Mevsimsel beslenmek isteyenler için Temmuz ayı meyve ve sebze listesi.

Neredeyse yazın ortasına geldik. Artan sıcaklıklarla birlikte, su oranı yüksek sebze ve meyveler de tezgahlardaki yerini almaya başladı. Biz de Temmuz’un rengarenk meyvelerini, yeşili bol, hafif sebzelerini derledik. 

Temmuz Ayı Meyveleri

Vişne

Vişne kiraza benzese de, kiraza göre tadı çok ekşi olan bir meyve. Bu özelliği doğal asit içermesinden kaynaklanıyor. Temmuz ayında olgunlaşıyor ve raf ömrü pek de uzun değil. Bu yüzden toplandıktan sonra hemen tüketilmesi gerekiyor. 

Vitamin ve mineral açısından oldukça zengin. A, C vitaminlerini ve magnezyum, demir, kalsiyum, fosfor, potasyum, çinko ve sodyum minerallerini içeriyor. Aynı zamanda içinde antosiyanin, beta karoten ve melatonin bulunuyor. 

Vişneye rengini veren antosiyanin, aynı zamanda güçlü bir antioksidan özelliği taşıyor. Bu madde kanser riskini azaltıyor, kan şekerini ve kolesterolü düzenliyor. Aynı zamanda ağrı kesici özelliği de var. 

Vişne Nasıl Tüketilir?

Konservesi, kurusu ya da dondurulmuşunun her biri ayrı lezzetli. Tabii, kışlık reçeller de şimdiden hazırlanmaya başlıyor. ⁠⁠

Yaz aylarının kurtarıcısı soğuk içecekler ve dondurma ile birleştiğinde ortaya mükemmel bir uyum çıkıyor. Cheesecakelerinize ve sütlü tatlılarınıza eklemeyi düşünebilirsiniz. Zeytinyağlı yaprak sarmaya da çok yakıştığı söyleniyor. 

Ahududu

Tam bir yaz meyvesi ahududu. Kokusu ve tadıyla pastaların, içeceklerin ve dondurmaların vazgeçilmezi. ⁠

Sultan böğürtleni, dağ çileği, frambuaz ya da ağaç çileği olarak da biliniyor. En büyük faydası ise sıvı kaybını önlemesi. ⁠Bunun yanında bağırsakları çalıştıran, iştah açıcı ve antiseptik özellikleri de var. 

Ahududu çeşitleri arasında; kırmızı, siyah, mor, sarı ve hatta altın renkli ahududu dahi bulunuyor.⁠

Ahududu Nasıl Tüketilir?

Ahududunun meyvesi de yaprağı da ayrı ayrı tüketilebiliyor. Meyveleri hava almayan poşetlerde dondurarak, pasta ya da tatlılarınızı süslemede kullanabilirsiniz. Reçeli de oldukça meşhur. Yaprağının kurutulmuş hali ise çay olarak tüketiliyor.

Şeftali

Yaz meyvelerinin en sulu ve sevilenlerinden biri şeftali. Kimileri tüylü yapısından dolayı çok hoşlanmasa da, tatlısından şerbetine, şeftalili tarifler bol. 

Şeftalinin içinde folik asit, A, K ve C vitamini bulunuyor. Minerallerden de bakır, potasyum ve manganez barındırıyor. Ayrıca içerdği antioksidanlar sayesinde kronik hastalıkları da önlediği biliniyor. 

Şeftali Nasıl Tüketilir?

Bu meyve her türlü soğuk içeceğe dönüşebiliyor. Dilimleyip buzlukta beklettiğiniz meyveleri farklı malzemelerle birlikte sorbeye dönüştürebilirsiniz. Keklerinizin üzerine koyabilirsiniz. Yoğurt ve yulafla birlikte ara öğün olarak tüketebilirsiniz. Kompostosunu yapabilir, marmelat haline getirebilirsiniz. Kısacası, şeftali hayal edilen her tarife bir şekilde uyabiliyor. 

Temmuz Ayı Sebzeleri

Kabak

Kabağın bir meyve olduğunu biliyor musunuz?⁠⁠ Özellikle yeşil kabak, yemeğinden yoğurtlu salatasına, dolmasından mücverine sofralarımızda geniş bir yere sahip. Ama aşırı yumuşak bir yemek ya da çok yağ çekmiş bir mücver iştah kaçırabiliyor. ⁠⁠

Yemeklerde kullandığımız sakız kabağın ana vatanı Amerika. Yüzyıllardır geleneksel bitkisel bir ilaç olarak kullanılmış. Vitamin ve mineral açısından zengin bir sebze. Demir, kalsiyum, potasyum, bakır ve çinko, içerisinde bulunan başlıca elementler.  

Kabak Nasıl Tüketilir?

⁠⁠Genelde yemeği ve mücveri yapılan kabağı besin değerini kaybetmeden pişirmek önemli. Bizim de iki ipucumuz var:

İpucu 1: Kıtır kıtır sebzeli bir kabak yemeği için kabakların çekirdeklerinden kurtulmalısınız. Çünkü sakız kabağının çekirdeği yapısal olarak sulu. Piştiğinde yumuşak, biraz kaygan bir dokuya dönüşüyor ve ağızda hoş bir tat bırakmıyor. Ayrıca en az iki parmak kalınlığında doğramalısınız ki iyice pişmesine rağmen yumuşamadan kalabilsin. 

İpucu 2: Çekirdekler çok fazla su içerdiği için mücver için de bir tehdit. Rendelerken çekirdekli kısımları ayırmalı, rendeledikten sonra da kabakların suyunu iyice sıkmalısınız. Böylece pişerken yağ çekmeyen ve dağılmayan bir mücver elde edebilirsiniz. ⁠⁠

⁠Taze Barbunya

Barbunya, protein ve lif açısından zengin bir baklagil. Sindirim sisteminden bağışıklık sistemine kadar birçok hastalığı önleyici etkiis var. Özellikle kırmızı et tüketmeyenler için besin değerleri açısından ideal bir alternatif. Yüksek oranda çinko, demir, kalsiyum mineralleriyle A, C, E ve K9 vitaminleri bulunduruyor.

Ülkemizin dışında, İspanya, İtalya ve Yunanistan’da oldukça fazla tüketiliyor. Hatta ilk olarak Antik Yunan’da yetiştirildiği bilindiği için “Roma fasulyesi” olarak da anılıyor. 

Bir tabak barbunya, vücudumuzun günlük ihtiyacı olan proteinin yarısını karşılayabiliyor. Üstelik yağ oranı da çok az. Bu yüzden diyet listelerinin başında geliyor. Demir bakımından zengin olduğu için kemik gelişimine ve romatizmaya oldukça faydalı. 

Taze Barbunya Nasıl Tüketilir? 

Özellikle zeytinyağlı tarifler arasında yerini almış taze barbunya. Bunun yanında Ege mutfağında pilakisi yapılıyor. 

İpucu: Barbunyanın koyu renkli kabukları, yemeğin renginin de koyu olmasına neden olabiliyor. Buradaki püf nokta, taze barbunyayı önceden bir taşım kaynatmak ve süzerek kullanmak. Bu ön haşlama işlemi, yemeklerin daha lezzetli olmasını sağlıyor. 

Semizotu

Semizotu, hem düşük kalorili hem de besleyici sebzeler arasında. En bilinen özelliği; yapraklı sebzeler içindeki en yüksek bitkisel omega-3 oranına sahip olması. Omega-3, aslında vücutta kendiliğinden üretilemeyen, dışarıdan besin yoluyla alınması gereken bir yağ asidi.Özellikle yaz aylarında az balık tüketenler ya da hayvansal ürün tüketmeyenler için mükemmel bir seçenek.

Yapılan araştırmalar sonucunda omega-3 bakımından zengin besinlerin çocuklarda otizm gibi gelişime dayalı hastalıkları ve koroner kalp hastalıklarını önleyebildiği biliniyor. Bu açıdan özellikle çocukların semizotu tüketmesi öneriliyor. 

Semizotu aynı zamanda A, B grubu ve C vitamini açısından da zengin. Günlük C vitamini ihtiyacınızın yaklaşık %30’unu, 100 gr semizotu tüketerek karşılayabilirsiniz. Bunların yanında magnezyum, kalsiyum, demir, manganez ve potasyum minerallerini de içeriyor. Özellikle potasyum sayesinde kan basıncını dengelemede yardımcı oluyor. 

Semizotu Nasıl Tüketilir? 

Çiğ tüketmek isterseniz yoğurtla birlikte karıştırarak yiyebilirsiniz. Mevsim salatanızın içerisine de ekleyebilirsiniz. Bazı yörelerde, ıspanak gibi sulu yemeği ya da böreği de yapılıyor. Gerisi damak zevkinize kalmış. 


BENZER YAZILAR

Çatal, Kaşık ve Mutfak Araçlarının Tarihi, Hikayeleri

Sofraların vazgeçilmez araçlarından olan çatal, bıçak kaşık ve yemek çubuklarının ortaya çıkış hikayeleri ve Türk kültüründeki yeri.

Makaron Nedir?

Fransa'nın en ünlü tatlısı makaronun tarihi ve özellikleri


Paylaş