5G teknolojisi nedir, ülkemizde kullanılacak mı, hayatımıza neleri getirecek, ne kadar hızlı?

MÖ 3000'li yıllarda yazının bulunması, asırlar sonra Graham Bell'in telefonu icadı dünya ve insanlık tarihinde iletişim için atılan iki çok önemli tohumlardı. Şimdi iletişim için çok daha farklı konular gündemimizde. 1G, 2G, 3G,4G derken bugün yepyeni bir teknoloji gündemde: 5G.

"G" Teknolojisi Nedir?

G teknolojisi bir veri iletimi teknolojisidir. G teknolojisinin temelleri yaklaşık olarak 1970'li yıllarda atıldı. '70’li yıllardan bu yana bazı iletişim şirketlerinin çalışanları tarafından hücresel ağların yapılandırılması ve altyapı geliştirilmesi konusunda işbirliği sağlanıyor. Daha sonra bu teknolojiyi kullanılabilecek cihazların geliştirilmesi üzerinde bazı çalışmalar yapılıyor. Yapılan planlara göre bu teknolojinin, 10 yılda bir gelişen diğer teknolojiler ile beraber sınıf atlaması isteniyor. Bu sayede daha iyi bir veri ve hizmet performansı hedefleniyor. "5G" de bu altyapını 5. kez değişimi anlamına geliyor.

5G Ne Kadar Hızlı?

4G veya 4.5 G Türkiye’ye diğer ülkelerden uzun bir zaman sonra gelmişti. Çünkü altyapı bu teknolojiye henüz hazır değildi. Günler geçti altyapı ve diğer geliştirmeler tamamlandı ve beraberinde bu teknoloji kullanılmaya başlandı. O günlerde herkes 4G’nin getirdiği hizmetleri deneyimlemeye başlamıştı ve herkesin bu yeni teknolojiye bakışı olumluydu.

Ancak 4G’de bir zaman sonra tam olarak beklenilen performansı sağlamamaya başladı ve gelen talepleri, istenilen hızı tam olarak karşılayamadı. Yaşanan şey, tüketici toplum kavramını sonuna kadar karşılıyordu. Bir zaman sonra 4G'nin de yavaşlamaya başladığı ve istenilen hizmetleri karşılayamadığı konuşulmaya başlandı. 

İşte tam burada "hız" kavramı devreye giriyordu. 4G teknolojisi ilk kullanılmaya başladığı zamanlarda kullanıcılarına 50 ile 100 Mbps seviyesine hızlar sunuyordu. Fakat LTE teknolojisinin gelişmesiyle birlikte maksimum hız limiti 450 Mbps’e kadar yükselmişti.

Şu anda ise ütopya olarak bakılan "5G" teknolojisi hakkında hakkında yapılan bazı açıklamalarda oldukça anti realist rakamlardan bahsediliyor. Yapılan testlerde 1Gbps ile 10 Gbps arası hızlara ulaşıldığı dile getiriliyor. Bu da şu an kullandığımız 4G teknolojisinin yaklaşık olarak 100 katı performans sağlayacağı anlamına geliyor. Yani boyutu çok yüksek olan film, oyun, dosya vb. elektronik verileri saniyeler içinde indirip kullanacağımız anlamına geliyor. Olayın ilginç bir ayrıntısında ise şu ifadeler yer alıyor: "5G ile beraber bazı elektronik ortamlarda yükle veya indir tuşu ortadan kalkacak, bunların yerini aç veya oynat tuşu alacak. Çünkü çok hızlı!".

Hangi Ülkeler Kısmi Olarak 5G Kullanıyor?

ABD'de bazı şirketler arasındaki 5G rekabeti, ülkenin otuza yakın bölgesinde kendine yer bulurken, Japonya planlanan bazı bölgelere 5G kuleleri inşa etmiş durumda ve etmeye de devam ediyor. Bazı test ve altyapı geliştirmelerinden sona hayata geçirilmesi hedefleniyor. Çin merkezli Huawei ise 5G ekipmanlarını kurmaya devam ediyor. Bu teknolojide açık ara en önde bulunan ülke ise İsviçre. İsviçre 5G altyapı ve geliştirmelerini ülkenin her tarafına yaymış durumda.

Dünya üzerinde 5G desteği bulunan ülkeler

5G'nin Zararları

5G’yi kullanmak için can atan, geliştirmek için milyonlarca dolar harcayan ülkeler olduğu kadar bunu kullanmak istemeyenler de var. Artan siber güvenlik riskleri, bu teknolojinin birçok elektronik cihazla yaşayacağı uyum sorunu ve radyasyon tehdidi bazı Avrupa ülkeleri tarafından bu teknolojiye sıcak bakılmama nedenleri arasında. 5G'nin zararlarına dair bilimsel herhangi bir kesinlik bulunmamasına rağmen bu konuda temkinli olmayı tercih eden ülkelerin sayısı da az değil. 

5G Teknolojisi Türkiye

Birçok ülke 5G altyapı geliştirmelerini devam ettirirken Türkiye’de ise bazı operatör şirketleri kısmi olarak çalışmalara biraz geç başlamış durumdalar ve diğer geliştirmeler de dünyaya kıyasla biraz daha yavaş ilerliyor.

Konuya ilişkin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan Kasım 2018'de yaptığı bir açıklamada "Biz 5G'yi dünyada ilk kullanan ülke olmak için programımızı yaptık. 2020'de 5G hizmetini topluma sunmayı planlıyoruz" demişti. Fakat bugün gerçekçi olarak olaya baktığımız zaman bu altyapı ve geliştirme çalışmaları için atılan adımlar çok yavaş. Bu konu şu an ülke gündeminde de biraz geri planda kalmış durumda. Bu sene içinde bu teknoloji kullanmak pek mümkün değil. Zamana ihtiyaç olduğu bir gerçek.

5G Teknolojisi Nerelerde Kullanılır?

İletişimin ve veri aktarımının gelişmesi için yapılan her şey aslında bir devrime sebep oluyor. Günümüzde kullandığımız sanal gerçeklik, 5G ile birlikte gelecek iyileştirme ve geliştirmelerle tavan seviyesine ulaşacak ve bu devrimin yapıtaşlarından biri olacak. Sosyal hayatımızdan iş hayatına, eğitimden sağlığa, tıptan ticarete kadar pek çok alanda 5G ile bambaşka bir dünya yaşanacak. Örneğin; bir futbol maçı esnasında, sahada olan oyuncular hakkında istediğiniz her türlü bilgiyi ve veriyi arttırılmış sanal gerçeklik gözlüğü ile görebilecek ve takip edebileceksiniz. Bu devrimin ekonomiye de yansıması kaçınılmaz olacak, hatta cebimizde ki paralar bir süre sonra sadece bir hatıra özelliği taşıyacak!

 

Kaynaklar:

https://tr.euronews.com/2020/01/14/5g-mobil-teknolojisi-nedir-ne-kadar-hizlidir-ve-hayatimizi-nasil-degistirecek-3g-4g-ve-5g

https://www.cnnturk.com/teknoloji/5g-ne-kadar-hizli-olacak

https://www.haberturk.com/5g-hangi-ulkelerde-var-2493493-teknoloji

https://haberglobal.com.tr/teknoloji/5g-nedir-turkiye-5g-ye-ne-zaman-gececek-5g-yi-hangi-ulkeler-kullaniyor-15894

 


BENZER YAZILAR

Dünyanın en net Ay fotoğrafı

Bu fotoğraf 50 bin farklı fotoğrafın bir araya gelmesiyle oluşturulmuş, ayı ve yıldızları görebildiğimiz en net fotoğraf. ⁠

Haftanın Gelişmeleri 13-19 Eylül 2021

Marvel'ın Emmy'deki ilk başarısı, 28. Altın Koza Film Festivali, iPhone 13'ün satış fiyatları, Instagram'ın yeni özelliği ve İstanbul'da metro simgesinin değişmesi ile ilgili haftanın güncel haberleri.


Paylaş