Türk okçuluğunun olimpiyatlardaki ilk altın madalyası ve yeni rekorlar, Instagram'ın 16 yaş altına getirdiği kısıtlama, WhatsApp'ın fotoğraf kalitesi geliştirmesi, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne dahil edilen Arslantepe Höyüğü ve Twitter dislike özelliği hakkında yeni gelişmeler.

Milli Okçu Mete Gazoz Olimpiyat Tarihimizde Bir İlke İmza Attı

22 yaşındaki Milli okçumuz Mete Gazoz, 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları klasik yay bireysel kategorisinde altın madalyayı boynuna takarak Türk okçuluğunun olimpiyatlardaki ilk altın madalyasını kazandı.

Yarı finalde Japon okçu Takaharu Furukawa karşısında galibiyet alarak finale yükselen Mete Gazoz, final rakibi İtalyan Mauro Nespoli karşısında galibiyet alarak altın madalya almaya hak kazandı. Bu galibiyeti sayesinde Türk okçuluğunun bugüne dek olimpiyatlarda aldığı ilk madalyayı kazanarak tarihe adını altın harflerle kazıdı.

Türkiye, olimpiyat oyunlarında elde ettiği toplam 93 madalyanın hepsini, güreş, halter, judo atletizm, boks ve tekvando alanlarında kazanmıştı. Mete Gazoz’un okçuluk branşında elde ettiği başarıyla beraber toplam madalya sayısı 94'e, madalya almamızı sağlayan branş sayısı ise 7'ye yükselmiş oldu.

16 Yaşın Altındaki Instagram Hesapları Gizli Olarak Kabul Edilecek

Popüler sosyal medya platformu Instagram 16 yaşından küçük olan kullanıcıların hesaplarını gizli hesap haline getirildi. Hesabın gizli olması durumunda, yalnızca onaylanmış olan kullanıcılar bu hesapları takip edip etkileşim kurabilecekler.

Çocuk yaştaki kullanıcıların hesaplarını gözetmek ve korumak amacıyla gerçekleştirilen bu yeni kısıtlama bir süredir gündemde olan bir konuydu. Instagram, 2019 yılından bugüne dek bu konu ile ilgili farklı şekillerde uygulamalar denese de istenilen hedefe ulaşılamamıştı. Bu duruma karşın son noktayı koymak amacıyla alınan karar ile Instagram, yaşı henüz küçük olan kullanıcıların zarar görmesini engellemeyi amaçlıyor.

Bu uygulamanın ardından artık reklam verenler yalnızca yaş, cinsiyet ve konumlar dahilinde 18 yaş altında olan kullanıcıları filtreleyebilecek. Bu durumda 18 yaşın altındaki kişilerin veri analizleri artık görünemeyecek.

2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda Yeni Rekorlara İmza Atılıyor

Büyük bir heyecanla devam eden 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları pek çok yeni rekor ile gündemi değiştirmeye devam ediyor.

Erkekler halter oyunlarında 81 kiloda mücadele eden Çinli Lyu, silkmede 204 kilo, koparmada 170 kilo ve toplamda 374 kilo ile 3 olimpiyat rekoru birden kırarak altın madalya almaya hak kazandı.

Oyunların sekizinci günüde 32 yaşındaki Çinli cimnastikçi Dong Dong, trampolin branşında Belaruslu Ivan Litvinovich'in ardından ikinci olarak gümüş madalya kazandı ve bu sayede üst üste 4. Olimpiyat madalyasını elde etti. 2008 Pekin Olimpiyatları'ndan bugüne dek her sene oyunlara katılan ve madalya kazanan Dong, 2020 Tokyo'da da gümüş madalya alarak tarihi bir başarıya imza attı.

WhatsApp, Düşük Kaliteli Fotoğraf ve Video Gönderme Sorununu Çözüyor

Test aşamasındaki güncellemeye göre artık video ve fotoğraflarda kalite kaybı yaşamadan fotoğraf-video gönderilebilecek.

Whatsapp'ın görüntü kalitesini düşürmesi internet kullanımından tasarruf açısından mantıklı olsa da özellikle Whatsapp Web üzerinden fotoğraf gönderen profesyonelleri farklı uygulamalara yönlendiriyordu. ⁠Bu sebeple fotoğraf ve videoların düşük kaliteli olması can sıkıcı oluyordu.

Yapacağı yeni güncelleme ile WhatsApp, kullanıcılara üç farklı kalite seçeneği sunacak. Böylece kullanıcılar fotoğraf kalitesini belirleyebilecek.

Otomatik: Bu seçenek ile aktarılan görüntünün kalitesi o an aldığınız internet hızının performansına göre uygulama tarafından belirlenecek.

En iyi kalite: Bu seçeneğin tercih edilmesi durumunda mümkün olan maksimum kalite ile atılacak.

Veri tasarrufu: Veriden ve depolama kısmının tasarruflu olması için belgeler sıkıştırılacak.

Arslantepe Höyüğü UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne Eklendi

1978 yılından bu yana Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı olan UNESCO dünyanın doğal ve kültürel evrensel değerleri olan alanları koruma için bir liste hazırlıyor. Böylece bu alanları küresel ısınma, insan faaliyetleri ya da ihmallere karşı korumayı amaçlıyor. Günümüze kadar bu amaçla ülkemizden 19 alan, dünyada da sayısı bini geçkin bölge hem kültürel hem de doğal sit alanı ilan edilerek bu listeye eklendi. 

2021 yılında ise liste güncellenerek tüm dünyadan onlarca alan bu listeye dahil edildi. Bunlardan biri de 7 bin yıllık tarihe sahip olan Arslantepe Höyüğü. 

Malatya'da bulunan Arslantepe Höyüğü'nde Geç Kalkotik Dönem ile Demir Çağı arasındaki tarihsel sürece ilişkin kalıntılar bulunuyor. Aynı zamanda Hititler döneminden Roma ve Bizans dönemine kadar birçok medeniyetin izlerini taşıyor. 

Tarihi alan, 2014 yılında UNESCO'nun Dünya Miras Geçici Listesi'ne dahil edilmişti. Geçtiğimiz yıl Covid-19 salgını nedeni ile, Arslantepe Höyüğü'ne yönelik beklenen çalışma ve toplantılar yapılamamış, dolayısıyla karar açıklanamamıştı. UNESCO Dünya Miras Listesi'ne eklenmesi bu yıl, 44. Dünya Miras Komitesi toplantısı sırasında alınan kararla sağlandı.

UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne eklenen alanlar arasında Japonya'nın arkeolojik arazileri, Peru'da bulunan dünyanın en eski gözlemevi, Çin'de bulunan bir liman kenti, İspanya'daki tarihi park, Hollanda su hattı, Suudi Arabistan'daki Hima Kültür Alanı ve daha birçok kültürel ve doğal alan bulunuyor. 

Twitter Dislike Özelliğini Test Ediyor

Twitter, uzun süredir konuşulan dislike (beğenmeme) butonu için hazırlıklara başladı. Benzer olarak YouTube üzerinde uzun bir süredir kullanılan dislike Twitter’a uyarlanacak.

Çoğunlukla politik ve eleştirel konularla ilgili içeriklerin yer aldığı bu mecrada kullanıcılar, beğenmedikleri bir tweet’e de reaksiyon vermek istiyordu. Bu özellik sayesinde artık mümkün olacak.

Yeni gelen bu özellik ile beraber kullanıcıların tweetlere verilen cevapları beğenmemelerini sağlamakta. Tweetlerin beğenilmeme sayıları tweetin yazarı ya da diğer kullanıcılar tarafından analiz edilemiyor.

Şirket, dislike özelliğinin topluluklar arası sohbette hangi konuların önemli veya önemsiz olduğunu anlamalarını sağlayacağını da belirtmiş durumda. Deneme sürecindeki özelliğin, genel kullanıcı ile buluşup buluşmayacağı henüz kesin değil ancak şu anki süreci yalnızca bazı iOS kullanıcıları görebilmekte. İlerleyen zamanlarda diğer kullanıcılar için de sunuma açılacağı ve sürecin sonuna gelindiğinde ise özellik herkese açık olacağı tahmin edilmekte.

Kaynaklar:

http://www.diken.com.tr/instagram-16-yas-altindakilerin-hesaplarini-gizli-hesap-olarak-kabul-edecek/

https://www.aa.com.tr/tr/dunyadan-spor/2020-tokyo-olimpiyat-oyunlarinda-yeni-olimpiyat-rekorlari-kirildi/2320208?utm_campaign=Bundle&utm_medium=referral&utm_source=Bundle#

https://www.ntv.com.tr/teknoloji/whatsapptan-dusuk-kaliteli-fotograf-ve-video-icin-yeni-hamle,j6xSe4TM4E2pK1bPoIdK2Q

https://www.macrumors.com/2021/07/21/twitter-dislike-button-ios-beta/

https://www.ntv.com.tr/galeri/dunya/japonyanin-antik-harabelerinden-arslantepe-hoyugune-unesco-dunya-mirasi-listesine-bu-yil-dahil-edilen-birbirinden-essiz-alanlar,NNe6kP5dIk-XhCeBzCHg7A


BENZER YAZILAR

Kuş Sarayları

İstanbul'un kanatlı sakinleri için yapılan süslü minyatür saraylar, birer kuş evi. ⁠Tarihi ve İstanbul'da görebileceğiniz noktalar bu yazıda. ⁠

Haftanın Gelişmeleri 13-19 Aralık 2021

Yeni Dune oyunu Spice Wars, Samsung isim değişikliği, 2022'nin rengi Very Peri, 2021’in en iyi Chrome eklentileri ve Türk heykeltraşın ABD’de sergilenen camdan kadın heykelleri hakkında haftalık haber seçkisi.


Paylaş