Hayır Diyebilme Sanatı, Müthiş Psikoloji
Türü: Kişisel Gelişim
Sayfa Sayısı: 176
Karşımızdaki insana kaç kez “hayır” diyemedik? Hayır Diyebilme Sanatı, tam olarak bu durumun altında yatan psikolojik nedenleri irdeliyor.
“Neden ve nasıl hayır demeliyiz? Hayırdan anlamayanlara karşı nasıl bir tavır sergilemeliyiz” gibi soruların cevaplarını veriyor kitapta. Yani hayır diyememe halinin psikanalizini yapıyor. Bunun yanında içerisinde özgürlük kavramı, benlik algısı, kişisel sınırlar, varlık sınırı, toplumsal ve bireysel birçok konu yer alıyor.
Sevginin tahammül etmek, adanmak, katlanmak ya da bu yolda kendi benliğinizi gözden çıkarmak olmadığını anlatıyor. İnsan için kendisinin her zaman öncelikli olması gerektiği vurgulanıyor.
İlk olarak 2019 yılında Müthiş Psikoloji tarafından kollektif olarak hazırlanan Hayır Diyebilme Sanatı kitabına Destek Yayınları’ndan ulaşabilirsiniz.
“Sınırlarınız, kim olduğunuzdur.”
İnsan Bir Eksik Sözdür, Şükrü Erbaş
Türü: Şiir
Sayfa Sayısı: 80
İnsan Bir Eksik Sözdür, Şükrü Erbaş’ın acılarını masalsı bir şekilde anlattığı bir şiir kitabı.
Onun acıyla yoğurulmuş hayatının bize yansımaları içindeki dizeler. Önce babasından gönül olarak uzak büyümüş, ardından hayatının her alanında maddi zorluklar çekmiş. Yaşamında iki kadını kaybetmiş ve ardında pişmanlıklar ve acı kalmış.
Acıyı en güzel anlatan şairlerden biri Şükrü Erbaş. Kitabın sonunda da bir daha yazmayacağını söyleyerek okurlarıyla vedalaşıyor.
İnsan Bir Eksik Sözdür, Kırmızı Kedi Yayınevi tarafından 2021 yılında basıldı. Yayınevinin web sitesini ziyaret ederek kitaba ulaşabilirsiniz.
“Ne olurdu
Mezarlar yılda bir gün
Bizimle konuşsaydı.”
Pahalı Dersler, Anton Çehov
Türü: Hikaye
Sayfa Sayısı: 56
Çehov’un Pahalı Dersler kitabı içinde 6 farklı öykü barındırıyor. Kısa soluklu fakat ağır bir kitap.
Kitapta adaletsizlik, yoksulluk ve sefaletin en naif insanları bile çileden çıkarabildiğine, onları insafsız dünyanın zavallı insanları haline getirebildiğine değiniliyor. Aynı zamanda ülkesinin sosyo-ekonomik ve politik yapısını da irdeliyor.
Durum komedisinin ustalarından olan Çehov, öykülerinde de bazen güldürüyor, bazen de ağlatıyor. Kitabın son baskısına Can Yayınları’ndan ulaşabilirsiniz.
“Devlet, Tanrı değildir. İstediği zaman geri veremeyeceği bir şeyi almaya hakkı yoktur.”
Vahşi Zevkler, Lev Tolstoy
Türü: Sosyoloji
Sayfa Sayısı: 79
Tolstoy’un Vahşi Zevkler kitabı, insanlığın üç farklı konuda yaptığı yanlışları yorumluyor: Savaş, avcılık ve et yiyiciler. Her birine tek tek değinerek insanlığın çekeceği acıları bir asır öncesinden tahmin etmiş.
İnsanı insan yapan asıl duygu olan merhameti merkeze alarak, medeni yaşama nasıl döneceğimizi öğretiyor. Ona göre erdemli olmanın ön koşulu, mütevazi ve yaşamın devamlılığını sağlayacak kadar az yemek. Hükümet ve otorite karşıtı bir fikri savunurken aynı zamanda doğa ve yaşama hakkı savunuculuğu da yapıyor.
Kaos Yayınevi tarafından okuyucuya sunulan eseri web sitesinde bulabilirsiniz.
"Hükümetler eğitimi ve öğretimi destekler gibi görünürler ama iktidarları özellikle halkın cahil kalmasına dayanır."
Topkapı’dan Topkapı’ya, Mustafa Kutlu
Türü: Gezi
Sayfa Sayısı: 128
Topkapı’dan Topkapı’ya kitabında 35 yıl önceki İstanbul’a gidiyoruz.
Mustafa Kutlu’nun bu gezi kitabı okuyucuyu İstanbul’un hep büyüklerden dinlediğimiz eski ara sokaklarına, dükkanlarına, araçlarına, caddelerine götürüyor. Kendi gözünden yaptığı yorumları bazen duygulandırıyor, bazen de gülümsetiyor. 1986 yılını esas alarak yazdıkları, yıllar geçtikçe İstanbul’un nasıl bir değişime uğradığını gözler önüne seriyor.
Aslında bu kitap, üç kitaplık bir serinin ilk kısmı. Kutlu, önceden yazıp bir kenara koyduğu gezi yazılarını yeniden derleyerek bu seriyi oluşturuyor. Kitabın türü gezi olsa da, yazar anılarını da işlemiş.
İstanbul Gezi Yazıları olarak isimlendirilen serinin ilkini Dergah Yayınları’nda bulabilirsiniz.
“Dün dünde kaldı demek doğru değil, mazi bizi hiçbir vakit terk etmez. Ancak hatıralar gittikçe solar, silinir.”
BENZER YAZILAR
Bir Adalet Ağaoğlu Üçlemesi: Dar Zamanlar
Adalet Ağaoğlu’nun kaleme aldığı, aydınlar arasından seçtiği karakterlerle 1938’den 1980’lere uzanan dönemi yansıttığı Dar Zamanlar üçlemesini inceledik.
Tehlikeli Görüşlerin Propagandası Olarak Görülen Ve Yasaklanan Kitap: Kavgam
“Tarihçiler için bir malzeme mi yoksa Hitler’in mezarından yükselen sesi mi? Yayımlamalı mı, yakılmalı mı?” sorularının sürekli sorulduğu ve tartışmalara sebep olmuş kitap.