Henüz 11 yaşında iken kitap yayınlayan bir yazar Hamza Musab Beylen. Uzay Mekiği 1966 kitabı nasıl ortaya çıktı, neler anlatıyor ve yazarı hakkındaki bilgiler burada!

11 yaşında bir çocuğun bir kitap yazabileceğini size söylesem ne düşünürdünüz? Çocuk yazarlar arasında yer alan Hamza Musab bunu başardı, üstelik 1 yıl gibi bir süre içerisinde! İlk kitabı olan Uzay Mekiği 1966 kitabı nasıl ortaya çıktı? Ona bu kitabı yazma ilhamını veren şey neydi? 

Hamza’nın editörü olarak onun yazarlık serüvenini bu yazıda ölümsüzleştirmek istiyorum. Çünkü çocukların, hayal güçlerinin sınırlandırılmadığı o çocukluk evrelerinde, sandığımızdan çok daha fazlasını başarabileceklerine inanıyorum. Hamza Musab da bunun bir örneği.

İstanbul’un En Küçük Çocuk Yazarlarından Olan Hamza Musab Beylen Kimdir? 

Çocuk yazarlar arasına ismini yazdırmış olan Hamza Musab Beylen, 30 Kasım 2012 İstanbul doğumlu. Kendisinden büyük iki kardeşi var ve ailesiyle birlikte İstanbul’da yaşıyor. 

Okul hayatını başarılı ve hevesli bir şekilde devam ettiren Hamza’nın hobileri arasında yazmak ve futbol var. Güncel olarak bu iki alana odaklansa da, 11 yaşına kadar satranç turnuvalarına katıldı, halk oyunlarıyla ilgilendi, hikaye yarışmalarında yer aldı, basketbol ve okçuluk ile de ilgilendi. Kendini birçok alanda geliştirmek için hevesli bir çocuk.

10 yaşında iken, kitap okuma tutkusu artık kitap yazmaya doğru evrildi ve ilk kurgusunu oluşturmaya başladı. Hak ettiği değeri gören çalışması, 2023 yılının Eylül ayında “Uzay Mekiği 1966 - 1 Anahtarcı Hüseyin” ismiyle basıldı ve bu minik yazarın da yayın hayatı başlamış oldu. 

Bir deftere hayalindeki hikayeyi yazmasıyla başlayan serüveni, onu bugüne, kendi kitabını eline aldığı bir başarı hikayesine kadar getirdi. Böylece Türk çocuk kitabı yazarları içinde en genç yazarlar arasına girdi.

Uzay Mekiği 1966-1 Anahtarcı Hüseyin Kitabı Ne Anlatıyor? 

Uzay Mekiği 1966, Hamza Musab’ın yayın planına göre bir kitap serisinin ismi. Bu serinin ilk kitabının ismi ise Anahtarcı Hüseyin. 

Kitabın özeti ise şu şekilde:
Kitabın baş karakteri Görkem, 1966 yılında 3. sınıfa giden bir öğrencidir. Görkem, uzay mekiklerine ilgilidir ve bununla alakalı kitaplar okur, araştırmalar yapar. Daha önce icat eden kişi dışında kimsenin görmediği bir uzay mekiğinin varlığından haberdar olur ve onu bulmak için hayaller kurar.

Okulda, arkadaşları ile normal bir gün geçirirken, olaylar birden değişir ve gizemli bir hal alır. Bu esnada tüm sınıf birlik olarak hareket etmeye, birbirlerine yardım etmeye ve içlerinde bulundukları garip durumdan çıkmaya çalışırlar.

Bu esnada, tam da Görkem’in kitaplardan okuduğu gibi bir uzay aracı bulurlar. Fakat bu uzay aracını çalıştırmak için bazı parçalara ihtiyaç vardır ve bunlardan ilki de bir anahtardır. Bu anahtarı bulmak için öğretmeni ve arkadaşlarıyla bir maceraya atılırlar.

Serüvenin devamında da, dostluğu, yardımseverliği, birlikte hareket etmeyi ve özür dilemeyi öğrenirler. 

Hamza Musab’ın Yazarlık Serüveni

Hamza Musab, bir çocuk kitabı yazarı ve yaşı küçük olmasına rağmen onu yazarlık mesleğine getiren bir süreci var. Editörü olarak onu bu aşamaya getiren deneyimlerine eşlik edebildiğim için kendimi çok şanslı hissediyorum. Bu kısımda da kendim şahit olduğum ve Hamza Musab’ın anlattığı detaylarla birlikte onun yazarlık serüvenini ve kitabın ortaya çıkışını aktaracağım.

Uzay Mekiği 1966-1 Anahtarcı Hüseyin Kitabının Yazım Aşaması ve İlham Kaynakları

Uzay Mekiği 1966 serisinin ortaya çıkış hikayesi şu şekilde: 2022 yılının başlarında okulda kitap okuma etkinliği sırasında bir kitap Hamza Musab’ın dikkatini çekmiş. Kendisi zaten küçüklüğünden bu yana okumaya, keşfetmeye ve hayal etmeye meraklı bir çocuk. Fakat okumaya başladığı bu yeni hikaye, onun yepyeni bir hayal kurmasını sağlamış: Yazar olmak!

Okuduğu hikayenin işleyişinden ve içindeki gizemli maceradan çok etkilenmiş ve kalemi eline alarak bir deftere zihninden geçenleri dökmeye başlamış. Hikayesine sevdiği arkadaşlarını, öğretmenlerini, okulunu dahil etmiş.

Bunun müthiş bir serüvenin başlangıcı olduğundan habersiz bir şekilde emek emek işleyerek günler sonra hikayesini tamamladığında, kurgusunu büyük bir hevesle ailesine ve bana okudu.

Biz büyükler, iki cümleyi bir arada yazarken bile kimin ne diyeceği, nasıl anlayacağı konusunda endişe etmekten üretemiyoruz. Oysa Hamza göğsünü gere gere bu başarısının arkasında durdu ve bunu eleştiriye açık bir şekilde başkalarına sundu. Hatırımda kalan en büyük şey, onunla ne kadar gurur duyduğum ve azmine, cesaretine ne kadar hayran kaldığımdı.

İlk Elde Basım

Hamza’nın bu azmini desteklemek istedim ve ona, kitabını editoryal olarak düzenlemeyi ve elde baskı yapmayı teklif ettim. Kabul ettiğinde, elindeki eserini gerçek bir çocuk kitabı biçimine getirmek için birlikte haftalarca çalıştık.

O zamanlar henüz 10 yaşındaydı ve 10 yaşındaki bir çocuğun masa başında 4 saat kesintisiz oturması, üstelik bunu günlerce devam ettirmesi; yaptığı işe ne kadar değer verdiğini, ne kadar heveslendiğini ve sorumluluk sahibi bir çocuk olarak yetiştiğini gösteriyordu. 

Haftalar süren çalışmalar sonunda Hamza’nın kitabını editoryal olarak düzenledik, çizimlerini elle tamamladık, taradık ve dijital ortama aktardık. Bu süreçte sürekli başarılı çocuk kitaplarını inceledik, standartları sağlamaya çalışırken her bir adımında Hamza Musab’ın izlerini barındırmasını istedik, bize yol gösteren en önemli şey onun düşünceleriydi.

Düzenlemeler tamamlandığında, kitabı evde yazıcıyla bastık. Sadece 20 nüsha halinde ürettiğimiz bu ilk baskı, “Uzay Mekiği 1966-1 Anahtarcı Hüseyin” ismini aldı. Kitabın bu elde basılmış halini gören Hamza’nın sevinci hala gözlerimin önünde…

Sonrasında Hamza Musab, kitabını arkadaşlarına hediye etti, öğretmenlerinin ve okul müdürünün de büyük ilgisini gördü.

Profesyonel Basım Süreci

Kitabın elde basılmasının ardından, Hamza Musab’ın öğretmenleri bu kitabı satın almak istediler fakat elimizde sadece 20 kopya vardı ve devamını basmak da oldukça zordu. Bu nedenle, zaten dijital ortama aktardığımız kurguyu bir e-kitaba dönüştürdüm ve merak edenlere bu şekilde ilettik. Her okuyanın güzel dönüşler yapması bana ilham verdi ve çeşitli yayınevlerine bu kurgunun basılması için mailler atmaya başladım. 

Birçok yayınevi Hamza’nın yaşının küçük olmasından dolayı basım yapamayacaklarını söylediler. Bazıları kurguyu okuma zahmetinde bile bulunmadan reddetti. Bizi sevindiren ve cesaretlendiren cevap ise tam bir yıl sonra geldi. 

Mahlas Çocuk Yayınları, Hamza’nın kitabını basmaya karar verdi. Bu ana kadar olan gelişmelerden Hamza Musab’ın haberi yoktu. Kitabının bir yayınevi tarafından basılacağı haberini vermek için kendi evimden onların evine koşarak gittiğimi hatırlıyorum. 

Ailesi bu sürece tam destek verdiler ve her zaman Hamza'nın yanında oldular. Onların izinleri ile birlikte Uzay Mekiği 1966-1 Anahtarcı Hüseyin kitabının profesyonel olarak basım çalışmalarına başlandı. 

Kitap kurgusu değiştirilmeden gözden geçirildi, resimleri, dijital ortamda yeniden çizildi fakat her birinde Hamza’nın el çizimleri referans alındı. Sonunda, bu küçük yazarın kitabı, artık tüm çocukların ulaşabileceği ve ilham alabileceği şekilde erişime açıldı. Şu anda da mahlaskitabevi.com’da ve tüm kitap satan platformlarda online satışta.

İmza Günleri

Uzay Mekiği 1966 kitabının basılmasının ardından, yayınevi tarafından düzenlenen çeşitli imza günlerinde Hamza Musab da yer aldı.

Her birindeki heyecanı, heyecanını bastıran sevinci ve olgun duruşu, ailesini ve beni gururlandırdı. Orada ünlü yazarlarla, yazar eğitmenleri ile tanışma fırsatı buldu.

Çocuk Yazar Olarak Yaşıtlarına İlham Veriyor

Hamza, kitaplarını eski okulundaki ve şimdi okuduğu okuldaki öğretmenleri ile paylaştı, arkadaşlarına tanıttı. Memleketi olan İnegöl’de Belediye Başkanı Alper Taban ve Milli Eğitim Müdürü Ali Doğru ile görüşerek övgülerini aldı. Kitabı, Hamza’nın yaşıtları için bir ilham kaynağı olarak değerlendirildi ve çocuk yazar olarak anılmasını sağladı. 

Hamza Musab Beylen Sosyal Medya Hesapları

Kitabın tanıtılması ve sosyal medyayı çocuklar için faydalı bir hale getirebilecek bilgilerin paylaşılması amacıyla, Hamza ile birlikte çeşitli sosyal medya hesapları açtık. Bu hesaplara @maceramekigi kullanıcı adıyla Instagram, Tiktok ve YouTube üzerinden ulaşabilirsiniz.

Hamza’nın kitabı yazma süreci ile ilgili videosu YouTube kanalında, serüveni bir de onun ağzından dinlemenizi öneririm. 

Son Söz

Çocuklara tanınan şanslar, onları şımartmaz, sadece daha iyi bir insan olabilmeleri için fırsat verir.

Hamza’nın ailesi belki ona bu kadar destek olmasa, Hamza yazmaya olan hevesini cesarete dönüştüremeyebilirdi. Oysa ailesinin ona güvenmesi, yapabileceğine inanması; Hamza’ya özgüven verdi, başladığı işi bitirme azmi verdi, bu yolda karşısına çıkan zorluklar için dayanma sabrı verdi. Ben onunla ve ailesiyle gurur duyuyorum. Benzer imkanların ve fırsatların diğer çocuklara da verilmesini diliyorum...


BENZER YAZILAR

Pygmalion ve Galatea: Mitolojiden Sahneye Epik Bir Nostalji

Zamana meydan okumuş, farklı senaryolarda kendine yüzyıllardır yer edinmiş, Antik Yunan'dan Londra'ya uzanan ilk yolculuğu ile romantik bir trajedi.

Sosyal Medya ve Benlik Saygısı

Sosyal medya çağımız insanı üzerinde ne gibi etkilere sahip ve bu mecraların bireylerin "öz saygısına" nasıl bir etkisi var?


Paylaş