30 yılı aşkın süredir düzenlenen, Birleşik Krallık’ın en büyük festivallerinden biri olan Hay Festivali ve tarihçesi.

Hay Festivali

Edebiyat ve sanat festivali olarak bilinen Hay Festivali, Galler’in Hay-on-Wye kasabasında düzenleniyor. Her yıl mayıs ya da haziran aylarında on gün süreyle düzenlenen etkinlik, aslında bir literatür festivali. 

Hay-on-Wye kasabası uzun yıllardır bir kitap kasabası olarak tanınıyor. Hem ikinci el hem de nadir eserler buradaki kitapçılarda bulunabiliyor. Kitaplar kasabanın neredeyse her yerinde, sokaklarda ve bahçelerde sergileniyor. Kasaba günümüzde 1500 kişilik bir nüfusa sahip olsa da yaklaşık 40 farklı kitabevini bünyesinde barındırıyor. 

Uluslararası ismiyle The Hay Festival of Literature & Arts ise, kasabadaki Wye nehrinin iki kenarına kurulan çadırlarda gerçekleştiriliyor ve ismini de buradan alıyor. Bu özelliğiyle festival, kasaba ile kent yaşamını birleştirdiği için de oldukça dikkat çekiyor. 

Festival ilk gerçekleştirildiği 1988 yılının ardından büyük bir başarı yakaladı ve kitap merkezi olarak bilinen Hay kasabasının daha da ünlenmesini sağladı. İleriki yıllarda uluslararası anlamda genişleyerek beş kıtada çeşitli ülke ve bölgelerde kutlanan bir festivaller ağına dönüştü. Danimarka, Kenya, Meksika, Maldivler, Hindistan ve Kuzey İrlanda festivalin düzenlendiği farklı ülkelerden yalnızca birkaçı. 

Festival her yıl beş milyondan fazla insanı ağırlıyor. Bu uluslararası etkinliğe birçok yazar, komedyen, bilim adamı, filozof, oyuncu, akademisyen ve politikacı katılıyor. Böylece katılımcılar, toplumun farklı kesimlerindeki insanlarla tanışma olanağı buluyor. Elif Şafak ve Orhan Pamuk da bu festivale konuşmacı olarak katılan Türk yazarlardan.

Festival dijital ortamda da oldukça etkin. Festivalde sergilenen tüm etkinliklerin video ve ses kayıtları alınıyor. Aynı zamanda dijital etkinlikler de yapılıyor.

Festivalin birçok etkinliği öğrenciler için ücretsiz. Biletli etkinlikler ise web sitesinden duyuruluyor. 

Hay-on-Wye ve Hay Festivali’nin Tarihçesi

1962 yılında Richard Booth adında bir kitapsever, Hay-on-Wye kasabasında ikinci el kitap satan bir dükkan açtı. Sattığı kitaplar, daha önce aristoklardan ucuza almış olduğu değerli kitaplardı. Böylece birçok kitapsever zamanla bu kitapçıyı keşfetmeye, kasabayı ziyaret etmeye başladı. 1970 yılına kadar kasabada kitapçı sayısı gittikçe arttı. Ardından aynı yıl kasaba uluslararası “Kitap Kasabası” ünvanını aldı. 

Hay Festivali ise ilk olarak 1988 yılında düzenlenmeye başlandı. Festivalin ilk yılında etkinlikler Hay kasabası ve çevresindeki çeşitli mekanlarda gerçekleştirildi. 2009 yılında Galler’de The Queen’s Awards ödülüne layık görüldü.

Zaman geçtikçe festival sesini daha çok duyurdu ve İngiliz kültüründe önemli bir etkinlik haline geldi. Öyle ki, festivalde gerçekleştirilen oturumlar çeşitli radyo ve televizyon kanallarında yayınlanmak üzere kaydedilmeye başlandı. 

Aynı zamanda festivalin içeriği de konserleri ve film önizlemelerini kapsayacak şekilde genişletildi. Son yıllarda ana festivalin yanına bir çocuk festivali olarak “Hay Fever” da eklendi. Her yıl 220 okuldan 10.000 çocuk bu festivali ziyaret ediyor. 

Hay Festivali bu yıl Koronavirüs salgını nedeniyle 21-31 Mayıs tarihlerinde dijital olarak gerçekleştirildi. Festivalde Margaret Atwood, Hilary Mantel, Benedict Cumberbatch, Helena Bonham Carter gibi isimler bulundu. 

Festivalin dijital ortamdaki yayınlarına, etkinlik takvimine ve faaliyetlerine web sitesinden ulaşabilirsiniz.

Kaynaklar:

https://en.wikipedia.org/wiki/Hay_Festival 

https://www.hayfestival.com/home 

 


BENZER YAZILAR

Krystian Bala’nın Cinayetini Anlattığı Roman: Amok

Ele verilmeyeceğini düşünerek yazdığı cinayet romanı, kitabı okuyan dedektiflerin gözden kaçırmadıkları ayrıntılarla ortaya çıktı ve sonucunda tutuklanmasına neden oldu.

Tükenmişlik (Burn-out) Sendromu

21. yüzyıl toplumunda en sık görülen psikolojik sendromlardan biri olan tükenmişlik sendromunun tanımı, nedenleri, evreleri, bu sendromu önlemenin yolları ve tedavi yöntemleri.


Paylaş