Her mevsim her sebzenin ve meyvenin bulunabildiği bu zamanlarda, doğru beslenme için yiyecekleri mevsiminde tüketmek önemli.

Ekim Ayı Meyveleri

Nar

Narın kozmetik sektöründe yoğun olarak kullanıldığını biliyor musunuz?

Kış aylarının rengiyle kendine hayran bırakan meyvesi nar, B1, B2, B5, B6, C ve E vitaminlerini bakımından zangin. Sodyum, magnezyum ve potasyum da içeren bir meyve.

En bilinen özelliklerinden biri kansere karşı koruyucu olması. Bunun nedeni de  antioksidan özelliğe sahip olması.  

Nar Nasıl Tüketilir?

Nar tüketilirken yalnızca tanelerinin yenilmesi önerilmiyor. Özellikle meyvenin bütün olarak sıkılması ve suyunun içilmesi tavsiye ediliyor. 

Sindirim sistemine fayda sağlaması için beyaz kabuğu kaynatılarak suyu tüketiliyor. Bu beyaz tabaka mide için de oldukça faydalı. 

Kestane

Kış mevsiminin sembollerinden kestane, bir lif ve mineral deposu. Antioksidan maddeler, vitaminler ve iyi yağ asitlerini barındırıyor. Ülkemizde genelde Karadeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde yetişiyor. 

Muz ve patatesten iki kat fazla enerji değerine sahip. Magnezyum, demir, potasyum ve B vitamini açısından zengin. 

Kestane Nasıl Pişirilir? Nasıl Seçilir? 

Fırınlamak ya da haşlamak, kestane her türlü bir lezzet kaynağı. Fakat burada bazı püf noktalara değinelim. 

İpucu 1: Fırında pişirmeyi düşünüyorsanız önce tüm kestanelerin bombeli kısmına + şeklinde kabuğu kesecek bir çizik atmalısınız. Ardından en az 20 dk sıcak suda bekletmelisiniz. Böylece piştiğinde kabuğundan kolayca ayrılır. 

İpucu 2: Fırında çıtır çıtır fakat içi yumuşak bir kestane yapmak istiyorsanız çizdiğiniz meyveleri suya koymadan bir miktar sıvı yağ ve bolca tuz ile harmanlayın. Ardından direkt fırınlayın ve kabuklar açılıp içi yumuşayana kadar pişirin. Farklı ve güzel bir lezzet deneyebilirsiniz. 

İpucu 3: Kestanelerinizi haşlamak istiyorsanız haşlama suyuna 1 yemek kaşığı sıvı yağ ekleyebilirsiniz. Bu da süzdükten sonra kestanelerinizin kurumasını önleyecektir. 

Kestane alırken ağır ve parlak kabuklu olanlar tercih edilmeli. Ağır olması taze olduğu ve çürük olmadığı anlamına geliyor. Kabuğu delikli olanlar ise kesinlikle alınmamalı. 

Kestanenin yalnızca meyvesi değil, dikenli kabukları da tüketiliyor. Alternatif tıpta, kaynatılarak suyu çıkarılan kabuklar, ateş düşürücü, yatıştırıcı olarak kullanılıyor. 

Ekim Ayı Sebzeleri

Karnabahar

Çiçeği yenilen sebzelerden olan karnabahar, Ekim ayı ile birlikte hasat edilmeye başlanıyor. Bol miktarda mineral ve vitamin barındıran sebze içeriğinde en fazla miktarda biyotin bulunduran sebze olarak biliniyor. 

Vücudu toksinlerden arındıran, kanser riskini azaltan, bağışıklık sitemini güçlendiren ve iştan artıran bir yiyecek. 

Karnabahar Nasıl Tüketilir?

Fırında ya da haşlayarak tüketilen karnabaharın etli yemekleri de yapılabiliyor. Uzmanlar bu sebzenin kızartılarak tüketilmesini önermiyor çünkü kızartıldığında besin değerleri ciddi oranda düşüyor. 

Salatalara eklemek, çorbasını yapmak da bir seçenek. Ayrıca pişirdiğiniz kabın alüminyum ya da demir olmaması gerekiyor. Döküm ya da çelik tencere kullanmı karnabahar için daha uygun. 

Pırasa

Birçok insanın severek tüketmediği pırasa aslında Ege mutfağının vazgeçilmezlerinden biri.

İlk olarak güçlü bir iltihap söktürücü. Uykuya dalmayı kolaylaştırıyor ve sakinleştirici bir etkisi var. Yüksek oranda sodyum, manganez ve demir içeriyor. Lifli bir yapıya ve A, C, K, B6 vitaminlerine sahip. Böylece özellikle çocukların kemik ve doku gelişimine fayda sağlıyor. 

Pırasa kaempherol içeriyor. Kaempherol, kan damarlarını koruyor ve dayanıklılığını artırıyor. 

Ülkemizde kamış pırasa ve yeşil yaprağı beyaz gövdesinden uzun olan pırasa olmak üzere iki türü yetiştiriliyor. 

Kereviz

Şifalı sebze olarak bilinen kereviz, pek çok ülke mutfağında yaygın. Kan sulandırıcı ve antioksidan özelliklere sahip. Alkali bir sebze olduğu için özellikle asitli gıdaları nötralize edebiliyor. 

Kereviz, A,C, E ve K vitamini, folik asit, kalsiyum, fosfor ve manganez gibi birçok vitamin ve minaral içeriyor. Kandaki kolesterol miktarını dengeliyor, tansiyonu düzenliyor ve stres hormonlarını azaltıyor. 

Kereviz Nasıl Tüketilir?

Kereviz patatese benzeyen bir meyveye sahip. Bu yüzden birçok yemek türünde patates yerine kullanılabiliyor. Bunun yanında yaprağı keskin bir aromaya sahip olduğu için turşularda ve salatalarda kullanılıyor. 


BENZER YAZILAR

İstanbul’daki En İyi 7 Butik Hamburger Mekânı

Türkiye’nin bir diğer kalbi olan İstanbul’da gidebileceğiniz butik hamburger mekanlarını ve bilinen programların bu hamburger mekanları için yaptığı genel değerlendirmeleri bu yazımızda ele aldık.

Çıralı, Antalya’nın Caretta Caretta’ları ve Tarihi Dokusu

Çıralı tatilinizde görebilecekleriniz; Caretta Caretta’lar, Olympos Antik Kenti ve Yanartaş.


Paylaş