Basit bir QR kod taramasıyla doğaya ağaç kazandırabileceğiniz yenilikçi ve çevre dostu proje hakkında bilgiler.

2020 yılı hepimiz için zor bir yıl oldu, bu yıl da bütün dünyanın zorlukların üstesinden gelmeye çalıştığı bir yıl oluyor. Bu süreçte kendimizle baş başa kalmak için çok fırsatımız oldu. Bu dönemde internette en çok aranan sorgulamalar sağlığımızla ilgili olduğu kadar “dünyanın geleceği“ ile ilgili de oldu. Duygusal olarak öze dönüşün yoğun olarak yaşandığı bu dönemde birçoğumuz yüzünü doğduğu yere çevirdi: Dünyaya.

Türkiye’deki internet aramalarında 2020 yılında “İklim Değişikliği Nedir?” sorusu ve dünyadaki “İklim değişikliği nasıl durdurulur?” sorgulamaları tüm zamanların en yüksek sayılarına ulaştı.

Günlük hayatta “Mevsimler artık kayıyor” sözünü sıklıkla söyler ya da duyarız. İşte bunun adı iklim değişikliği. Çoğumuzun kulak dolgunluğuyla bildiği fakat tam olarak tanımlayamadığı iklim değişikliği dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alıyor.

Ağaçlandırma: İklim Değişikliğinin Önüne Geçmenin En Net Yolu

Zürih Federal Teknoloji Enstisütü’nde çevre bilimci olarak görev yapan Thomas Crowther ve ekibinin yürüttüğü çalışmaya göre iklim değişikliği ile mücadelede en iyi yöntem toplu ağaçlandırma.

Bu çalışmaya göre var olan karbondioksit emisyonu ise dünyada dikilmesi gereken ağaç sayısı ise 1,2 trilyon. Crowther, bu sayıdaki ağacın dünyadaki insan kaynaklı karbondioksit emisyonunu önemli oranda azaltacağını dile getiriyor.

Ağaçlandırmanın önemi

İklim değişikliğinde en önemli etkenler orman alanlarının azalması ve fosil yakıtların kullanımıyla doğan sera gazları. Bu duruma engel olacak en önemli faktör ise ağaçlar. Karbondioksit içerisindeki karbonu emiyor ve oksijen olarak doğaya tekrar bırakıyor.

İnovatif çevre projeleri

Ülkemizde farklı sektörlerden çevreye duyarlı birçok proje hayata geçiyor. Bu projelerin bir kısmının alt yapısını iklim değişikliğine karşı geliştirilen yenilikçi fikirler ve alınan aksiyonlar oluşturuyor. Ağaçlandırmaya ve doğaya katkıda bulunan projeler de bu kapsamda oldukça dikkat çekiyor.

İnovatif çevre projelerinde; bir sosyal girişim olan Ecording ve Anadolu Efes’in üretilen özel yeşil ürünlerine özgü kurumsal projesi sayesinde doğaya olan katkımız artıyor. Bu girişimle tanışmak için şişeler üzerindeki QR kodu okutarak ağaçlandırmaya katkı sağlayabiliyorsunuz.

Anadolu Efes’in ağaçlandırma projesinin alt yapısını ve teknolojisini sağlayan sosyal girişim Ecording’den biraz daha detaylı bahsedelim.

Ecording: Kuşlardan ilham alan bir sosyal girişim

Kuşlar yedikleri ve taşıdıkları tohumları toprakla buluşturarak dünyada ağaçlandırmaya çok önemli bir katkıda bulunuyorlar. Tohumlar dünyanın dört bir yanına taşıyorlar. Ecording sosyal girişimi de kuşların bu yeteceğinden ilham alarak teknolojiyi doğayla buluşturuyor.

Küresel iklim krizine karşı sürdürülebilir ve yenilikçi çevre fikri geliştiren bir girişim. Bireylere ve markalara, iklim kriziyle mücadeleye katkı verebilmesini sağlayan araçlar veriyor.

Ecodrone nedir?

ecoDrone, Ecording tarafından geliştirilmiş bir araç. Ağaçlandırılması gereken ve ulaşılması zor olan yerlere havadan tohum atışları yapan insansız hava araçları. Bu araçlar 10 dakika içinde 2.500 adet tohumu toprakla buluşturabiliyor.

Böylece ağaçlandırma faaliyeti 3 kattan daha az maliyetli hale geliyor. Ekimi zor alanları ağaçlandırmak 6 kat kolay hale geliyor.

Tohum Topu Nedir?

Tohumların doğa koşullarında çimlenme ihtimalini arttırmak ve tohumlar ağaca dönerken karşılaştıkları olumsuz koşulları azaltmak amacıyla bulunmuş bir yöntem. Tohum topu içerisinden tohumla birlikte kil, mineral, orman toprağı, su tutucu materyaller ve gübre de yer alıyor. Böylece tohum filizlenirken olumsuz doğa koşullarından korunuyor.

ecoDrone ile tohum topu atışı

Anadolu Efes’in üretilen özel yeşil ürünlerine özgü kurumsal projesi kapsamında, şişelerin arkasında yer alan QR kod, ecoDrone’lar aracılığıyla yapılan tohum topu atışları anlamına geliyor.

Ecording girişimiyle tanışmak ve ağaçlandırmaya katkıda bulunabilmek için şişeler arkasındaki kodları okutabiliyorsunuz. Ardından atılacak tohum topunu seçerek, süreci takip edebiliyor ve e-kartınızı görüntüleyerek sosyal medyada paylaşabiliyorsunuz. Bu hem toprağı bir tohum topuyla buluşturuyor hem de bir farkındalık oluşturuyor.

Bu, sadece sürdürülebilir doğa dostu proje değil, aynı zamanda geleceğe ve dünyaya katkı sağlama imkanı veren yeni, teknolojik bir deneyim.

Daha iyi bir gelecek için hepimizin yapabileceği bir şeyler var. Dünya daha sağlıklı bir gelecek için milyarlarca tohumla buluşmayı bekliyor. Bunu yapmak yenilikçi fikirler ve girişimler sayesinde mümkün. Bize düşen ise ağaçlandırma konusunda daha fazla farkındalık yaratmak ve çevremizle mümkün olduğu kadar çok paylaşmak.

https://ecording.org/2020de-degisen-dunyamiz/

https://ecording.org/neden-agaclandirmaliyiz/

https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-51133428

https://tr.euronews.com/2019/08/06/turkiye-de-orman-alani-kaybi-2018-de-zirveye-cikti

https://www.atlasdergisi.com/kesfet/doga-cografya-haberleri/iklim-degisikligine-karsi-agaclar.html


BENZER YAZILAR

3D Yazıcılar

Sanal ortamdaki tasarımların katı bir formda basılmasını sağlayan 3D yazıcılar nedir, nasıl ortaya çıktı, kullanım alanları nelerdir?

Her Üniversite Öğrencisinin İndirmesi Gereken En İyi 10 Uygulama

Üniversite yaşamının her alanında başarılı olmanıza yardımcı olacak uygulamalar.


Paylaş