Hayatının son 30 yılını akıl hastanesinde geçirmiş olan heykeltıraş Camille Claudel’in hüzünlü ve başarılı yaşamı.

Camille Claudel Kimdir?

 1864 yılında Fransa’da doğan Camille’in hayatına dair kısıtlı olan bilgilerin çoğunu şair ve diplomat olan kardeşi Paul Claudel sağladı. Çocukluğunda taş ve çamurla heykeller yapan Camille’in çok az resmi eğitimi vardı. Ancak babasının kütüphanesinde çok vakit geçirir, çok kitap okurdu.  

Genç yaşlarında herkes tarafından çok yetenekli bir heykeltıraş olarak tanındı. 1881’de ailesi Paris’e taşındı. Camille orada Colarossi Akademisi’ne (günümüzde Grande Chaumiere) girdi ve en yakın arkadaşı olan Jessie Lipscomb ile tanıştı. İlk eserlerini bu yıllarda verdi.

Camille Claudel ve Auguste Rodin

“Düşünen Adam” heykeliyle tanıdığımız Rodin, Camille ile 1883 yılında tanıştı. Bu tanışma 1882 yılında Camille’nin bir grup genç kadınla açtığı atölye sayesinde oldu. Rodin, bu atölyede heykel eğitimi vermeye başladı ve kısa zaman içerisinde Camille ile sevgili oldular.

Rodin’in etkisi, Camille için gerçek bir dönüm noktası oldu. Bu ilişki Camille’in heykel yapma yeteneğini etkilemek yerine, onun ruhsal dünyasını hatta ölümüne kadar olan yaşamını etkiledi. Camille hem kendi projelerini yapıp hem de bir stüdyo asistanı gibi Rodin’in projelerine yardım etti. “Cehennemin Kapıları” adlı eseri birlikte yaptılar. Fakat ne yazık ki bu eserde Camille’in etkileri açıkça görülse bile, Camille Rodin’in gölgesinde kaldı. Hatta bazı rivayetlere göre Rodin’in Camille’e ait pek çok eseri sahiplendiği söylenir.

Camille, 1888 yılında Rodin’in atölyesinin yakınındaki bir eve taşındı. İlişkileri ve kariyerleri iyi giderken 1892 yılında şiddetli tartışmalarla ilişkileri parçalanmaya başladı. İletişimleri 1898’e kadar devam etse de Camille yalnız olduğunu hissetti. Rodin’in kaba tavırları ve Camille’i en büyük rakibi olarak görmesi, ilişkilerinin sonu oldu. 

Ancak Camille asla çalışmayı bırakmadı ve 1903 yılında Salon d’Automne gibi ünlü salonlarda eserleri sergilendi. Sergilerde “Vals (Le Valse)”, “Clotho (Clotho)”, “Olgunluk Çağı (L’Âge Mûr)”, “Kayıp Tanrı (Le Dieu Envolé)”, “Geveze Kadınlar (Les Bavardes)” ve “Sakuntala (Sakountala)” gibi önemli eserleri yer aldı. Camille’nin eserlerinin gelişimi Rodin’e bağlansa da, birçok sanat tarihçisi onun sanat yeteneğinin kişiselliğini vurguladığını savundu.

Vals (Le Valse)

Olgunluk Çağı (L’Âge Mûr)

Camille Claudel ve Hastalığı

1905’ten sonra Camille’nin ruh sağlığı bozulmaya başladı. Bir kriz anında doksana yakın heykelini parçaladı. Giderek daha fazla paranoya belirtileri göstermeye hatta Rodin’i öldürmeyi planlamakla suçladı. Hastalığı şizofreni olarak tespit edildi. En büyük destekçisi olan erkek kardeşinin, 1906’da evlenmesi ve Çin’e gitmesiyle kendisini atölyesine kapattı.

Babası da erkek kardeşi gibi her zaman Camille’i destekledi ve ona maddi açıdan destek oldu. Ancak annesi hiçbir zaman Camille’in heykeltıraş olmasını istemedi. 1913 yılında babası vefat edince babasının ölümünü Camille’e iletmediler ve aynı yıl Camille’i ruh hastalıkları hastanesine yatırdılar. Doktorlar aileyi sıklıkla Camille’in sağlığı konusunda bilgilendirse de annesi ilgilenmek istemedi. Sadece kardeşi Paul Claudel birkaç yılda bir ziyaretine geldi.

Camille Claudel, hayatının son 30 yılını akıl hastanesinde geçirdikten sonra 19 Ekim 1943’te öldü.

Camille Claudel Konulu Eserler

Başrolünde Juliette Binoche’nin oynadığı, 2013 Fransız yapımı Camille Claudel 1915 ve en iyi kadın oyuncu Oscar adaylığı bulunan, 1988 Fransız yapımı Bir Kadın filmleri en çok konuşulan eserler oldu. Rodin’in hayatının anlatıldığı Rodin filminde de Camille Claudel’e değinilmiştir. 

Camille Claudel birçok tiyatro eserine de konu oldu. Nan Knighton tarafından yazılan ve Camille’in hayatını bir müzikal olarak anlatan bu tiyatro 2003 yılında sahnelendi.

Türkiye’de Camille Claudel  ilk olarak 15 Ekim 2010 yılında İzmir’de Tiyatro Nienor tarafından İzmir Fransız Kültür Merkezi’nde sahnelendi.

 

Kaynaklar:

https://www.britannica.com/biography/Camille-Claudel

http://tiyatronline.com/camille-claudel-benim-yasanmamis-anilarimi-caldiniz--6428

https://mubi.com/films/camille-claudel-1915

 


BENZER YAZILAR

Haftanın Gelişmeleri: 18-24 Mayıs 2021

WhatsApp gizlilik sözleşmesi krizinde gelinen son nokta, Discovery Plus BluTv iş birliği, Altın Küre tartışması, Roma'da keşfedilen mozaikler ve Murathan Mungan'ın Aile Albümü kitabı ile ilgili haftanın gelişmelerinden 5 güncel seçki.

Koşullu Korkuyu Kanıtlayan Dehşet Verici Deney: Küçük Albert Deneyi

Pavlov’un köpeklerinden sonra klasik koşullanmanın insanlar üzerindeki etkisini ölçmek için yapılan ve yıkıcı sonuçlara ulaşılan küçük Albert deneyi ve deneyin sahibi John B. Watson hakkında bilgiler.


Paylaş