Jose Saramago Kimdir?

Lizbon kentinin kuzeyinde yer alan Azinhaga’da doğan yazar, yoksul bir köylü ailenin oğlu olarak büyümüştür. Öğrenim görürken bir yandan çalışmış fakat maddi yetersizliklerden dolayı öğrenimini yarıda kesmek zorunda kalmıştır. Edebî yönünün yanı sıra makinistlik eğitimi almış, teknik ressamlık, redaktörlük, editörlük ve çevirmenlik gibi birçok işte çalışmıştır. Yayınevlerinde ve ayrıca Diario ve Lizbon gazetelerinde kültür editörlüğü yapmıştır. Bu görevlerinin yanı sıra Portekiz Yazarlar Birliği’nde görev üstlenen yazar, 1976 sonrası kendini tamamıyla kendini kitaplara vermiştir.

Jose Saramago'nun Nobel Edebiyat Ödülü

Yazarın deneme ve şiir yazılarının yanı sıra birçok romanı vardır. Yazar 1998 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görülmüştür. Anlatım dili oldukça muzipçe olan yazar düz yazılarında noktalama işareti olarak nokta ve virgülden başkasını kullanmaz.

Körlük Romanı Konusu Nedir, Kısa bir Özet

Saramago’nun körlüğünde kitap, ışıklarda bir adamın aniden kör olmasıyla başlar. Daha sonra bir göz doktoruna gider ve doktor ne kadar araştırsa da bir sonuç bulamaz. Çünkü adam hiçbir belirti göstermeden aniden kör olmuştur ve bu durumu açıklayacak kimse yoktur.

Ertesi gün adamı muayene eden doktor da kör olmuştur ve doktor bütün yetkili kişilere durumu bildirir. Adamın muayeneye gittiği klinikte bulunan bütün hastalar da sırasıyla kör olmuştur. Bunun yanı sıra ilk köre ışıklarda yardım eden adam ilk körün arabasını çalmış ve o da ardından kör olmuştur.

Metinde karakterlerin belirli bir isimleri bulunmamakla birlikte hepsinin ayırt edici özellikleriyle seslenilmektedir. Doktor, doktorun karısı, ilk kör, siyah gözlüklü kız, oto hırsızı, siyah güneş gözlüklü kız (fahişe), şaşı çocuk vb. isimlere sahiptirler. Sağlık bakanlığı bunun bir salgın hastalık olduğunu duyurur ve doktor ve ilk kör olan grubu bir hastanede karantinaya alırlar. Karantina süreci çok zorlu bir süreçtir.

Ve bu süreçte bu gruba yardım eden kişi doktorun karısıdır. Gözleri tek gören insan odur ve gruba yardımcı olur. Doktorun karısı kocasıyla birlikte kalabilmek için gördüğü halde "Ben de kör oldum" diyerek yalan söyler.

-spoiler uyarısı-

Karantina sürecinde hastanede çok zorlu koşullar altında kalmak zorunda kalırlar. Karantina bittiğinde herkes kendi evini bulmak ve karınlarını doyurmak zorundadırlar ve bunun için hepsi çaba göstermektedir. Kitabın sonunda salgın biter ve herkes görme yetisini kazanmaya başlar.

Körlük Romanının İncelemesi

Körlük Romanının Türü Nedir?

1995 Yılında yazılan eser Distopik bir metindir. Distopik eserlerdeki alt metin okuyucuya verilmek istenen mesaj, tema çok farklıdır. Distopik romanlar toplumda hızlı değişen düzenin bozulması sonucunda ortaya çıkan olayların kötümser yansımalarından doğar. İnsan doğasında var olduğu düşünülen kötülüğün otoriteyi nasıl etkilediği ve bu otoritenin elindeki toplumları nasıl kaosa sürüklediğini vurgular.

Körlük Romanı Karakterleri

Romandaki karakterlerin belli bir isimleri yoktur.  Karakterler dişçi, dişçinin karısı, ilk kör gibi takma isimlerle karşımıza çıkar. Romanda insanın içgüdüsel olarak yıkıcılığı, kötülük yapma eğilimi bize çok güzel alt metinlerle verilmektedir.

Beyaz körlüğe yakalanan insanları devlet ölümle baş başa bırakmıştır. Karantinaya alındıkları akıl hastanesinde cinsel istismar, açlık, gruplaşma gibi sorunlar işlenirken toplumun psikolojik olarak çöküşü anlatılmak istenmiştir. Saramago’ya göre körlüğün 3 sebebi vardır. Bunlar; devlet, birey ve dindir ve bunları birbirinden ayırmak mümkün değildir. Ayrıca toplumsal krizin sorumlusunu devlet olarak görür.

Özetle,

Jose Saramago "Körlük" adlı eserinde bize toplumun içinde yer aldığı düzenin bozukluğundan bahseder. Devletin düzensizliğini sorunlarını dinle bağdaştırır. Kötülüğü din, dindarlar ve kiliseye bağlar. Eserde toplum sorunları salgın üzerinden ele alınırken bu sorunlar eserle birlikte gün yüzüne çıkmıştır. Karantina sürecindeki insanların yaşadıkları ve zaman kavramının yok oluşu işlenmektedir. Toplum eleştirisi yapan distopik bir eserdir.

Kaynaklar

https://tr.wikipedia.org/wiki/Jos%C3%A9_Saramago

https://dergipark.org.tr/tr/pub/jad/issue/50639/656680

https://www.kirmizikedi.com/kitap/urun/d2dd3c0fce5b4c5188af0021c2a4b700

 


BENZER YAZILAR

Cumhuriyet Dönemi'nin İlk Dergileri: 4-Ülkü Dergisi

Erken Cumhuriyet Dönemi’nde eğitimi desteklemek için çıkarılan Ülkü dergisinin amacı ve yayın hayatı.

Okunması Gereken Beş Hakan Günday Romanı

Türk Edebiyatı'nın başarılı yazarlarından Hakan Günday'ın filmleri, dizileri, senaryoları ve romanları hakkında bilgiler.


Paylaş