Koç Holding Enerji Grubu Şirketleri Aygaz, Opet ve Tüpraş sponsorluğunda 25 Ekim-26 Kasım tarihleri arasında yapılacak olan 26. İstanbul Tiyatro Festivali bu sene Işıl Kasapoğlu küratörlüğünde düzenlenecek. Toplam 24 tiyatro, performans ve dans gösterisini bir araya getirecek olan etkinliğin detayları yazımızda.
26. İstanbul Tiyatro Festivali
Bu yıl 50. yaşını kutlayan İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın (İKSV) düzenlediği İstanbul Tiyatro Festivali, 26. kez tiyatro tutkunları ile buluşacak. Festival, 2022 programını yeni bir küratörlük yapısıyla şekillendirdi. Bu yılki etkinlik, yazıp yönettiği 100’den fazla oyunla ve kurduğu topluluklarla Türkiye tiyatrosunun son 40 yılındaki en önemli isimlerden Işıl Kasapoğlu’nun küratörlüğünde gerçekleştirilecek.
İstanbul Tiyatro Festivali 2022 Ne Zaman?
Işıl Kasapoğlu tarafından hazırlanan 26. İstanbul Tiyatro Festivali 25 Ekim'de başlayacak. Yerelden evrensele, geçmişten geleceğe köprüler kuran, farklı disiplinleri buluşturan, klasiklere özgün ve çağdaş yorumlar sunan, genç kuşak sanatçıları teşvik ederken usta isimlere saygı duruşunda bulunan zengin bir programla 26 Kasım’a kadar devam edecek.
İstanbul Tiyatro Festivali İçeriği
Ffestival programında pek çok önemli ismin yazdığı, yönettiği, oynadığı 24 tiyatro, performans ve dans gösterisi yer alıyor. Festival kapsamında Türkiye’den 15 yeni oyun ilk defa izleyicilerle buluşacak. Programda festival için özel olarak tasarlanıp sahnelenecek iki gösteri de bulunuyor. Fransa, İngiltere, İspanya, İtalya ve Yunanistan’dan 6 yapım sahnelerde, 3 yapım ise perdede izleyicilerle buluşacak. Festivalde tiyatroseverler günümüz tiyatrosuna damgasını vuran yönetmen ve koreografların eserlerini izleme fırsatı bulacak.
Seyirciler, ülkede uzun süredir heyecanla beklenen isimlerle buluşacak ve Avrupa tiyatrosunun geleceğine yön verecek isimleri tanıma imkânına da sahip olacak.
Festivalde Molière’in doğumunun 400. yılı hem yurtdışından hem ülkemizden yapımlarla kutlanırken, bir sinema dehası Pasolini’nin 100. doğum yılı da özel bir gösterimle anılacak. Tiyatronun iki ustası Haldun Taner ve Ferhan Şensoy’a da saygı duruşunda bulunulacak.
Festivalde kadınlar tarafından yönetilen oyunların bir araya geldiği, sanat alanında kadın üretimini daha da görünür kılmayı amaçlayan "Bu İşte Bir Kadın Var" başlıklı bölümünde yer alan üç oyun, seyirciye sunuluyor.
İstanbul Tiyatro Festivali Nerede Gerçekleşecek?
Daha önce festivale ev sahipliği yapmamış birçok yeni mekân bu yıl festival izleyicilerine kapılarını açacak. Gösterimler bir ay boyunca İstanbul’un iki yakasında, 18 farklı mekânda izleyicilerle buluşacak. Festival mekanları ise şöyle:
- Alan Kadıköy
- Atlas 1948 Sineması
- Caddebostan Kültür Merkezi
- Cemal Reşit Rey Konser Salonu
- ENKA Oditoryumu
- Galatasaray Lisesi
- İMÇ
- İş Kuleleri Salonu
- Kanyon
- Maximum UNIQ Hall
- Müze Gazhane Prof. Dr. Sevda Şener Sahnesi ve Meydan Sahne
- Salon İKSV
- Ses Tiyatrosu
- Süreyya Operası
- Şehir Hatları Vapuru
- Zorlu PSM
İstanbul Tiyatro Festivali Bilet
Festival biletleri, İKSV Lale Kart üyeleri için 12 Eylül Pazartesi 10.30’da indirimli ön satışa açılacak. Ardından 16 Eylül Cuma günü saat 10.30’da passo.com.tr üzerinden ve İKSV ana gişeden satışa sunulacak. Eczacıbaşı Genç Bilet projesi kapsamında, belirli sayıda öğrenci bileti ise 10 TL’den satışa çıkacak.
Biletleri passo.com.tr internet sitesi üzerinden ve İKSV ana gişeden alabilir, daha fazla bilgi için tiyatro.iksv.org adresini ziyaret edebilirsiniz.
İstanbul Tiyatro Festivali Programı
26. İstanbul Tiyatro Festivali’nin basın toplantısı 6 Eylül Salı akşamı Rahmi M. Koç Müzesi’nde düzenlendi. Toplantıda İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Yağız Eyüboğlu, 26. İstanbul Tiyatro Festivali’nin küratörü Işıl Kasapoğlu, İstanbul Tiyatro Festivali Programlama ve Operasyon Yöneticisi Handan Uzal Dündar ile Programlama ve Operasyon Koordinatörü Gizem Aktepe festival hakkında konuştu ve programı aktardı.
26. İstanbul Tiyatro Festivali Onur Ödülü, tiyatro oyuncusu, yazarı ve yönetmeni Ali Poyrazoğlu’na sunuldu. Poyrazoğlu, bu yıl 60. sanat yılının yanı sıra kendi adını taşıyan tiyatrosunun da 50. yılını kutluyor.
Kibarlık Budalası Remix
- 25 Ekim Salı 20.00 / Maximum UNIQ Hall
- 26 Ekim Çarşamba 20.00 / Maximum UNIQ Hall
26. İstanbul Tiyatro Festivali açılışını, Molière’in doğumunun 400. yılında efsanevi Fransız yazarın en sevilen oyunlarından Kibarlık Budalası’nın çağdaş bir uyarlamasıyla yapacak. Kibarlık Budalası Remix, Molière’in 17. yüzyıl Fransa’sında el değiştiren zenginliği ve gücü hicvettiği oyununu popülerlik çabası ve şöhret peşinde koşma temaları üzerinden günümüze uyarlıyor.
Zenne, Çekmeceler ve Bergen filmleriyle çok ses getiren, yönetmen ikilisi M. Caner Alper ve Mehmet Binay'ın yarattıkları oyun , 25 ve 26 Ekim’de Maximum UNIQ Hall’da izlenebilecek.
Orman Kitabı - Akram Khan Topluluğu
- 28 Ekim Cuma 20.00 / Zorlu PSM Turkcell Sahnesi
Akram Khan Topluluğu'nun yeni koreografisi Orman Kitabı festivalde izleyiciyle buluşuyor. Koreograf ve dansçı Akram Khan, İngiliz yazar Rudyard Kipling’in unutulmaz romanı Orman Kitabı’nı geleneksel Hint dansı kathak ile çağdaş dansı bir araya getirip çok disiplinli bir dans tiyatrosuna uyarlıyor. Gösteri, 28 Ekim’de Zorlu PSM Turkcell Sahnesi’nde gerçekleşecek.
Duvar
- 31 Ekim Pazartesi 20.00 / Zorlu PSM Turkcell Platinum Sahnesi
- 1 Kasım Salı 20.00 / Zorlu PSM Turkcell Platinum Sahnesi
Sanatçı Zülfü Livaneli, kaleme aldığı ilk tiyatro oyunu Duvar ile festivale konuk oluyor. 31 Ekim ve 1 Kasım’da Zorlu PSM’de sahnelenecek Bilge Emin’in yönettiği oyun, yakın geçmişin toplumsal yıkımlarının izlerini bu insanlar aracılığıyla cisimleştirirken geçmişe sadece yıkımların değil, hayatta kalma mücadelesinin, umudun da tarihi olarak bakıyor.
Dido
- 2 Kasım Çarşamba 20.00 / Alan Kadıköy
Dansçı ve koreograf Korhan Başaran, Romalı şair Virgil’in Aeneid ve İngiliz yazar Marlowe’un Kartaca Kraliçesi Dido eserlerinden ilham alarak tek kişilik bir performans olan Dido'yu kurguladı. Oyun, 2 Kasım’da Alan Kadıköy’de izleyiciyle buluşacak.
Juliet ve Romeo
- 3 Kasım Perşembe 20.00 / Maximum UNIQ Hall
- 4 Kasım Cuma 20.00 / Maximum UNIQ Hall
Günümüzdeki en etkileyici yönetmenlerden Ben Duke, Shakespeare’in ünlü trajedisini ters yüz ederek Juliet ve Romeo başlığıyla, tümüyle orijinal bir eser yaratıyor. Bu duygu dolu ve sürükleyici oyunda, ölmeyip 40’lı yaşlarına ulaşmış Juliet ve Romeo’nun o dillere destan aşkı gündelik hayatla boğuşuyor. Oyun, 3 ve 4 Kasım’da Maximum UNIQ Hall’da izleyiciyle buluşacak.
Bir Sirk Gösterisi: Toyo!
- 5 Kasım Cumartesi 13.00, 14.00, 17.00 / Alan Kadıköy
Ünlü sirk topluluğu Les Colporteurs’un eğlenceli gösterisi Toyo çocukları sürprizlerle dolu bir yolculuğa çıkaracak. 5 Kasım’da Alan Kadıköy’de gerçekleşecek.
Habanera Makamı
- 7 Kasım Pazartesi 20.00 / Cemal Reşit Rey Konser Salonu
- 19 Kasım Cumartesi 20.00 / Süreyya Operası
Ali Poyrazoğlu, Bizet’nin Carmen’ine atıfla yarattığı yepyeni projesi Habanera Makamı ile festivale konuk olacak. Çiğdem Erken Quartet eşliğinde gerçekleşecek olan oyunun 7 Kasım’da Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda prömiyeri yapılacak. Ardından 19 Kasım’da Süreyya Operası’nda tekrar izleyiciyle buluşacak.
İlayda
- 8 Kasım Salı 20.00 / Süreyya Operası
- 9 Kasım Çarşamba 20.00 / Süreyya Operası
Selçuk Yöntem festivale özel olarak, izleyicileri 1500 yıl önceye, Truva Savaşı’nın tam ortasına götürüyor. İlayda usta oyuncu Selçuk Yöntem’in yorumuyla hayat buluyor. Fazıl Say’ın kendi bestelerinden bu performansa özel derlediği seçkiyi piyanist Ece Dağıstan Say yorumlayacak. 8 ve 9 Kasım’da Süreyya Operası’nda gerçekleştirilecek bu müzikli okumaya sahnede kum sanatçısı Veysel Çelikdemir de eşlik edecek.
Şahları da Vururlar
- 11 Kasım Cuma 20.00 / Ses Tiyatrosu
- 12 Kasım Cumartesi 15.00 / Ses Tiyatrosu
Ferhan Şensoy’un benzersiz mizahı, kıvrak zekâsı ve sözünü sakınmayan üslubuyla günümüze göndermeler yaptığı bir tarih parodisi olan Şahları da Vururlar, 1980’lerin ilk yarısı boyunca aralıksız sahnelenmiş ve ülke çapında büyük yankı uyandırmıştı. 11 ve 12 Kasım’da Ses Tiyatrosu’nda sahnelenecek oyunun yönetmen koltuğunda bu kez Volkan M. Sarıöz var.
Kapalı
- 12 Kasım Cumartesi 20.00 / Caddebostan Kültür Merkezi
Lefkoşa Belediye Tiyatrosu, Aliye Ummanel’in yazıp yönettiği Kapalı oyunu ile festivale ilk kez konuk oluyor. Kıbrıs’ın önemli bir sosyal ve insani gerçeğini ele alan oyun, ülkenin yaklaşık yarım asırdır siyasi sebeplerden dolayı kapalı tutulan bölgesi Varoşa’daki insanların hikâyelerini anlatıyor. 12 Kasım’da Caddebostan Kültür Merkezi’nde sahnelenecek oyun, on bir oyuncuyla on bir ayrı monologdan oluşuyor.
Molière Maratonu
- Hastalık Hastası: 12 Kasım Cumartesi 11.00 / Atlas 1948 Sineması
- Kibarlık Budalası: 12 Kasım Cumartesi 14.30 / Atlas 1948 Sineması
- Tartuffe veya İkiyüzlülük: 12 Kasım Cumartesi 19.00 / Atlas 1948 Sineması
Festivalde “Molière’in Evi” olarak da anılan en eski tiyatro topluluğu olan Comédie-Française’in, Molière’in 400. yılını kutlamak üzere sahnelediği en seçkin oyunların perdeden gösterimleri yapılacak. 12 Kasım’da Atlas 1948 Sineması perdesinde gösterilecek bu maratonun son seansında 358 yıl sonra ilk kez sansürsüz orijinal hâliyle yönetmen Ivo van Hove tarafından Tartuffe veya İkiyüzlülük sahnelenecek.
Medea’ya İnce Ayar
- 13 Kasım Pazar 20.00 / Müze Gazhane Meydan Sahne
- 14 Kasım Pazartesi 20.00 / Müze Gazhane Meydan Sahne
Emre Koyuncuoğlu’nun yazıp yönettiği Medea’ya İnce Ayar, İstanbul’da çocuk bakıcısı olarak çalışan Gürcü bir anne ve kızının, bakıcılığını yaptıkları evdeki çocukların anneleriyle olan ilişkilerine odaklanıyor. Oyun, 13 ve 14 Kasım’da Müze Gazhane Meydan Sahne’de sahnelenecek.
Tartuffe
-
15 Kasım Salı 20.00 / Müze Gazhane Prof. Dr. Sevda Şener Sahnesi
İstanbul Şehir Tiyatroları ise Molière’in 400. doğum yılı vesilesiyle uzun yıllar sonra Tartuffe’ü tekrar sahneliyor. Yiğit Sertdemir’in yönetmenliğini üstlendiği oyunda, Orhan Veli’nin çevirisine şiirlerinden bestelenen şarkılar da eşlik ediyor. 15 Kasım’da Müze Gazhane Prof. Dr. Sevda Şener Sahnesi’nde sahnelenecek bu yeni yapımda inanç, aile, aşk, mizah, müzik, acı, hüzün iç içe ve olanca dinamiğiyle seyirci karşısına çıkıyor.
Nuh’un Gemisini Aramak
-
15 Kasım Salı 20.00 / ENKA İbrahim Betil Oditoryumu
Nuh’un Gemisini Aramak, iki kardeşin hayatına odaklanıyor. Yakın tarihimizin fotoğrafını çeken, Gökhan Erarslan’ın yazıp Ayşe Draz’ın yönettiği oyun 15 Kasım’da ENKA Oditoryumu’nda prömiyer yapacak.
III. Richard
-
17 Kasım Perşembe 20.00 / Zorlu PSM Turkcell Sahnesi
Okan Bayülgen, yazıp yönettiği ve başrolünü üstlendiği III. Richard ile ilk kez İstanbul Tiyatro Festivali’ne konuk oluyor. Oyunun prömiyeri 17 Kasım'da Zorlu PSM'de yapılacak.
Yaşam
- 19 Kasım Cumartesi 15.00, 20.00 / Alan Kadıköy
İspanyol kukla ustası Javier Aranda'nın bol ödüllü gösterisi Yaşam, sadece iki eli ve bir dikiş sepetiyle içten, duygu dolu ve eğlenceli bir dünya kuruyor. 19 Kasım’da Alan Kadıköy’de izlenebilecek.
Yaşasın Demokrasi
-
20 Kasım Pazar 18.00 / Caddebostan Kültür Merkezi
Eskişehir Şehir Tiyatroları, Ali Eyidoğan’ın Haldun Taner’in oyunlarından, hikâyelerinden ve gazete yazılarından derleyip sahneye uyarladığı Yaşasın Demokrasi oyunu ile festivale konuk oluyor. 20 Kasım’da Caddebostan Kültür Merkezi’nde izlenebilecek.
Kadın Anlatılarına Feminist Bakış
- 20 Kasım Pazar 14.00 / Kadıköy Tarih Edebiyat Sanat Kütüphanesi
Bu İşte Bir Kadın Var teması kapsamında, tiyatroda son yıllarda yer alan kadın oyunlarına dair çok tartışılan sorunlara odaklanılacak Kadın Anlatılarına Feminist Bakış başlıklı bir panel düzenlenecek. 20 Kasım Pazar günü saat 14.00’te Kadıköy’deki Tarih Edebiyat Sanat Kütüphanesi’nde gerçekleştirilecek. Panelde, Bir Tatlı Kaşığı Çamur oyunun yazarı Dr. Öğretim Üyesi Elif Candan ve yönetmeni Pınar Akkuzu, bu metinlerin feminist okuryazarlık ışığında nasıl ele alınabileceğini ve sahneye konulabileceğini kendi deneyimlerini de paylaşarak konuşmaya açacaklar.
Pasolini: Gizli Yangınlar
- 21 Kasım Pazartesi 20.00 / İş Kuleleri Salonu
- 22 Kasım Salı 20.00 / İş Kuleleri Salonu
26. İstanbul Tiyatro Festivali'nde, dahi yönetmen Pier Paolo Pasolini’nin doğumunun 100. yılı kutlanıyor. Yönetmen, senarist, oyun yazarı, şair, yazar ve gazeteci olan isme adanan bu gösteride Pasolini: Gizli Yangınlar hikayesi, 21 ve 22 Kasım’da İş Kuleleri Salonu’nda sahnelenecek.
Bir Tatlı Kaşığı Çamur
-
22 Kasım Salı 20.00 / Alan Kadıköy
Toplumsal cinsiyet araştırmalarına dayanarak yazılan Bir Tatlı Kaşığı Çamur, tek bir kadının ağzından dökülüyor gibi görünse de aslında bütün kadınların ortak hikâyesi… Elif Candan’ın yazıp Pınar Akkuzu’nun yönettiği oyun 22 Kasım’da Alan Kadıköy’de sahnelenecek.
Titanlar
- 23 Kasım Çarşamba 20.00 / Zorlu PSM Turkcell Platinum Sahnesi
- 24 Kasım Perşembe 20.00 / Zorlu PSM Turkcell Platinum Sahnesi
Avrupa tiyatrosunun geleceğine yön verecek isimler arasında sayılan Euripides Laskaridis ilk kez Türkiye’de! Titanlar, izleyicisine bildiği her şeyi geride bırakıp bambaşka bir evreni keşif imkanı sunuyor. 23 ve 24 Kasım’da Zorlu PSM’de sahnelenecek oyun her detayında sürprizler ve heyecan barındırıyor.
III Richard: Niçin Yaptım
- 24 Kasım Perşembe 20.00 / Alan Kadıköy
- 25 Kasım Cuma 20.00 / Alan Kadıköy
Festivalde yer alan bir başka III. Richard yorumu ise III Richard: Niçin Yaptım. Yönetmen Mehmet Birkiye, Hakan Gerçek’in hayat verdiği oyun 24 ve 25 Kasım’da Alan Kadıköy’de izleyiciyle buluşacak.
İstanbul Mon Amour
- 26 Kasım Cumartesi 11.00 Süreyya Operası / 12.30 Şehir Hatları Vapuru / 15.00 İMÇ / 17.00 Kanyon 19.30 Galatasaray Lisesi / 21.00 Salon İKSV
İstanbul Mon Amour, Orhan Veli Kanık’ın İstanbul’u Dinliyorum şiirine nazire olarak düşünülmüş; şehrin değişen kültürünü, seslerini, insanlarını, gündelik yaşamını şiirsel zeminle iç içe ve kontrast halinde sunan benzersiz bir gösteri. Performans serisi, 26 Kasım’da Süreyya Operası’nda başlayıp Şehir Hatları Vapuru, İMÇ, Kanyon, Galatasaray Lisesi ve Salon İKSV’de devam edecek.
BENZER YAZILAR
Kuzeyin Gülü: Chiang Mai, Tayland
Hem muhteşem çiçekleriyle doğallığın hem de buram buram tarih kokan mimarinin buluştuğu, Asya'nın rengarenk kenti Chiang Mai'nin eşsiz güzelliklerini sizler için derledik.
İrmik Helvası: Nasıl Çıktı, Nasıl Yapılır? Tarifi ve Tarihi
İrmik helvası nedir? Nasıl ortaya çıkmıştır? Cenazelerde neden irmik helvası dağıtılır? İrmik helvasının faydaları nelerdir?