“Bir insanın güzelliği ile diğerinin güzelliği arasındaki yegane fark, insanların güzellik anlayışıdır.” -Don Miguel Ruiz
Snapchat Dysmorphia Nedir?
Bir zamanlar insanlar plastik cerrahların ofisine beğendikleri ünlülerin fotoğraflarını getirir, bu ünlü gibi dudaklara, onun gibi bir buruna, onun gibi çene hatlarına sahip olmak istiyorum derdi. Ancak günümüzde durum artık böyle değil. Şimdi insanlar, özellikle de gençler kendileri gibi görünmek istiyor ve plastik cerrahlara ünlüler yerine kendi fotoğraflarını gösteriyor. Ancak gösterdikleri bu fotoğraflar kendilerinin yoğun şekilde düzenlenmiş veya filtrelenmiş fotoğrafları oluyor. Daha da ilginç olan ise, insanların kliniklere getirdikleri özçekimler bir kişinin gerçekte nasıl göründüğünün yanlış tasvirleri olabiliyor.
Sosyal medya uygulamalarının yaygınlaştığı dünyamızda Snapchat, Instagram gibi uygulamaların kullanıcılara sunduğu filtreler özellikle genç kullanıcılar tarafından sıkça tercih ediliyor. Ancak fotoğraflarımızı güzelleştiren bu filtrelerin arka planında uzmanları endişelendiren bir gerçek yatıyor. Bu gerçek ise gençler arasında yaygınlaşan Snapchat dysmorphia, Türkçe olarak Snapchat dismorfiyası veya Snapchat şekil algısı bozukluğu.
Ne Zaman Ortaya Çıktı?
2018 yılının başlarında birçok gazetenin, Snapchat ve Instagram gibi sosyal medya uygulamalarının estetik ameliyat seçimleri üzerindeki etkilerini dile getirdiği görüldü. Bir grup plastik cerrah, filtrelenmiş bir Snapchat resmine benzeyen taleplerle karşılaştıkları deneyimlerini paylaştı. Hatta bir plastik cerrah gerçekten de önceden filtrelenmiş bir görüntü oluşturmuş bir hastaya sahipti.
Bu tür hastalarda dikkat edilmesi gereken birkaç durum vardı. En önemli durum ise çözümün plastik cerrahi yöntemleriyle değil, danışmanlık ve psikolojik destek ile olması gerektiğiydi.
Kaynak: Rebeccaa Hendin / David Mabrie / GETTY / BBC THREE
Neden Endişe Yaratıyor?
Vücut dismorfik bozukluk (BDD), Amerika Birleşik Devletleri'ndeki 50 kişiden 1'ini etkileyen bir akıl sağlığı durumu. Hatta sadece Amerika’da değil dünya çapında sıkça rastlanan şiddetli bir zihinsel rahatsızlık.
Bu bozukluğa sahip bir insan, herhangi bir fiziksel kusura sahip olsun veya olmasın dış görünüşüyle oldukça fazla uğraşıyor, bu durumla ilgili yoğun bir endişe duyuyor ve dış görünüşünü kontrol etmek için çok fazla zaman harcıyor. Aynı zamanda bu hastalık ile yaşayan bazı kişilerin gereksiz veya tekrarlayan estetik ameliyatlar geçmişi bulunuyor.
İngiliz doktor Tijion Esho tarafından tanımlanan Snapchat dysmorphia’da bir çeşit beden algısı bozukluğu olarak görülmekle beraber, obsesif kompulsif spektrum hastalıkları arasında ve vücut dismorfik bozukluğun bir alt sınıfı olarak yer alıyor.
İlk başta sorun olarak gözükmese de bu durum plastik cerrahlar, psikologlar ve psikiyatrlar için artık ciddi bir durum. Netflix tarafından hazırlanan “The Social Dilemma” adlı belgeselde de bahsedilen Snapchat dysmorphia, her geçen yıl daha da yaygınlaşıyor ve uzmanların endişeleri her geçen gün artıyor.
Amerikan Yüz Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Akademisi'nin (AAFPRS) 2017 verilerine göre, plastik cerrahların yüzde 55'i hastaların sosyal medyada daha iyi görünmek için kozmetik prosedürler talep ettiğini söylüyor ve bir önceki yıla göre bu taleplerin yüzde 13 artış gösterdiğini belirtiyor. Bu veriler de uzmanların endişelerini doğruluyor.
Snapchat dysmorphia ve bu tip durumların önüne geçmek için insanların bilinçlendirilmesi gerekiyor. Aynı zamanda ailelerin de çocuklarını bu anlamda doğru yönlendirmeleri gerekiyor. Eğer daha da yaygunlaşırsa ve eğer kişilerin bu rahatsızlığı gerçekten ilerlerse sonuçlar daha endişe verici ve büyük olabilir.
Kaynaklar:
Ramphul, K., & Mejias, S. G. (2018). Is "Snapchat Dysmorphia" a Real Issue?. Cureus, 10(3), e2263. https://doi.org/10.7759/cureus.2263
BENZER YAZILAR
Akıllı Evler: Yeni Nesil Yaşam Alanları
Akıllı ev nedir? Gelecekte evlerimizde nasıl robotlar yer alacak? Evlerimiz hangi özelliklere sahip olacak? Akıllı ev teknolojileri örnekleri.
Fikret Mualla ve Ara Güler
Eserleriyle ve hüzünlü yaşamıyla iz bırakan Fikret Mualla ile savaşın, medeniyetlerin, faciaların peşinde koşan Ara Güler’in hikayesi.