Peynir, Türkler için kahvaltıların baş tacıdır denilebilir. Peki ya peynirden yapılan tatlılar da öyle mi? Aslında bilinmese de hayatımızda çoktan bir “peynirli kekimiz” yani Cheesecake tatlımız varmış. İnsanlarda merak uyandıran, yemeyi düşünenin önce peynirden tatlı olup olamayacağını sorguladığı ardından tadına bakıp tekrar yediği “peynirli kek”. Peki, sadece tek bir çeşit cheesecake mi var? Örnek olarak; New York Cheesecake, Ahududulu Cheesecake, ve Limonlu Cheesecake en bilinenleri diyebiliriz. Bir de Instagram hikayelerinden düşmeyen ve de şu anda birçok insanın bayılarak tükettiği bir de San Sebastian Cheesecake var. Onun da Cheesecake’ten türediğini unutmayalım.
Cheesecake ve San Sebastian Hakkında Bilgiler
New York’ta ortaya çıktığı düşünülse de Cheesecake’in (kelime anlamı “Peynirli Kek”) aslında ana vatanı Yunanistan’ın Samos adasıdır. Bazı kaynaklara göre ilk cheesecake olimpiyatta yarışacak atletlere verilmiştir. Ardından Roma’nın Yunanistan’ı işgal etmesiyle, bu tatlı Avrupa’ya yayılmış, diğer göç edenler sayesinde de Amerika’ya ulaşmıştır. Amerikan kültürüne o kadar yerleşmiştir ki, her yıl “Ulusal Cheesecake Günü” tüm ülkede kutlanır. Herhangi bir kafeye gittiğiniz de genellikle frambuazlı, limonlu ve oreolu çeşitlerinden bulabilirsiniz. Daha birçok çeşit olduğundan da emin olabilirsiniz. Kekten çok bir tart olduğu söylenilir. Bunun nedeni ise altındaki tabandır.
San Sebastian ya da Yanık Cheesecake diye bilinen bu tatlı ise, İspanya’nın Bask bölgesindeki San Sebastian şehrinde, La Vina adlı tapas barında ortaya çıkmıştır. Hatta La Vina’nın menüsünde “La Tarta De Queso” olarak adlandırılıyordur. Günümüzde ise bu tatlı “Creamy Cheesecake” ve “Burnt Cheesecake” adlarıyla da bilinir.
Neden San Sebastian Cheesecake?
Söylenilenlere ve de uygulanan tariflere göre aslında San Sebastian da bir cheesecake olduğu iddia edilir. Bu doğrudur, çünkü San Sebastian’ın içine de krem peyniri koyulur, bulunabilirse tabii ki mascarpone’da. Bazı cheesecakeler sossuz servis edilir aynı San Sebastian’da olduğu gibi. San Sebastian’ı diğerlerinden ayıran en belirgin özelliği nedir? Kesinlikle tabanın olmayışı ve de ortasının diğerlerine göre daha yumuşak ve akışkan olması, en belirgin özelliklerinden ikisidir. Normal cheesecakelerde genellikle taban, ezilmiş kurabiyelerden ya da krakerlerden yapılır. Ayrıca San Sebastian’ın fırında pişme derecesi diğer cheesecakelere göre daha yüksek olduğu için daha hızlı pişer ve de üzerinde oluşan kabuktan dolayı yediğinizde, ağzınızda hafif bir yanık tat bırakır.
San Sebastian Cheesecake Ülkemize ve Hayatımıza Nasıl Girdi?
2016’nın Eylül-Ekim aylarında Şef Ali Açıkgül’ün İspanya’ya Gastronomika fuarına gidip, La Vina restoranında ilk San Sebastian Cheesecake’i tatmasıyla San Sebastian’ın Türkiye yolculuğu başlar. Şef Açıkgül’ün tatlıyı kendi mutfağında denemesi sonucu ülkemize bu tatlıyı kazandırdığını söyleye biliriz. Ayrıca ismini de kendisinin konulduğu da söyleniliyor. Başka bir görüş ise; bir anda hayatımıza girmesinin ve en popüler tatlılardan biri olma sebebinin farklı tatlar arayışımızdan ve de bazı şeflerin bu tatlıyı kendi menülerine eklemiş olmalarıdır. Bazı araştırmalara göre bu tatlının fırın sütlaç ve kazandibi tatlılarını andırmasından dolayı Türklerin damak tadına daha uygun olduğu söylenmiştir.
En iyi cheescake tadımı için mekan önerileri
Yer öneresi yapacak olursak; kesinlikle The Cheesecake Factory’i bir numaraya koyabiliriz, menüsünde neredeyse elli çeşit imza cheesecake sunuyor. Yayınlanan haberlere göre 2016 yılın içerisinde bu yer Türkiye’de hatta İstanbul’da bir alışveriş merkezinde açılmak üzere planlanmış fakat bazı nedenlerden dolayı izin çıkmadığından bu planlar iptal edilmiştir. Diğer bir yer önerimiz tabii ki, her şeyin başladığı yer olan La Vina restoranı olur. Peki kendi ülkemizde dediğinizi duyar gibiyiz? Araştırmalara göre İstanbul’da San Sebastian Cheesecake yemeyi seven birçok insan var. Akaretler’de bulunan B.Blok Bakery, kendi yaptıkları peynir karışımlarını kullanmaları ve de en önemlisi kekin ortasının olması gerektiği gibi akışkan olması burayı denenmeye değer kılıyor. Ayrıca isim olarak menülerinde San Sebastian Cheesecake yerine Creamy Cheesecake olarak yazıyor. İkinci önerebileceğimiz yer Viyana Kahvesi. Sunduğu birçok değişik San Sebastian ile damağınızda müthiş bir tat bırakacağına emin olabilirsiniz. Viyana Sebastian, Bitter, Sütlü ya da Ruby Çikolatalı Sebastian tercihlerinizin arasında olabilir. Son olarak da Zula’yı önerebiliriz. Diğerlerine göre kıvamı daha yumuşak olan bu San Sebastian için “yerken ağınızda dağılıyor” demek en doğru tarif olur.
Bugüne kadar hiç denemediyseniz ya da tek bir yer de yemiş olsanız bile başka yerlere de şans vermenizi, bu geçişe ayak uydurmanızı öneriyoruz. Yanık bir cheesecake ile trendlerden uzak kalmayın.
Kaynaklar; http://www.brandlifemag.com/cheesecakein-4-bin-yillik-tarihi/
https://listelist.com/istanbul-san-sebastian-cheesecake-mekanlari/
www.sansebastiancheesecake.com/hakkimizda/
https://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/cheesecake-factory-turkiyede-gdoya-takildi-40121138
https://blog.adgager.com/cheesecake-nedir-nasil-ortaya-cikmistir/
https://www.tastecooking.com/spains-burnt-cheesecake-breaks-all-the-rules-and-lord-its-good/
Şef Ali Açıkgül’ün kurduğu siteye de bakmak isterseniz; http://www.sansebastiancheesecake.com/
BENZER YAZILAR
Mevsiminde Güzel: Eylül Ayı Meyve ve Sebzeleri
Meyve sebze çeşitliliği bakımından en zengin aylardan biri Eylül.
San Sebastian Cheesecake Nedir, Cheesecake'ten Farkı Nedir? Türkiye'ye Nasıl geldi?
Hayatımızda var olan Cheesecake modasının bir anda San Sebastian’a geçişini, aralarındaki farkları ve de farklı ülkelere gidip de yiyebileceğiniz yerleri sizler için bu yazıda ele aldık.