Türk şarkıcı ve besteci Selda Bağcan'ın hayat serüveni.

Türk şarkıcı ve besteci Selda Bağcan’ın hayat serüveni.

1960’lı yıllarda kurulan Beatles, Rolling Stones, Led Zeppelin, Pink Floyd gibi efsanevi müzik grupları,şarkılarıyla dünyayı etkisi altına alırken rock müziğinin de en büyük temsileri oldular. Türkiye’de ise bu akımı, çeşitli gruplarımız ve müzisyenlerimiz tarafından ülkemizin halk müziği türkü ile harmanlayarak Anadolu rock müziğini meydana getirdiler.

Bu alanın en önemli müzisyenlerinden biri olan Selda Bağcan, özgün sesiyle gönüllerimizin bam teline dokunan değerli sanatçılarımızdan biridir. 14 Aralık 1948 tarihinde aslen Makedonya’dan göç etmiş Türk bir ailenin çocuğu olarak Muğla’da dünyaya geldi. Öğretmen bir anneye ve veteriner bir babaya sahip olan Selda Bağcan, Ankara’da büyüdü ve gitar ile tanışması on yaşından önce oldu.

Selda Bağcan'ın sanat yaşamı

1971’de Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Mühendisliği’nde öğrenciyken amatör olarak başladığı müzik kariyerine, çıkardığı ilk iki 45’lik plak yaklaşık bir milyon satılınca, meslek olarak müzisyenliğe başlıyor.

Bundan sonra yurtiçi ve yurtdışında çok sayıda konser veren Bağcan, 1972’de Bulgaristan’da gerçekleştirilen Altın Orfe Festivali’nde Türkiye’yi temsil etti. 1973’te Batı Avrupa’ya ilk turuna giden, aynı yılda 17 farklı 45’lik plak çıkaran Bağcan, 70’li yıllarda Anadolu’nun dört bir yanını dolaşarak çeşitli şehirlerde konserler verdi.

Müzisyenliğinin yanı sıra 1971 yapımı “Adaletin Bu Mu Dünya” ve 1972 yapımı “Afacan Harika Çocuk” sinema filmlerinde de rol almıştır.

12 Eylül Darbesi


1980 askeri darbesi ile Selda Bağcan’ın da aralarında bulunduğu birçok sanatçı hakkında tutuklanma emri çıkartıldı. 1980 ve 1984 yıllarında bir süre hapse atıldı.

1986 WOMAD Dünya Dans ve Müzik Festivali


Bu dönemde efsanevi Genesis grubu vokalisti Peter Gabriel’in düzenlediği WOMAD Dünya Dans ve Müzik Festivali’ne davet edilen sanatçımız, pasaportuna el konulması nedeniyle gidemedi. Fakat Festival Komitesi, Bağcan’ın şarkılarından birisini albümüne koydu ve bu kayıt radyolarda çalınırken birçok ülkedeki insanlar tarafından beğenildi. Böylelikle dünyanın her yerinden davet almaya başladı.

Aynı vakfın girişimleri sayesinde 1987’de yeniden pasaport alabilen sanatçı, aynı yıl haziran ayı içerisinde 5 farklı festivalde konser verdi. Bunlar: Rotterdam Sanat Festivali, WOMAD ve Glastonbury Festivali, Jubilee Gardens Festivali, Earls Court Festivali ve Capitol Radio Festivali.1988’de Batı Avrupa’da dört ay süren konserler veren Bağcan, 1989’da ve 1990’da da Türkiye’yi dolaşarak halka açık ücretsiz konserler verdi.

Selda Bağcan ve 1990’lar


1990 yılında Hollanda’da bulunan Rasa Organizasyonu’nun davetlisi olarak hem bu ülkenin hem de Yugoslavya’nın çeşitli kentlerinde konserler verdi. Aynı yıl içerisinde İsrail’e de giden sanatçımız, 2 konser verirken aynı zamanda 2 televizyon programı da sundu. Gene aynı yılda, Danimarka’da Esintiler Festivali’ne katılarak konser verdi.

1992 yılında çıkan “Ziller ve İpler” albümündeki sözü Aysel Gürel’e ait “Ziller ve İpler” şarkısı ile 90’larda büyük bir başarı yakaladı. Yine aynı yılda yapılan “Kurşun Adres Sormaz” adlı filmin müzikleri Selda Bağcan’a aittir.

Bu dönemde de toplumdaki olaylara kayıtsız kalmadı. 1992 yılında değerli Türk araştırmacı, gazeteci ve yazar Uğur Mumcu’ya “Uğurlar Olsun” şarkısıyla ve 1994 yılında Sivas Katliamı’nda yaşamını yitirenlere ithaf ettiği “Canımı Yakanlar Baktı Dumana” şarkısıyla gönüllerde taht kurmuştur.

Günümüze Doğru Selda Bağcan


1976 yılında seslendirdiği “Türkülerimiz II” adlı LP kaydı, 2006 yılında Londra’daki bir yapım şirketi tarafından hem LP hem de CD olarak piyasaya sürüldü.

2010 Grammy Ödülleri’nde en iyi rap albümü ve performansı dallarında aday gösterilen hip-hop sanatçısı Mos Def, son albümü “The Ecstatic”te yer alan “Supermagic” parçasında Bağcan’ın “İnce İnce Bir Kar Yağar” türküsünü kullandı. Bu Mos Def tarafından uyarlanmış türkü aynı zamanda Electronic Arts adlı oyun şirketinin piyasaya sürdüğü “Skate 2” oyunda yer aldı.Böylelikle, birçok müzik dergilerinde ve albüm kritiklerinde Selda Bağcan adının geçmesi ne sebep oldu.

Klasik eserlerin yer aldığı “40 yılın 40 Şarkısı” albümü büyük bir ilgi gören Selda Bağcan, 2016 yılında İspanya’da düzenlenen “Primavera Sound” festivalinde yer aldı.

Bugüne kadar 17 adet 45’lik plak, 10 adet LP kayıt, CD şeklinde 30 albüm çıkaran Selda Bağcan, aynı zamanda film müzikleri de yaptı. Hem yurtiçi hem de yurtdışında çeşitli yerlerde konserler verdi. Onu dinleyen çoğu kişinin sevgi ve saygısını kazanarak şarkıları dünyanın her yerinde bilinir hâle geldi. Şu anda İstanbul’da yaşayan sanatçımız, sahibi olduğu Majör Müzik Yapım’ın da yöneticiliğini yapıyor.

KAYNAKÇA
https://tr.wikipedia.org/wiki/Anadolu_rock
https://tr.wikipedia.org/wiki/Selda_Ba%C4%9Fcan
http://seldabagcan.com.tr/about-me/
https://www.biyografi.info/kisi/selda-bagcan

 


BENZER YAZILAR

Dünyada Müzikle Tedavi Yöntemleri

Müzikle tedavi nedir? Eski çağlarda nasıl uygulanıyordu? Türkiye'de ve dünyada müzikle tedavi uygulamaları.

2021 Eylül Müzik Festivalleri Listesi

Türkiyenin dört bir yanında Eylül ayında gerçekleşecek eğlence, gastronomi, doğa ve kamp etkinliklerinin birleşimi olan 14 farklı konserin tarihleri, mekanları, biletleri ve programları hakkında detaylı bilgiler.


Paylaş