Hario V60 en çok tercih edilen kahve demleme yöntemleri arasında. Özellikleri nelerdir, nasıl kullanılır? Hario V60 kahve demleme ipuçları.

Hario V60 ve pour over demleme bugün sıklıkla tercih edilen kahve demleme yöntemleri arasında. Sadece birkaç adımda kolayca muhteşem bir filtre kahve demleyebilirsiniz. Bu yazımızda hem Hario V60'ın ne olduğunu hem de nasıl kullanılacağını detayları ve ipuçları ile öğrenebilirsiniz.

Hario V60 Nedir? Pour over demleme

"Pour over" işlemine dayanan bir kahve demleme aparatı. Aynı zamanda damla yoluyla demleme yöntemi. Aslında altı delik bardakla kahve demleme yönteminin bugünkü modern hali.

V60 olarak bilinen kahve demleme ekipmanı, Japon Hario firması tarafından tasarlandı. V şeklinde 60 derecelik bir açıya sahip olduğu için Hario V60 adını aldı. 

Hario V60, yukarı doğru açılan konik bir şekle ve iç tarafında kahvenin nefes almasına imkan sağlayan çıkıntılara sahip. 60 derecelik açısı suyun kahve ile temasını artırıyor. Böylece daha lezzetli bir kahve ortaya çıkarıyor. Koninin altındaki delik, suyun uygun hızda kahveden geçerek hazneye akmasını sağlıyor. 

Genel olarak altındaki bardağı ya da sürahisi ile beraber bir takım olarak görebilirsiniz. Çeşitli renklerini piyasada görmek mümkün. Aynı zamanda farklı ebatları da bulunuyor. Hario V60 01 ve 02 ebatlarından 01 olan daha küçük. Her bir ebatın da farklı filtre kağıdı bulunuyor. 

Hario V60 Nedir

Hario V60 Nasıl Kullanılır?

Çalışma prensibi olarak, altı delik olan Hario V60 bardağının içine filtre kağıdı yerleştirilir ve buradan süzülen kahve damlalarının alttaki sürahiye dolması beklenir. 

Hario V60 Kahve Demleme Elemanları

Bugün oldukça popüler olan Hario V60 ile kahve demlemek için bazı ekipmanlara ihtiyacınız var. İçtiğiniz kahvenin lezzeti üzerinde etkisi olan ögelerden biri de bu araçlar. 

Hario V60 ile kahve demlemek için gereken malzemeler:

Hario V60 Dripper Kettle

Kaz boynu ısıtıcı (gooseneck) olarak da bilinen drip kettle, aslında sabit bir debi ile su akıtan bir ısıtıcı. Avantajı, kahveye eklediğiniz suyun hem akışını hem de kahve ile temasını kontrol edebiliyor olmanız. 

Hario V60 Filtre Kağıdı

V60 kullanırken koni tipli filtre kağıtları uygun. Bunların özelliği, altlarının dar üstlerinin ile geniş olması. Kahverengi ve beyaz seçenekleri olan filtrelerden istediğinizi seçebilirsiniz. Bu noktada beyaz filtre kağıtlarının aslında önceden kahverengi olduğunu ve beyazlatma işlemi uygulanarak (klor ya da oksijenle) rengini aldığını hatırlatalım. Bu işlem çevreye zararlı. Fakat kahverengi filtre kağıtları herhangi bir kimyasal işlem görmüyor. 

Ölçü

İçeceğiniz kahvenin tadını etkileyen en önemli kriterler arasında ölçü geliyor. Her defasında aynı lezzete iyi tatlara ulaşmak için ölçü kullanın. Böylece kendiniz için en ideal aromayı yakalayabilirsiniz. 

İdeal ölçüler şu şekilde;

İlk aşamada bu oranları kullanarak dengeli bir şekilde kahve-su oranını artırıp azaltabilirsiniz. Tabii ki bu oranların damak zevkinize göre değişebileceğini unutmayın. İlk defa deniyorsanız verdiğimiz miktarları kullanın, daha sonra kendinize göre miktarlarda oynamalar yapın ve ideal kahve oranınızı bulun. Tekrar denemek için bir kenara not etmeyi unutmayın!

Hario V60 Nasıl Kullanılır

Hario V60

Kullandığınız V60'ın malzemesine göre kahvenizin tadı farklılaşacaktır. Plastik, porselen, cam ve bakır olmak üzere 4 çeşit V60 bulabilirsiniz.

Plastiklerde genellikle kahvenin asiditesi belirginleşir.

Porselen aparatlarda kahvenin tadı düzleşir, asidite baskılanır ve aromalar belirginleşir. Asit oranı yüksek bir kahve kullanıyorsanız porselen V60 tercih edin. 

Cam aparatlarda ise kahvenin tadı, asiditesi ve hacmi ortaya çıkar. 

Bakır V60'lar yüksek ısı iletkenliğine sahip olduğu için daha iyi bir ekstrasyon sağlar. 

Aynı zamanda V60'ı üzerine yerleştirmek için bir bardak ya da kendi sürahisini kullanın. 

Filtre Kahve

Sevdiğiniz bir filtre kahveyi tercih edebilirsiniz. Filtre kahve çeşitleri hakkında bilgi sahibi olmak için ilgili yazımıza da göz atabilirsiniz. 

Kullanacağınız filtre kahveyi istediğiniz kadar öğütün. Filtre kağıdı kullanacağınız için orta-ince öğütme yapabilirsiniz.

V60 Demleme Nasıl Yapılır?

Hario V60 Kahve Demleme

1. V60 ile kahve demleme için kahve-su oranını 1:15 oranında ayarlayın. Yani, her 1 gram kahve için 15 gr su kullanın. Tercihe göre bu miktarları değiştirebilirsiniz. 

2. İlk önce filtre kağıdını Hario V60'ın içine yerleştirin. Altına da sürahisini koyun. Hepsini birlikte terazinin üzerine yerleştirin.

3. Sonrasında öğütülmüş kahveyi istediğiniz oranda kahveyi filtre kağıdının içine koyun. Bir fincan için ortalama 25 gram kahve kullanabilirsiniz. Kahve tanelerinin düzgün olması için V60'ı hafifçe sallayın.

4. Suyu kaynatın. Filtre kahve için ideal su sıcaklığı 94°. Bir termometre ile bunu kontrol edin. Termometreniz yoksa su kaynadıktan sonra bir dakika kadar bekleyin. Suyun idealden yüksek sıcaklıkta olması yanmasına neden olur. Yeteri kadar sıcak olmazda da demlenme işlemi gerçekleşmez. 

5. Ardından ideal ısıya gelen suyunuzdan 75 gramını kahvenin üzerine dökün. 

6. Kahveyi bir kaşık yardımıyla karıştırın ve 30 sn kadar bekleyerek tüm kahvenin ıslandığından emin olun. Buna blooming, yani ilk demleme aşaması deniyor. Kavrulan kahvenin içerisindeki CO2 gazlarından ayrışmasını sağlıyor. 

7. Ardından 300 gram suyu, dıştan merkeze doğru daireler çizerek yavaşça ilave edin. Bu işlem yaklaşık 1-2 dk arasında sürmeli. 

8. Kahveniz filtre kağıdından süzülerek delikli kupadan akacak. Yaklaşık 2.5-3 dk arasında kahveniz demlenecek ve içmeye hazır olacaktır. 

Kahve Demleme İpuçları

Kahve demlemeyle ilgili dğer yöntemleri de öğrenmek için 3. nesil demleme yöntemleri yazımızı okuyabilirsiniz.


BENZER YAZILAR

Jamaika Ve Mavi Dağ Kahvesi

Dünyanın en pahalı kahvelerinden biri olan ve adını yetiştiği yer olan Jamaika’dan alan Jamaika Blue Mountain Coffee ve vatanı.

San Sebastian Cheesecake Nedir, Cheesecake'ten Farkı Nedir? Türkiye'ye Nasıl geldi?

Hayatımızda var olan Cheesecake modasının bir anda San Sebastian’a geçişini, aralarındaki farkları ve de farklı ülkelere gidip de yiyebileceğiniz yerleri sizler için bu yazıda ele aldık.


Paylaş