Çok sevilen Masumlar Apartmanı'nın dizi ve kitap karşılaştırması.

Masumlar  Apartmanı Namıdiğer Çöp Apartmanı

Hayata karışamamış, kendi dünyasında kaybolmuş güzeller güzeli 3 kız kardeşin dram dolu hikayesi.

Masumlar Apartmanı Nerede Yayınlanıyor? Hangi Kitaptan Televizyona Uyarlanmıştır?

Masumlar Apartmanı her salı TRT 1 ekranlarında 20:00'da yayınlanıyor. İlk bölümü 15 Eylül 2020 tarihinde yayınlandı. Yönetmenliğini Çağrı Lostuvalı ve Ender Mıhlar yapmakta. Aslında bu hikaye Psikiyatrist Dr. Gülseren Budayıcıoğlu'nun yazmış olduğu "Madalyonun İçi" adlı kitaptan uyarlama.

Masumlar Apartmanı'nın Konusu Nedir?

Dizideki ana hikaye anneleri obsesif ve depresif olan 4 kardeşin farklı ruhsal sorunlarını anlatıyor.

En büyük kardeş Safiye; aynı anneleri gibi obsesif ve depresif. Temizlik takıntısı çok üst seviyede ancak tek sorun bu değil. Safiye annesinin yerine geçmiş bir kadın. İnsanlar en yakınlarını kaybettiğinde farklı şekillerde yaslar tutarlar. Bu farklı yaslardan biri ölen kişinin yerine geçmektir. Safiye işte tam bu durumda. Vefat eden annesinin odasında yatıyor, onun kıyafetlerini giyiyor ve aynı onun gibi davranıyor. Yani annesini yaşatmak için kendini öldürüyor.

Ortanca kardeş Gülben; kendisi başlarda obsesif gibi gözükse de aslında değil. Belki de Gülben aralarında bu durumu en hafif şekilde atlatmış kişi. Diziyi takip ederken verdiği tepkilerini, aşık olma ve evlenme isteğini gördükçe bunun bir obsesif bozukluk olmadığını anlıyorsunuz. Obsesif bozukluğu olan kişiler cinselliği suçlulukla harmanlarlar ve cinselliği asla kabul edemezler. Tek problemi ne yaparsa yapsın her gece yatağını ıslatıyor ve o çarşafları çöpe atmak yerine bir poşete koyarak boş olan dairede biriktiriyorlar. Gülbenin baskılanmış bir karakter olduğu gözle görülür durumda, eğer obsesif olmazsa kabul görmeyeceğini, sevilmeyeceğini ve dışlanacağını düşünüyor.

Diğer kardeş Han; yetişme çağlarında aileden ve evden uzakta okumuş ve aslında tüm problemin dışında kalmış. Ancak sevgisizlik ve ailesizlik daha büyük ruhsal problemlere yol açmış. Başarılı bir iş adamı olan Han istifçilik ve çöp toplama huylarına sahip. Geceleri kimseye görünmeden evden çıkıp çöp topluyor ve çöpleri gizli bir yerde saklıyor.

En küçük kardeş Neriman; dizide lise çağlarında bir genç kız olarak yansıtılmış. Obsesif bozukluğu yok ancak kendine zarar vermeye meyilli. Özellikle karşı cinsle temasa geçtiğinde bu durum tetikleniyor ve derisini  tırnaklamaya başlıyor. Bunun sebebi Safiye'nin cinselliği ve karşı cinse ilgi duymayı suç olarak görmesinden kaynaklı olarak Neriman'ın baskılanmış olması.

Dizi ve Kitap Arasındaki Farklar Nedir?

En büyük fark gerçek hayat hikayesinde 'Han' adında bir erkek kardeşleri yok. Haliyle dizide Han'ın karısı olan İnci de yok. Sadece 3 kız kardeş var. Peki neden dizide Han diye bir karaktere yer verilmiş? Türk dizi sektöründe aşk içermeyen hiçbir şey pazarlanamıyor. Aslında yeterince ilgi çekici ve dram içeren hayat hikayesi aşk olmadan izleyicinin seyir zevkine uymaz diye düşünülmüş gibi. İnişli çıkışlı bir aşk hikayesi olmasaydı da bu dizi izlenilmesi gereken, önemli hayat dersleri içeren yaşanmış bir hikaye olarak hafızalarımıza kazınabilirdi. İnci karakterinin de kızlar üzerinde iyileştirici etkisini göreceğiz gibi duruyor, Gülseren Budayıcıoğlu'nun yerini İnci alarak, sevgiyle kızları içinden çıkamadıkları bu hayattan kurtarabilir.

Dizide lise çağlarında olan Neriman gerçek hikayede 27 yaşında ve çalışıyor. Psikiyatriste giden ilk kişi Neriman. Safiye ve Gülben'in baskılarına dayanamıyor ve çözüm arayışına koyuluyor. Başlarda Gülben ve Safiye tedaviyi kabul etmiyorlar. Psikiyatristi deli doktoru olarak nitelendiriyor ve bunun yanlış olduğunu düşünüyorlar. Nerimanın çabaları uzun bir zaman boşa gidiyor. 

Ana hikaye dizideki gibi. Sevgisiz, katı, depresif bir anne, hiçbir şeye karışmayan hayatta varlığı ve yokluğu aynı olan bir baba ve onların 3 güzeller güzeli kızları. Anneleri ve babaları bir aşk evliliği yapmadığı için mutlu değiller. Baba sabahtan gece yarılarına kadar çalışıyor. Eve geldiğinde kapı eşiğinde tüm kıyafeletlerini çıkararak içeri girmek zorunda. Hiç sesini çıkarmıyor çünkü yapı olarak pısırık olarak adlandırılabilecek bir karaktere sahip. Kızlar sürekli dayak yiyor, bellerine oklavayla vuruluyor, aşağılanıyor ve çeşitli lakaplara maruz kalıyor. Anne, Safiye'ye "Deli Dudu" Gülben'e "Pis Südüklü" Neriman'a ise "Hom Hom Kız" diye sesleniyor. Kızların durumu günden güne kötüleşmeye başlıyor. Anne, babanın onu sevmemesinin sebebini erkek çocuğu olmamasına bağlıyor ve kızlardan nefret ediyor. Bu durum yıllarca devam ediyor ta ki annelerinin öldüğü güne kadar. 

Bu durum anne ölünce değişiyor mu? Hayır. Annenin konumu Safiye'ye geçiyor. Kızlar aslında anneleri tarafından kirlenen ruhlarını temizlemeye çalışıyor ve bu durum içsel bir meseleye dönerek içinden çıkılamayacak hale geliyor. 

Obsesif Kompulsif Bozukluk Nedir?

Günlük hayatta takıntıları ve endişelerinin kişiyi olumsuz etkileyerek saatlerini sizden alarak hayatınızı olumsuz yönde etkileyen bir psikolojik rahatsızlıktır. Hastalar aslında bilinçlidir. Yaptıklarının yanlış olduğunu fark ederler ancak bunu devam ettirmezlerse büyük bir sıkıntı hissiyle karşı karşıya kalırlar. Ayrıntılara önem verir ve her şeyin mükemmel olmasını isterler ancak işin içinden çıkamazlar.

Masumlar Apartmanı Ne Anlatmak İstiyor?

Hiçbir şey yeterince mükemmel değildir ve olamaz. Dünyayı ve insanları kusurlarıyla kabul etmeliyiz ve kalabalığın arasında kendimizi günlük hayatın tatlı telaşına bırakmalıyız belki de. Takıntılarımız bir çığ gibi büyüyebilir ve en sonunda o çığ bizi ezerek hayattan koparabilir. Masumlar Apartmanı sevgisizliğin, şiddetin çocuklar üzerindeki etkisine ışık tutmuş. İzlerken kardeşlerin hikayesi içinizde bir şeyleri tetikleyecek belki de sizi kendi çocukluğunuza götürecek. Bu dizi sayesinde psikolojik problemlerin normal olduğunu, her bireyin topluma kazandırılmaya hakkı olduğunu, bir insanın yarasının merheminin yine bir insan olduğunu görüyorsunuz. Ne de olsa hepsi bir insanlık hali değil mi?

Obsesif Kompulsif Bozuklukları Araştırmak İsterseniz;

https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberleri/obsesif-kompulsif-bozukluk-okb-nedir-belirtileri-nelerdir/

https://www.psikologofisi.com/psikolojik-rahatsizliklar/obsesif-kompulsif-bozukluk


BENZER YAZILAR

Arafta "Sonsuz" Aşk: Kieslowski'nin Bez Konca'sı

Kocasının ani ölümünü kaldıramayan Ula üzerinden Sovyet rejimi baskısı altındaki Polonya toplumuna ayna tutan sonsuz bir başyapıt; Bez Konca filminin Ahlaki Kaygı Sineması üzerinden incelenmesi.

Licorice Pizza: İki Gencin Hikayesi

Paul Thomas Anderson’ın hem senaristliğini hem de yönetmenliğini yaptığı 70’lerin Californiya’sında iki gencin hayatının anlatıldığı romantik komedi filmi Licorice Pizza hakkında bilgiler ve yorumlar.


Paylaş