Özellikleri ve önde gelen sanatçılarıyla “Altered Book” nedir?

Altered Book Nedir?

Değiştirilmiş kitap (İngilizce adıyla altered book), kitapların yaratıcı yollarla sanat eserine dönüştürülmesi anlamına geliyor.

Her sanatçının eserlerinde ortaya koymak istediği fikir ve bunu yansıtma şekli farklı. Değiştirilmiş kitap çalışmaları da yeni teknolojilerle ölmeye başladığı düşünülen basılı kitapların, sanatçının kendi tekniği ve seçtiği malzemeler ile geleneksel algının dışına çıkarılarak çağdaş sanat eserlerine dönüştürülmesidir. 

e

Jacqueline Rush Lee, Cube

Değiştirilmiş Kitap Çalışmalarında Hangi Kitaplar Kullanılıyor?

Değiştirilmiş kitap çalışmaları eski veya yeni her türlü kitap kullanılarak oluşturulabilir. 

Sanatçılarının çoğu tarihi değeri olmayan, kullanılmayan, sahaflarda bulunan eski ve sanat için kullanılmazsa kağıt hamuruna dönüştürülecek kitapları tercih ediyor. Çok değerli bir kitabın ilk basımını ya da tarihi bir kitabı yok etmemek için eski kitap kategorisinde olup olmadığını kontrol eden sanatçılar da var. Yeni kitapları kullanan sanatçılar ise istenilen ya da ihtiyaç duyulan kitapları tahrif etmezler. 

Bazı sanatçıların kullanılmaması gereken kitaplar listesi bulunuyor. Bu listelerin başında kutsal kitaplar bulunsa da, kişisel olarak değer verdikleri kitapları kullanmaktan kaçınanlar da vardır. 

 

Cara Barer, Kaleidoscope

Değiştirilmiş Kitap Çalışmalarında Hangi Teknikler Kullanılır?

Değiştirilmiş kitap oluşturmak bir sayfaya çizim eklemek gibi basit, bir kitap heykeli yapmak kadar karmaşık olabilir. 

Kullanılan teknik sanatçıya ve yaklaşımına göre değişiyor. Kitaplar boyanabilir, yırtılabilir, yakılabilir, tuval olarak kullanılabilir, içerisindeki kelimelerden yararlanılarak yeni metinler oluşturulabilir, yağmurda çürümeye, okyanusta erimeye maruz bırakılabilir. 

Çalışmalarda bir yada birden fazla kitap kullanılabilir. Kitapların bazı sayfaları kullanılabileceği gibi tamamından da yararlanılabilir.  

Sanatçı tekniğini uygularken kendi belirlediği araçlardan yararlanır. Boya, mürekkep, kumaş, tutkal, pul ve ışık bunlardan birkaçı. Sanatçı bunlarla bir kolaj oluşturabileceği gibi, sadece kitabın şeklini değiştirip hiçbir eklenti yapmadan da çalışmasını sunabilir. Herhangi bir materyali ekleyebilir ya da orjinal parçaları çıkarabilir. 

Değiştirilmiş kitap sanatında öne çıkan teknikler

Değiştirilmiş kitap sanatında önde gelen teknikler boyama ve kitap heykelciliği. Boyama, kitabın tamamında belirli bir tema ile yapılabileceği gibi her sayfasında farklı temalara da yer verilebilir. Kitap heykellerinde ise bir yada birden fazla kitaba kesme, yontma, yakma, yapıştırma gibi farklı işlemler uygulanarak farklı formlar elde edilir ve manzara resimleri, semboller, objeler gibi üç boyutlu eserler oluşturulur. 

Bir çalışma, değiştirilen kitabın konusunu, içerisindeki bir bölümü yada olayı yansıtabileceği gibi tamamen bambaşka bir konuyu ya da kurguyu da resmedebilir. 

Yapılan çalışmalar tamamlandıktan sonra sanat galerilerinde, sanatçıların kendi sitelerinde ve diğer internet sitelerinde satılır yada açık artırmaya çıkarılır.

Öne Çıkan Sanatçılar

Guy Laramée

Longmen, 2010

Guy Laramée; resim, heykel, müzik, tiyatro gibi disiplinler arası çalışmış Kanadalı bir sanatçı. Eserlerinde hem gerçek hem de mecazi anlamda bilgi kaybını ve insan kültürünün bozulmasını temsil ediyor. 

Kullandığı kitaplar şöyle: Sözlükler, liselerde okutulan düşünce kitapları ve ansiklopediler. Yan yana dizilmiş kitapları kesip üzerinde bir takım boya ve doku çalışmaları yaparak manzara resimleri oluşturuyor. 

Jade, 2009-2012

Brown’s Bible, 2011-2012

Serra Gaucha, 2013-2014

V. (2015)

Guy Laramée’nin kendi sitesine ve diğer çalışmalarına buradaki linkten ulaşabilirsiniz. 

Nicholas Jones

Gedichte

Nicholas Jones, Avustralyalı bir sanatçıdır. Eserlerinde amacı yazılı kelimelerin geleceğini sorgulamaktır. 

Kitaplara kesme, katlama, birbirine bağlama gibi tekniklerle şekil vererek çalışmalarını oluşturmaktadır. Eserleri Avustralya’ya ve uluslararası koleksiyonlara aittir.

The Ring

Chinesische Kasten 

Far east dictionary

Nicholas Jones’un kendi sitesine ve diğer çalışmalarına buradaki linkten ulaşabilirsiniz.

Jacqueline Rush Lee

Fired Book, 2000

Jacqueline Rush Lee, kitapların formlarını değiştirerek yaptığı çalışmalarla tanınan Kuzey İrlandalı bir sanatçı. Eserlerinde kitaplardan yapılan çalışmanın deneyim ile anlaşılırlığını artırmak için, yazılı içeriği ortadan kaldırıyor.  

Kullandığı kitapları fiziksel dönüşüme maruz bırakarak vücudun geçici doğasını, düşünceleri, anıları ve yaşam deneyimlerini somutlaştırmayı amaçlıyor. Bu dönüşümler kitapları bir ağacın içinde ya da suda yıllarca bekletmek, fırınlamak gibi uzun süreli işlemler.

Çalışmaları Honolulu Sanat Müzesi, Hawaii Devlet Kültür ve Sanat Vakfı, Kamusal Alanlarda Sanat ve Allan Chasanoff Kitap Sanat Koleksiyonu, Yale Sanat Galerisi gibi özel ve halka açık koleksiyonlarda yer alıyor.

Book Of R’s, 2001

Flora, 2010

Whorl Series, 2014

Nous, 2014

Jacqueline Rush Lee’nin kendi sitesine ve diğer çalışmalarına buradaki linkten ulaşabilirsiniz. 

Cara Barer

Winston, 2004

Cara Barer Soyut kitap ve basılı eser kompozisyonları yapan Amerikalı bir fotoğrafçı ve sanatçı. Çalışmaları çağdaş ve dijital çağda kitabın durumunu temsil ediyor.

Eserlerini kitapları şekillendirerek, boyayarak, suda bekleterek ve daha sonra onları yeniden sunarak oluşturuyor.

Butterfly 2, 2006

Journey to Zaragoza, 2009

Cosmic, 2014

Cara Barer’ın kendi sitesine ve diğer çalışmalarına buradaki linkten ulaşabilirsiniz. 

Jamie B. Hannigan

Tom Sawyer, 2014

Jamie Hannigan, Amerikalı bir tasarımcı ve sanatçı. Eserlerinde, okuduğu kitaplardaki mekanları veya olayları tasvir ediyor. Sanatçı kitabın sayfalarını kesip yapıştırarak üç boyutlu tasarımlar oluşturuyor. Bazı çalışmalarında tasvirlerini güçlendirmek için boya ve resim kullanıyor. 

Lolita, 2015

Don Kişot, 2015

Harry Potter and the Deathly Hallows, 2016 

King’s Landing, 2017

Jamie Hannigan’ın kendi sitesine ve diğer çalışmalarına buradaki linkten ulaşabilirsiniz. 

Lisa Kokin

The Origin of Birds, 1999

Lisa Kokin, Kaliforniya’da yaşayan bir sanatçı ve sanat eğitmeni. Eski kitaplar ile iplik, kumaş gibi tekstil ürünlerini ve geri dönüştürülebilecek malzemeleri kullanarak eserlerini oluşturuyor. Yeni çalışmalarının çoğunda içeriğini parçalayıp hamur haline getirdiği ve yapıştırdığı kitapları kullanıyor. 

Çalışmalarını sergilediği sayfasında kitapların bir dikdörtgenle sınırlı olmaması gerektiğine inandığı için eserlerinde heykelsi çıkıntılara yer verdiğini belirtiyor. 

The Bride's Dowry, 2008

Maverick, 2009

Who Will Get Your Money, 2009How To Be, 2010

Lisa Kokin’in kendi sitesine ve diğer çalışmalarına buradaki linkten ulaşabilirsiniz.

Karen Hatzigeorgiou

Patchwork

Karen Hatzigeorgiou, değiştirilmiş kitap ve kolaj sanatı ile ilgilenen Kaliforniyalı bir sanatçı. Eserlerinde insanları, doğayı ve dini içeren temalar kullanıyor. 

Çalışmalarında atılmış ve kullanılmayan kitapları, boyamaları ve dokulu yüzeyleri kolaj haline getiriyor. Kitapların sayfalarını tuval olarak kullanıp, içerisindeki kelimeler ile bir bütün oluşturan eserler tasarlıyor. Aynı zamanda kitap heykellerinden oluşan çalışmaları da bulunuyor. 

A Cup of Sky ~ Karen's Whimsy

A Cup Of Sky, 2003

Saffron Skies

Water Wanderers ~ Karen's Whimsy

Water Wanderers

Karen Hatzigeorgiou’nun kendi sitesine ve diğer çalışmalarına buradaki linkten ulaşabilirsiniz. 

“Kitapları seviniz, onlar yaşamınızı daha çekici bir hale sokacak, size dostça hizmet ederek düşüncelerin, duyguların ve olguların dolaşık ve gürültülü karmaşasında, yolunuzu bulmanıza yardım edecek, kendinize ve başkalarına saygı duymayı öğretecek, yüreği ve aklı dünya ve insanlık sevgisiyle dolduracaktır.”

Maksim Gorki

Kaynaklar

https://guylaramee.com/ , https://www.jacquelinerushlee.com/ , https://www.carabarer.com/about/ , https://karenswhimsy.com/ , http://www.lisakokin.com/index.html , https://www.jamiebhannigan.com/about-me/ , http://libguides.usd.edu/bookart/altered

https://en.wikipedia.org/wiki/Altered_book , https://tr.wikipedia.org/wiki/%C3%87a%C4%9Fda%C5%9F_sanat  , https://kelimeler.gen.tr/tahrif-nedir-ne-demek-291825 , http://lebriz.com/pages/lsd.aspx?lang=TR§ionID=12&articleID=1050&bhcp=1https://mixedmedia.club/a-crash-course-on-altered-books/


BENZER YAZILAR

Servet-i Fünun Dergisinin Kapatılışı Üzerine

Recaizâde Mahmut Ekrem'in öncü olduğu Servet-i Fünun dergisi, topluluk içindeki tartışmalar ve derginin kapatılması.

Dünyaya Orman Denir

Ursula K. Le Guin'in yazdığı, Avatar filmine ilham veren, "Dünyaya Orman Denir" adlı romanın incelemesi.


Paylaş