Ohri Hakkında Genel Bilgiler
UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi’nde yer alan ve Ohri Gölü'nün kuzey kıyısına kurulmuş olan Ohri Kenti, Makedonya'nın güneybatısında ve Arnavutluk sınırına yakın bir konumda bulunmakta. Harika doğası, tarihi ve zengin kültürü ile Tanrı’nın cenneti yaratırken bir damlasını yeryüzüne düşürdüğü, o damlanın düştüğü yerin de Ohri olduğu rivayet edilmekte. Yaklaşık 50.000 nüfusa sahip Ohri Kuzey Makedonya'nın en büyük sekizinci şehri. Çok iyi korunmuş eski şehiri, Orta Çağ dönemine ait yapıları, kiliseleri, camiileri, manastırları ve bir doğa harikası olan gölü ile dünyanın pek çok yerinden turistlerin uğrak noktası.
Ohri'yi gezmek için bahar ayı ve yaz ayları çok uygun. Bu mevsimler dünyanın en temiz göllerinden biri olduğu söylenen Ohri Gölü'nün tadını çıkarmak için ise çok ideal.
Ohri'nin Tarihi
6000 yıllık bir yerleşim tarihine sahip olduğu düşünülen Ohri'nin ilk yerleşimcilerinin Frigler ve Enheleler olarak belirtilmekte. Ohri, M.Ö. 4. yüzyılda ise Makedonya kralı II. Filip’in egemenliğine geçmiş. 6. yüzyılda Slavlar bölgede küçük idâri yapılar kurmuşlar ve bu Slav bölgeleri 785 yılında 6. Konstantin tarafından Doğu Roma sınırlarına dahil edilmiş.
9. yüzyılda Bulgar'ların egemenliğine giren Ohri, 990-1015 yılları arasında da Birinci Bulgar Devleti’nin başkenti olmuş ve 1018 yılında Doğu Romalılar'ın egemenliğine geçmiş. Ohri kenti 1395 yılında Osmanlı hakimiyeti ile tanışmış ve 600 yıla yakın Osmanlı egemenliğinde kalmış. Osmanlı egemenliği 1912 yılında sona ermiş ve Ohri, Manastır Vilayeti sınırları içinde, Manastır Sancağı’na bağlanmış.
Ohri kenti 1943 yılına kadar Yugoslavya Krallığı, 1943-1991 Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nin içerisinde yer almış, Yugoslavya'nın dağılmasıyla birlikte 1991 yılında Bağımsız Makendoya'nın egemenliğine girmiş.
Ohri'de Neler Yapılabilir?
Ohri Tarihi Şehir Merkezi
Arnavut kaldırımlı tarih kokan daracık sokakları, Osmanlı mimarisini yansıtan evleri ile kent merkezinin batısında yamaca bakan şehrin eski merkezi ziyaretçilerini tarihte yolculuğa çıkarıyor.
Ohri Antik Tiyatro
M.Ö. III. yüzyılda yapılmış, Roma Dönemi'nden kalan tiyatro yaklaşık 4000 kişilik bir kapasiteye sahip. Eskiden gladyatör savaşları ve Hristiyanların öldürüldüğü bir yer olan Amfi Tiyatro 1980 yıllarında keşfedilmiş. 1980 yılından bu yana ise bu antik tiyatro oyun, konser, bale, tiyatro gibi performansların sergilenmesi için kullanılıyor.
Ohri Çarşısı
Ohri Tarihi Çarşısı, sevimli hediyelik dükkanlarının ve minik kafelerin bulunduğu küçük ve renkli bir çarşı. Çarş'da pek çok kuyumcu bulunuyor. Bu kuyumcularda Ohri'nin ünlü incileri üretiliyor ve satılıyor. Çarşı meydanında görülmeye değer yaklaşık 1000 yıllık bir ağaç da bulunmakta.
Çar Samuel Kalesi
1. Bulgar İmparatorluğu döneminden kalma, Orta Çağ kalesi olan Çar Samuel Kalesi Ohri kentini tepeden görüyor. Çar Samuel Kalesi, Balkanlar’daki en uzun ve en büyük kalelerden biri olarak bilinmekte. 3 tarafı harika bir deniz manzarası ile kaplı kalede hala orijinal yapıdan kalan eserler bulunmakta.
Ohri Gölü
Ohri Gölü 289 metre derinliğe sahip, Güneybatı Makedonya ile Doğu Arnavutluk arasındaki sınırda yer alan Avrupa'nın en eski ve en derin göllerinden biri. 200'den fazla endemik türü barındıran Ohri Gölü 1979 yılında UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası listesine dâhil edilmiş. Üçte ikisi Makedonya’ya kalanı ise Arnavutluk’a ait olan gölde yüzebiliyor ve sandal turu yapılabiliyor.
Sveti Jovan Kaneo Kilisesi
Ohri Gölü'ne bakan Kaneo Plajı'nın uçurumunda yer alan Makedon Ortodoks Kilisesi olan Sveti Jovan Kaneo Kilisesi'nin 13. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'nun yükselişinden bir süre önce inşa edildiği düşünülmekte. Kilise Bizans ve Ermeni mimarisi izleri taşıyor.
Robevi Aile Evi
Robevi Aile Evi Makedon mimarisinden günümüze kalana en güzel örneklerinden olan 3 katlı bir müze. Balkan Savaşları sırasında askerler tarafından kullanılan konak o dönemde askerlerce yağmalanmış. 2. Dünya Savaşı sonrasında koruma altına alınmış ve Ulusal Müze haline getirilmiş. Konakta arkeolojik buluntular, antik heykeller ve Robevi Ailesi’nin eşyaları sergileniyor.
Stevi Naum Kilisesi ve Manastırı
Ohri'nin yaklaşık 30 km uzaklığında olan manastır eşsiz bir doğal ve tarihi güzelliğe sahip. Manastır Aziz Naum tarafından 893-900 yıllarında inşa edilmiş ve Aziz Naum ölümünden sonra manastırın içinde defnedilmiş. Burada restoran, hediyelik eşya dükkanları bulunmakta.
Göle bağlanan bir dere üzerinde sandal turları düzenleniyor. Suyun berraklığı ziyaretçilerini hayran bırakıyor.
Ohri'de Yemek
Zengin Balkan Mutfağı Ohri'de ziyaretçilerine harika yemekler sunuyor. Balkan mutfağının en önemli lezzetlerinden olan köfte, ev yapımı sosis, sopska, Ohri Gölü’ne özel olan alabalık türleri, yoğurt ve sarımsaklı mezeler, trileçe, dondurma ve kıymalı börek Ohri'de tercih edilecek en meşhur lezzetlerden.
Ohri'de göle sıfır harika restoranlar bulunuyor. Bu restoranlarda çok leziz ve taze deniz mahsülleri servis ediliyor.
Ohri şehri, tarihi, muazzam doğası, zengin kültürü ve mutfağı ile Makedonya'nın incisi konumunda.
Kaynaklar:
https://tr.wikipedia.org/wiki/Ohri
https://tr.wikipedia.org/wiki/Ohri_G%C3%B6l%C3%BC
BENZER YAZILAR
Tarihin En Gösterişli Mimarilerinden: Aslanlar Mahkemesi
Aslanlar Mahkemesi, Endülüs'te yer alan Elhamra Sarayı'nın bir bölümü.
Rengarenk Bir Mahalle: Bo Kaap
Bo Kaap mahallesi evleri neden renkli, tarihi ile ilgili bilgiler