Spike Lee'nin jüri başkanlığında 6 Temmuz'da başlayan festivalden öne çıkan beş film hakkında bilgiler

74. Cannes Film Festivali geçtiğimiz hafta başladı. 2020’de pandemi sebebiyle festival birkaç kere ertelenmiş sonrasında da iptal edilmişti. Ünlü yönetmen Spike Lee’nin başkanı olduğu festival jürisinde ayrıca Maggie Gyllenhaal, Song Kang-ho, Mélanie Laurent ve Tahar Rahim gibi isimler bulunuyor. 6 Temmuz’da başlayan Festival 17 Temmuz’a kadar devam ediyor.

(Festivalin jüri üyeleri.)

Sinemanın geçirdiği zorlu bir yıldan sonra Cannes film festivalinin ünlü yönetmenlerle dolu seçkisi fazlasıyla beğeniliyor. Leos Carax, Mia Hansen-Løve, François Ozon ve Asghar Farhadi gibi yönetmenlerin filmleri ana yarışmada yer alıyor. Un Certain Regard isimli bölümde ise Kogonada, Justin Chon ve Semih Kaplanoğlu gibi yönetmenlerin filmleri gösteriliyor.

Yazının devamında festivalde şimdiye kadar gösterilen filmlerden öne çıkanlara dair bilgilere ve izleyicilerin, eleştirmenlerin yorumlarına ulaşabilirsiniz.

1- Annette

Yönetmen: Leos Carax

Senarist: Ron Mael, Russell Mael

Oyuncular: Adam Driver, Marion Cotillard, Simon Helberg

Filmin Fragmanı:

Festivalin açılışını yapan Annette, Fransız yönetmen Leos Carax’ın ilk İngilizce filmi. Filmin senaristleri, ünlü Sparks grubundan Ron Mael ve Russel Mael. İkili, Leos Carax’a film hakkındaki bu fikirlerini 2012 yılında anlatmış. Müzikal bir film olan Annette, grup tarafından yazılan ve Cotillard ile Driver tarafından seslendirilen şarkılara sahip. Film, komedyen bir adam ve ünlü bir opera şarkıcısı olan kadının, Annette isimli kızlarının doğmasını ve sonraki hayatlarını, evliliklerini anlatıyor.

Cannes’ın en önemli geleneklerinden olan ayakta alkışlanmada Annette, 5 dakika boyuna alkışlanmış. O anlara damgasını vuran ise Adam Driver’ın salonun içinde sigarasını yakıp kameraya doğru içmeye başlaması olmuş. Bunların dışında, film genel olarak izleyicileri ve eleştirmenleri ikiye bölmüş durumda. Yorumlara bakıldığında filmi fazlasıyla sevenler kadar filmden hiç memnun bir şekilde ayrılmayan insanlar var. Filmin deneysel yanları, yarattığı inanılmaz büyülü atmosfer kimileri tarafından beğenilirken kimileri tarafından beğenilmemiş. Her türlü, geçen yıl iptal olmuş böyle önemli bir film festivalinin açılışı için tam anlamıyla uygun bulunmuş.

2- Mothering Sunday

Yönetmen: Eva Husson

Senarist: Alice Birch

Oyuncular: Olivia Colman, Colin Firth, Josh O’Connor, Odessa Young

Filmden Yayımlanan Bir Sahne:

Festivalin ilk gösterim seçkisinde yer alan Mothering Sunday, Fransız yönetmen Eva Husson’un üçüncü uzun metrajlı filmi. Eva Husson, 2018 yılında da Girls of the Sun isimli filmi ile festivalde Altın Palmiye için yarışmış. Mothering Sunday, İngiliz yazar Graham Swift’in aynı isimli kitabından uyarlanmış. Film, 1920’lerde geçiyor ve çalıştığı evin ailesinin komşularının oğluyla bir ilişki yaşayan genç bir kadını anlatıyor.

Filmin kendisine dair aşırı negatif bir yorum olmasa da fazla coşkuyla beğendiği söylenemez. İzleyiciler iyi bulmuş ancak Mothering Sunday hakkında diğer filmler kadar konuşulmuyor. Filme dair en çok beğenilen ve takdir edilen ise Josh O’Connor ile Odessa Young’ın performansları. Geçtiğimiz yıl The Crown dizisindeki rolüyle övgülerin odağı olan O’Connor sinemadaki başarısını bir kez daha kanıtlarken henüz kariyerinin başındaki Young ne kadar gelecek vaad ettiğini göstermiş.

3- Bergman Island

Yönetmen: Mia Hansen-Løve

Senarist: Mia Hansen-Løve

Oyuncular: Vicky Krieps, Tim Roth, Mia Wasikowska, Anders Danielsen Liei

Filmin Fragmanı:

Film, isminin de açıkladığı gibi, ünlü sinemacı Ingmar Bergman’ın Scenes from a Marriage gibi işlerini çektiği adada geçiyor. Bergman Island, gerçekten de Ingmar Bergman’ın filmlerini çektiği İsveç’e bağlı Fårö isimli bir adada çekilmiş. Yarı-otobiyografik olarak adlandırılan film, bir senaristin eşiyle birlikte gittiği Fårö adasında yeni filmini yazma sürecini anlatıyor.

Bergman Island, izleyiciler ve eleştirmenler tarafından fazlasıyla beğenilmiş. Filme dair eleştirilerin bazılarıysa Ingmar Bergman’a yapılan atıfların zayıflığı ile ilgili. Mia Hansen-Løve’ın şimdiden en iyi filmleri arasında sayılıyor. Pek çok meta ögeye sahip olan film, Ingmar Bergman’a öykünmese de ona ve işlerine dair göndermelere sahip. Paul Thomas Anderson’ın en son filmindeki performansı ile adından söz ettiren Vicky Krieps, bu filmde de öne çıkıyor.

4- The French Dispatch

Yönetmen: Wes Anderson

Senarist: Wes Anderson

Oyuncular: Benicio del Toro, Adrien Brody, Tilda Swinton, Léa Seydoux, Frances McDormand, Timothée Chalamet

Filmin Fragmanı:

The French Dispatch aslında 2020 yılında gösterilmesi ve Cannes Film Festivali’ne katılması planlanan bir filmdi. Ancak, sinemaların kapalı olması ve festivalin iptal olması sonucuyla bu yıla kaldı. Film, Wes Anderson’ın diğer filmleri gibi kalabalık ve ünlü bir oyuncu kadrosuna sahip. Yönetmenin daha önce çalıştığı pek çok ismi de barındıran film bir gazetenin başından geçen üç farklı hikayeye odaklanıyor.

Film, festivaldeki gösteriminden sonra 9 dakika boyunca ayakta alkışlanmış. Wes Anderson’ın tarzını sevenlere göre film, yönetmenin şimdiye kadar çektiği en iyi film bile sayılabilir. Kendisiyle özdeşleşen tarzına fazlasıyla yaslanan yönetmen, izleyicilerin aktardığına göre gazetecilik ile ilgili de hoş çıkarımlarda bulunmuş. Filmin en öne çıkan özelliği ise prodüksiyon tasarımı.

5- Titane

Yönetmen: Julia Ducournau

Senarist: Julia Ducournau

Oyuncular: Vincent Lindon, Agathe Rousselle, Garance Marillier, Laïs Salameh

Filmin Cannes'daki Gösterimi Sonrası:

Titane, Julia Doucournau’nun 2016’da çektiği Raw filminden sonra ikinci uzun metrajlı filmi. Raw filmi de o yılki Cannes Film Festivali’nde gösterimini yapmıştı ve öncesinde 2011'de çektiği kısa filmi yine festivalde gösterilmişti. Titane filminin konusu ise biraz gizli tutuluyor. Filmin dağıtımcısı konusunu anlatmak yerine titan kelimesinin anlamını anlatmayı seçmiş.

Genel olarak filmde, Julia Ducournau’nun yarattığı dünya çok beğenilmiş. Belki Raw kadar iyi olmasa da Titane’ın da kendine has karakterleri ve cinsiyet, cinsellik gibi kavramları ele alışı sevilmiş. Bunlarla birlikte kayıp ve yas gibi daha dramatik temaların da işlenişi güzel bulunmuş.

Kaynakça:

https://www.indiewire.com/2021/07/annette-review-adam-driver-leos-carax-1234648765/

https://www.indiewire.com/2021/07/cannes-2021-annette-opening-night-1234649171/

https://www.indiewire.com/2021/07/cannes-2021-most-anticipated-films-1234648183/

https://www.indiewire.com/2021/07/bergman-island-review-cannes-1234650205/

https://deadline.com/2021/07/cannes-film-review-bergman-island-mia-hansen-love-1234790578/

https://deadline.com/2021/07/titane-review-cannes-julia-ducournau-agathe-rousselle-1234792406/


BENZER YAZILAR

The Serpent: Çarpıcı Suçlarla Dolu Gizemli Seri Katil

Gerçek hayattan uyarlanmış hırsız, dolandırıcı ve seri katil olan, usta akıl oyunlarıyla etrafındakileri kandıran ve manipüle eden "the serpent" lakaplı Charles Sobhraj'ın hayat hikayesi.

Outlander Dizisi

2014 yılında çekimleri başlayan, günümüzde hala çekimleri devam eden Outlander (Yabancı) dizisinin konusunu, fragmanlarını, izleyici yorumlarını ve hakkında bilinmeyenleri sizler için derledik. Keyifli okumalar.


Paylaş