Otel rezervasyonu yaptırmaktan, taksi çağırmaya, yemek sipariş etmekten, alışveriş yapmaya… Tüm bunlar için aklınıza birçok farklı uygulama geliyor, değil mi? Ancak yeni bir teknoloji trendi tüm bunları bir arada toplayabiliyor. Bu yeni trend “Süper Uygulamalar”

“Dünyanın herhangi bi yerinde yaşıyorsanız, süper uygulamaları duymuş olabilirsiniz. Ancak Asya'da yaşıyorsanız, bir tane kullanmışsınızdır.”

Techasia.com

Akıllı telefonların hayatımıza girmesiyle beraber birçok mobil uygulama da hayatımıza girmiş oldu. Neredeyse bütün dünyamızı yanımızdan ayırmadığımız cihazlara sığdırabilir olduk.

Mary Meeker internet trendleri raporuna göre, dünyanın% 51'i, yani yaklaşık 3,8 milyar insan, internet kullanıyor. Akıllı telefonlar ise dünyadaki birçok insan için birincil internet erişim noktası

Artan internet ve akıllı telefon kullanıcısı yeni eğilimleri ve trendleri de günden güne daha çok ortaya çıkarıyor. Özellikle son 5 yılda Çin'de çıkan yeni trendlerden biri de “Super App” adı verilen “Süper Uygulamalar”.

"Super App" Nedir? Ne Zaman Ortaya Çıktı?

Platform tabanlı iş modellerinin günden güne hızla büyümesi şirketlerin bu alandaki yatırımlarını artırdı. Bugün dünyanın en değerli 10 şirketinden 7’si platformlar. Son zamanlarda şirketler tek amaçlı uygulamalardan çok amaçlı uygulamalara geçmeye başladıkça bu eğilim daha da hızlandı ve sonucunda yepyeni bir ürün türü olan “Süper Uygulamalar” ortaya çıktı.

Super applications (Super Apps) olarak bilinen süper uygulamalar, günümüzdeki tanımıyla sunulan hizmetlerin ve tekliflerin bir arada bulunduğu sanal pazar yerleri olarak ifade edilebilir. Bu kavram ilk defa 2010 yılında, BlackBerry'nin kurucusu Mike Lazaridis tarafından kullanıldı. Kendisi süper uygulamaları, “insanların her gün kullanacakları birçok uygulamanın kapalı bir ekosistemi" olarak tanımladı. 

Mike Lazaridis

Bir uygulamanın süper olması için kurye, ödeme, sosyal medya gibi özelliklerden en az ikisini içinde bulundurması gerekiyor. Ayrıca dışarıdan geliştiriciler de uygulamanın içinde çalışacak farklı uygulamalar tasarlayabiliyor. Böylece ayrıca uygulamalar üretilmesine gerek kalmıyor. 


Süper uygulamalar konsept olarak kullanıcıların tüm ihtiyaçlarına çare olmayı hedefliyor. Ek olarak süper uygulamaların başarısının sırrı sahip oldukları yerel mobil ödeme sisteminden kaynaklanıyor. Kullanıcıların arkadaşlarıylla iletişim kurmaktan, taksi çağırmaya, market alışverişlerini yapmaktan, yemek siparişi vermeye tüm bu hizmetlere erişimine olanak sağlıyor. 

Daha spesifik örnek vermek gerekirse de WhatsApp'ın Facebook, eBay ve Uber ile birleştiğini düşünün. Tüm bu hizmetler tek bir uygulama içerisinde yer alıyor, farklı hizmetlere farklı uygulama indirme ihtiyacı ortadan kalkıyor ve kullanıcılar tek bir uygulamadan bu hizmetlere erişebiliyor. Böylelikle mobil cihazlardaki uygulama kirliliği de ortadan kalkıyor. 

Günden güne günlük hayatta sıkça kullandığımız uygulamalara gelen yeni özellikler ve hizmetlerle beraber aslında bu dönüşümün bir parçası olduğumuzu hissetmemiz mümkün. Özellikle 2021 yılından itibaren daha da yaygınlaşması beklenen süper uygulamalar, Hindistan, Güney Amerika ve Güneydoğu Asya gibi yükselen pazarlarda hızla yaygınlaşıyor. 

Çin ve Diğer Asya Ülkeleri Super App Konusunda Neden Öne Çıkıyor? 

Asya'daki akıllı telefon pazarı dünyanın herhangi bir yerinden çok daha geniş ve daha ucuz. Bu sayede de Asya ülkelerindeki akıllı telefon kullanım oranları hızla arttı ve bugünlere geldi. Ayrıca günümüz kullanıcıları telefonlarında yer alan uygulamaların daha kolay kullanılabilir ve sade olmasını istiyor. Süper uygulamaların en büyük başarısı da buradan geliyor.

Ancak akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla indirilen uygulamalarda meydana gelen bir takım kısıtlamalar, süper uygulamalara yönelik bir ihtiyaç doğurdu. Örneğin Hindistan’da her üç akıllı telefon kullanıcısından birinin telefon hafızası her gün doluyor. Tıpkı bunun gibi mobil cihazların sınırlı depolama kapasitesine sahip olması veya kullanıcıların birden fazla uygulama indirilmesinin engellenmesi öne çıkan bir etken oldu.

Bunların yanında, Asya ülkelerinin çoğunun kültürel açıdan birçok ortak noktası var. Bu durum piyasaların homojenliğini etkiliyor ve farklı işletmelerin bölgedeki birkaç ülkede faaliyet göstermesine, tek tip hizmetler sunmasına izin veriyor. Bu durum da süper uygulamaların popülerliğinin artmasına katkıda bulunuyor.

Bu alanda öne çıkan ve gelişen ülke ise Çin. Çin, mobil öncelikli nüfusa sahip bir ülke olarak biliniyor. Bunun nedeni vatandaşları arasında internet ile ilk temasın mobil cihazlar aracılığıyla gerçekleşmesi. Ülkede mobil uygulamalar insanlar tarafından oldukça fazla kullanılıyor. Ek olarak Çin hükümeti, ülkenin 1,5 milyar vatandaşıyla dijital olarak bağlantı kurmanın yollarını bulmakla ilgilendiği için, süper uygulamalar küçümsenmeyecek kadar güçlü hükümet desteğine sahip. Örneğin, WeChat süper uygulaması, geleneksel kimlik belgelerini değiştirme olanağı tanıyor. Dahası, WeChat ve Alipay süper uygulamalarında yüzlerce kamu hizmeti yer alıyor.

Bu gibi nedenler göz önüne alındığında, süper uygulamaların neden Asya ülkelerinde bu kadar popüler hale geldiğine şaşırmamak gerek. Çin’de WeChat, AliPay; Güney Kore’de Kakao, Endonezya’da Gojek, Singapur’da Fave Asya’da yaygın olarak kullanılan süper uygulamalar arasında.

Türkiye’de “Super App” Var Mı?

Küresel olarak süper uygulama trendi, özellikle Batı dünyasında hala erken aşamalarında. Ancak e-ticaret ve dijital ödeme yöntemlerinin benimsenmesiyle birlikte, süper uygulamalar 2021'de küresel bir fenomen haline gelmeye hazırlanıyor. Türkiye’de henüz tam anlamıyla süper bir uygulama yok ancak süper uygulama olma yolunda ilerleyen potansiyel uygulamalar var. Örneğin Trendyol, son dönemde dahil ettiği Trendyol Market, Trendyol Cüzdan gibi özelliklerle süper uygulama yolunda yol alıyor. Çin kökenli dünyanın en büyük e-ticaaret firmalarından Alibaba’ya satılan firmanın anlamda altyapısının kurulması ve ilerlemesi vakit alsa da, yine Türkiye pazarında bu uygulamaların yaygınlaşması bekleniyor.

Kaynaklar:

https://www.forbes.com/sites/betsyatkins/2019/09/03/are-super-apps-the-future/?sh=54063c886fd5

https://medium.com/@demirhansener/basit-b%C3%BCt%C3%BCnle%C5%9Ftirici-yeni-nesil-super-apps-a6bb7f625b95

https://www.rapyd.net/blog/the-top-6-super-apps-in-asia-and-what-they-reveal-about-a-global-trend/

https://www.bbc.com/news/business-55929418

https://agiletech.medium.com/super-app-5-examples-of-super-apps-successful-case-3e0f9372c602

https://emerline.com/blog/what-is-a-super-app

https://www.techinasia.com/deep-dive-super-app-booming-east-not-west

 


BENZER YAZILAR

NFT (Non-Fungible Token) Nedir? NFT ve Sanat

Non-Fungible Token (NFT) ve sanat ile bağlantısı nedir? Nasıl bu kadar popüler oldu?

Dünyanın En Çok Tüketilen Doğal Kimyasallarından Biri: Kafein

Günümüzde psikoaktif bir ilaç olarak da görülen kafeinin keşfi, çalışma yöntemi ve etkileri


Paylaş