketilir?
Brüksel lahanası kullanarak salatalar, çorbalar, sebze yemekleri ve fırın yemekleri yapabilirsiniz. Et yemeklerinin yanında güzel bir alternatif olabilir.
Bu sebzeyi mevsiminde tüketmek çok önemli çünkü mevsiminde yetiştirilmemiş Brüksel lahanaları biraz acı bir tat içeriyor.
BENZER YAZILAR
Güneşe Dönük Tanrıları ile Nemrut Dağı
Bu yazımızda Türkiye'nin simgelerinden Nemrut Dağı'nı ve bu bölgenin kültürel mirasını ele aldık.
Şemsi Paşa Camii: Kuşların Konmadığı Cami
Kuşkonmaz Camii olarak da bilinen Şemsi Paşa Camii'nin geçmişi ve bugünü.