2021 yılının en çok okunan kitapları, Facebook'un ana şirketi Meta, Türkiye'nin Oscar adayı, Udemy'nin Nasdaq borsasına girişi ve Delta Varyantı'nın ilk fotoğrafı ile ilgili haftalık bülten.

2021 Yılında En Çok Okunanlar

Türkiye'nin 2021 yılı verilerince okuma oranının 180 ülke içinde 140. sırada olduğu açıklandı. Türkiye’de kitap okuma payı gün geçtikte azalırken, en fazlaca okunan kitaplar ise satılan kitaplar üstünden değerlendiriliyor. %65 oranında aşk kitapları, %24 politika ve %13 oranında düşünce/ felsefe kitapları okunuyor. En fazlaca satan kitaplar içinde ise dünya klasikleri ve Türk yazarların son romanları yerini aldı.

2021 yılının yayınevi, e-ticaret siteleri ve kitapçılarından alınan kaynaklarla düzenlenen "En fazla okunanlar" sıralamasında ilk sırada kişisel gelişim ve psikoloji kitaplarında Doğan Cüceloğlu-Var mısın? kitabı yer alıyor. Diğer en fazla satan kitaplar ise şöyle:

Facebook Ana Şirket Adını Meta Olarak Değiştirdi

Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, sanal dünyayının tamamen gerçek hayatımıza iyi mi geleceğini ve gelecekte bizleri nelerin beklediğini gösterdi. Facebook’un daha önceki etkinliklerinde de gelecekte yaşanacağını söylediği ne var ise yaşandı ve yaşamımıza girdi. 

Gözlükler vasıtasıyla bağlanabildiğimiz, konserlere gidip alışveriş yaptığımız, arkadaşlarımızla bir araya geldiğimiz ve sörf bile yapabildiğimiz metaverse; gelecekte hayatımızın ciddi bir alanını kaplayacak sanal bir dünya olacak. 

Bizzat realist avatar ve mekan tasarımları üstünde çalıştıklarını belirten Facebook mühendisleri, bu realist dünya için önlerinde fazlaca zaman bulunduğunu söylese de temeller çoktan atılmış görünüyor.

Ayrıca pandemi ile yaşamımıza giren hibrit ve uzaktan çalışma gibi benzer biçimde kavramlar da Facebook’un sanal gerçeklik gözlükleriyle yeni bir ebat kazanacak gibi görünüyor. Ray-Ban iş birliği sayesinde üretilen akıllı gözlükler yardımıyla evimizden ayrılmadan iş ortamına geçiş yapabileceğiz.

Türkiye’nin Oscar Adayı Belli Oldu

Gelecek sene 94’üncüsü düzenlenecek olan Oscar Ödülleri’nde Türkiye’nin adayı belli oldu. Senarist ve Yönetmen Semih Kaplanoğlu’nun "Bağlılık" serisinin ikinci filmi Bağlılık Hasan, Türkiye’nin bu seneki Oscar talibi oldu.

1929’dan bu yana Kaliforniya merkezli Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafınca yılda bir defa verilen Oscar Ödülleri’nin 94'üncüsü düzenleniyor. Sinema sektöründeki sanat içerikli ve teknik başarıların ödüllendirildiği bu organizasyon, senelerdir internasyonal alanda en mühim armağan törenlerinden biri olmaya devam ediyor. Amerika'da düzenlenen Akademi Ödülleri'nin, 2022 yılının Mart ayında verilmesi planlanıyor.

Uluslarası beyaz perde ödüllerine senelerdir Türkiye'den de birçok film aday oldu. Sinema dalındaki meslek grupları temsilcileri ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nden oluşan ekip, 2022 Oscar Ödülleri ''Yabancı dilde En İyi Film Dalı"nın Türkiye talibini belirlemek adına toplandı. Aday olması için Sanatsal Etkinlikler Komisyonu’na başvuran filmler içinde bir değerlendirme icra eden kurul, Oscar adayı olarak Semih Kaplanoğlu’nun “Bağlılık Hasan” filmini seçti.

Udemy Nasdaq Borsasında

Popüler eğitim platformu Udemy’de Nasdaq borsasında yerini aldı.

Türkiye’deki en büyük eğitim platformlarından olan Udemy, bilhassa yazılım, girişimcilik ve tatbik eğitimleri şeklinde kurslarıyla Türkiye'de ve dünya genelinde fazlaca ilgi gören bir platform. Platformun temel amacı, alanında yetkili kişilerin verdiği kurslar yardımıyla her insanın her bilgiye erişebilmesi.

2009 yılında temelleri ODTÜ’de atılan Udemy, Silikon Vadisi’ne taşınmasının ardından tüm dünyada popülerleşen ve sevilen bir eğitim kanalı haline gelmişti. Şirket, bugün Nasdaq borsasındaki yerini alarak küresel çapta göğsümüzü kabartan firmalar arasındaki yerini aldı.

Udemy, 2020 Kasım ayında 3,25 milyar dolar değerlenmenin üzerine bir de 50 milyon dolar değerinde yatırım alarak çok büyük yükseliş yaşamıştı. Aradan 1 sene geçmeden şirket, Nasdaq borsasındaki yerini aldı.

Şirketin kurucularından Eren Bali, firmanın müessese amacını şu cümlelerle özetledi;

"Çevrimiçi öğrenme hayatımı derinden değiştirdi ve kendimi dünyanın her yerindeki insanların kendileri için yeni olasılıklar açmaları ve tam potansiyellerine varmaları için bir yol yaratmaya adadım."

Hepsiburada, Getir ve Trendyol’un peşinden Udemy de küresel çapta ülkemizi gururlandırmayı başardı.

Rus Vektor Bilim Merkezi Koronavirüs'ün Delta Varyantının Fotoğrafını Çekti

Rusya’daki Vektor Bilim Merkezi, Kovid-19'un Delta varyantının elektron mikroskop kamerasıyla çekilen fotoğraflarını ilk defa yayınladı.

Rus EpiVakKorona aşısının temsilcisi Vektor Bilim Merkezi, çok bilinen elektron mikroskobu sayesinde yeni tip koronavirüsün Delta varyantının görselini yakaladı.

Görüntü RIA Novosti kaynaklarında paylaşıldı.

Merkezin açıklamasına göre virüs bir Afrika yeşil maymunu böbreğinin epitel hücre kültüründe yapay olarak büyütüldü.

Kaynaklar:

https://www.webtekno.com/semih-kaplanoglu-imzali-baglilik-hasan-oscar-turkiye-temsil-edecek-h116733.html

https://www.haberturk.com/facebook-meta-ile-neler-sunacak-haberler-3236478-teknoloji

https://webrazzi.com/2021/10/29/udemy-nasdaq-3-7-milyar-dolar/

https://onedio.com/haber/2021-yilinda-en-cok-okunan-kitaplar-ve-yazarlar-aciklandi-okuma-oraniyla-turkiye-180-ulke-arasindan-140-inci-1011368

https://tr.sputniknews.com/amp/20211025/rus-vektor-bilim-merkezi-koronavirusun-delta-varyantinin-fotografini-cekti-1050146703.html?utm_campaign=Bundle&utm_medium=referral&utm_source=Bundle


BENZER YAZILAR

Chatbot: Anlık İletişim Robotu

Bugün dünya üzerinde birçok büyük şirket tarafından kullanılan anlık sohbet motoru anlamına gelen chatbot nedir, ne işe yarar, chatbot türleri nelerdir?

Aerojel Nedir?

Aerojel maddesinin ne olduğunu, fiziksel özelliklerini ve kullanım alanlarını işledik.


Paylaş