Evde, kampta ya da işte filtre kahve tutkunlarının vazgeçilmezlerinden biri olan French Press, kullanımı, özellikleri hakkında bilgiler ve en iyi kahve deneyimi için ipuçları.

French press nedir? Filtre kahve tutkunlarının vazgeçilmezlerinden biri. Kolay kullanımı ve şık görüntüsüyle insanların en çok kullandığı kahve ekipmanlarından. Moka pot ya da cezve gibi ateşe ihtiyaç duymaz. Kolayca taşıyabilir, böylece istediğiniz yerde kahvenizi demleyebilirsiniz. Bu yazımızda french press’in tarihinden, nasıl icat edildiğine, nasıl kullanıldığından uygun fiyat aralığına kadar ayrıntılı bilgileri bulabilirsiniz. Daha kaliteli bir deneyim için yazının sonundaki ipuçlarına da göz atabilirsiniz. 

French Press Nedir?

French press, iki parçadan oluşan bir kahve demliği. Isıya dayanıklı cam haznesinin içine tam olarak oturan çok ince bir süzgece sahip. Özellikle filtre kahve demlemek için kullanılıyor. Fakat bitki çayı gibi farklı sıcak içecekler de demlenebilir. İhtiyaç duyduğu malzeme sayısı ise iki: Kahve ve sıcak su. 

French Press Ne İşe Yarar? 

Filtre kahve, bitki çayı ya da demlenerek hazırlanan diğer içeceklerin yapımında kullanılır. Özellikle tek ya da iki kişilik içeceklerin hazırlanması için ideal boyutlara sahip. Filtre kağıdı gerektirmemesi ve elektrik ihtiyacı olmaması, tercih edilme sebeplerinden birkaçı. Taşınabilir olması, kolay temizlenmesi ve az sayıda parçaya sahip olması da herhangi bir yerde kolayca çay ve kahve demlemeye imkan sağlıyor. 

french press nedir

French Press Özellikleri

French Press Nasıl İcat Edildi?

French Press Nedir? İsminden dolayı tarihi Fransızlara dayanıyormuş gibi görünse de bu kahve demleme aparatının ilk patentini İtalyanlar almış. İcadı ise Fransız bir kadının başına gelen bir dizi olaya dayandırılıyor. 

Hikayeye göre kadın, evinde kahve demlerken suya kahve eklemeyi unutuyor. Ancak su kaynadıktan sonra iri çelikmiş kahve çekirdeklerini ekliyor. Fakat bu sefer de kahve tanecikleri suyun üzerinde yüzmeye başlıyor. Tanecikleri içmek istemediği için o sırada yoldan geçen İtalyan bir satıcıdan metal bir filtre alıyor. Filtreyi, kahve kabına bastırarak taneciklerin aşağıda birikmesini sağlıyor ve kahveyi süzüyor. Kadın, sandığının aksine kahvenin çok hoş bir tada sahip olduğunu fark ediyor ve böylece tüm dünyanın en çok kullandığı kahve demleme aparatı ortaya çıkıyor.

Bu hikayeden dolayı da hem Fransızlar hem de İtalyanlar french press üzerinde hak iddia ediyorlar. 

James Hoffmann’ın yazdığı World Atlas Of Coffee (Dünya Kahve Atlası) kitabına göre bu icadın tarihi 1852 tarihine dayanıyor. Kitap aynı zamanda french press’in yazılı olduğu ilk kaynak. 

French Press ismi nereden gelir?

Tasarımın ilk patenti ise 1928 yılında Giulio Moneta ve Attilio Calimani tarafından alınıyor. Fakat dünyaya pazarlanması 1958 yılında Faliero Bondanini’nin patentini aldığı farklı bir tasarımın Fransız bir şirket tarafından yapılıyor. Bu tasarım ile French press ismi ile anılmaya başlanıyor. 

French Press Kelime Anlamı Nedir? French Press Ne Demek

Türkçe çevirisi “Fransız Baskısı” anlamına geliyor. Fakat bazı bölgelerde “Kahve Baskısı” anlamına gelen “Coffee Press” de kullanılıyor. Fransızlar ise "cafetiere(kahve makinesi)” veya "cafetiere a piston(Fransız baskısı)” isimlerini kullanıyorlar.

French Press Nasıl Kullanılır?

Kahve demlemek French press’te oldukça basit. İhtiyacınız olan malzemeler; french press, kahve ve sıcak su. Bundan sonrası bu üçlüyü birleştirmek ve beklemek. Kendinize uygun lezzeti bulduğunuzda ölçüleri ve zamanı bir yere not etmeyi unutmayın. Aynı zevki tekrar yaşamak için her seferinde bu kriterlere uymanız yeterli olacaktır.

French Press Kahvesi (Filtre Kahve) Yapımı

1. Doğru su ve kahve miktarını seçin.

Tek kişilik bir kahve için kalın öğütülmüş 2 yemek kaşığı dolusu kahveyi ve 300 ml sıcak suyu french press’in içine ekleyin. Biraz daha yoğun bir tat için kahve miktarını artırabilirsiniz. Ardından süzgeci ve kapağını üzerine tam olarak kapatın fakat süzgeci kahveye değdirmemeye özen gösterin. Metal süzgeç suyun daha hızlı soğumasına neden olacaktır. 

2. Kendiniz için en uygun demleme süresini belirleyin.

French press’te damak tadınıza uygun sertlikte kahve demleyebileceğinizi söylemiştik. Normal yoğunlukta bir kahvenin sıcak su içinde çözünme süresi 4 dakikadır. Daha yumuşak bir kahve için bu süreyi azaltmalı, daha sert ve yoğun bir tat için ise artırmalısınız. Fakat uyaralım ki çok uzun süre beklemeniz(7 dakika ve fazlası) kahvenin yanmasına ve ortaya çok acı bir tadın çıkmasına neden olur. 

Aynı yöntemi bitki çayı demlemek için de kullanabilirsiniz. Ocak üstünde kaynatılan bitki çaylarına nazaran, french Press’te demlenenlerin daha hafif bir tada ve daha yumuşak bir içime sahip olduğunu farkedeceksiniz. 

3. Kahvenizin keyfini çıkarın.

Demlenme aşaması tamamlandığında pistonu bastırarak süzgeç ile tanecikleri aşağıya itin. Bazen ağır bir iniş yaşayabilirsiniz fakat bu bir sorun değil çünkü kahve miktarından kaynaklanabilir. Oldukça koyu renkli ve üzeri hafifçe altın sarısı köpükle kaplanmış bir görüntü varsa, kahveniz olmuş demektir. Uygun bir fincana süzdüğünüz kahveyi boşaltın ve soğumadan tadını çıkarın. 

french press nasıl kullanılır

French Press İçin Uygun Kahve Seçimi

Aslında her tür kahve french press için uygun. Fakat istediğiniz yoğunluğa göre farklı kavurma dereceleri arasında bir tercih yapabilirsiniz. Burada önemli olan nokta kahvenin taze kavrulmuş ve taze öğütülmüş olması.

Filtre Kahve Ölçüsü

French press’te kahve miktarını ve süresini damak tadınıza göre belirlemeniz gerektiğini söylemiştik. Fakat ilk kez filtre kahve deneyecek olanlar başlangıç ölçüsünü 300 ml su için 18-20 gram kahve olacak şekilde ayarlayabilirler. 

Satın aldığınız kahveye göre de bu oran değişebilir. Genelde öğütülmüş kahve paketlerinin üzerinde de, kahvenin kavrulma derecesine uygun miktardaki ölçüler verilir. Bunları da deneyebilirsiniz. 

İlk french press kahvenizi denedikten sonra kendiniz için en uygun kahve miktarını ayarlayabilirsiniz.

Not: Bir yemek kaşığı kahve yaklaşık 7 gram geliyor.

French Press İle Neler Yapılır? Sütlü Kahve Yapımı

Sütlü köpüklü daha yumuşak içimli ve hafif kahve sevenler süt kullanabilir. Fakat bunun yöntemi kahveyi sütle demlemek ya da direkt sütü kahveye karıştırmak değildir. 

Farklı kahve çeşitlerini evde denemek için "Kahve Çeşitleri Nelerdir?" isimli yazımıza göz atabilirsiniz. 

French Press Kahve Yapımının İpuçları

Fransızların demliğiyle güzel bir kahve deneyimine nasıl varacağınızı söyledik. Sıra mükemmel bir kahve deneyiminde. Bu ince noktaları da uygularsanız, evde hazırladıklarınızın dışarıda içtiğiniz kahvelerden hiçbir farkı kalmayacak.

French press’i ısıtın.

Soğuk bir ekipmanın içine koyduğunuz suyun sıcaklığı değişecektir. Bu da kahvenizin suya saldığı aroma miktarının azalmasına neden olur. Doğru bir demleme işlemi ve kaliteli bir kahve için, kaynama sıcaklığındaki bir miktar su ile cam haznenizi çalkalayın ve ısıtın. Ardından sıcak suyun yaklaşık 20 saniye haznenin içinde kalması ısıtma işlemi için yeterli olacaktır.

Isınan ekipman demleme aşamasında kahvenin soğumasını da geciktirir. Aynı işlemi kullanacağınız fincan için de yapmalısınız. Burada dikkat edilmesi gereken nokta da, fincanı kahve demleme süresi dolduktan sonra ısıtmaktır. Çünkü kahveniz olurken fincanınız soğuyacaktır. 

Yumuşak su kullanın.

Gereken lezzeti almak için yumuşak bir su kullanın.

Su sıcaklığını 95° dereceye ayarlayın.

Direkt kaynayan suyu kahve ile buluşturmak kahvenin yanmasına sebep olacaktır. Bu durumda hem tatsız hem de acı bir kahve ortaya çıkar. Bunu önlemek için suyun sıcaklığının 95°C olması gerekiyor. Eğer elinizde bunu ölçecek bir aletiniz yoksa su kaynadıktan sonra ağzı açık bir şekilde yaklaşık 1 dakika bekleyebilir, ardından kahvenizi demleyebilirsiniz. 

Demlenme süresini iyi ayarlayın.

En sık yapılan hatalardan biri de french press’e kahveyi koyduktan sonra tahmini bir süre demlenmesini beklemek. Kahvenin french press’te soğumaya başlaması, acı bir kahve deneyimine sebep olur.

Tam tersi, henüz yeterince beklememiş kahve de sadece kahve gibi görünen sıcak bir su içmenize neden olur. Bu yüzden kendi damak lezzetiniz için en uygun süreyi belirlemeli ve gerekirse kronometre tutmalısınız. Buna uymalı ve kahvenizi tam zamanında süzerek keyfini çıkarmalısınız. Önerdiğimiz bekleme süresi ise 4 dakika.

Kalın öğütülmüş kahve kullanın.

French press’te kullanılan kahvenin özelliği, kalın öğütülmüş olması. Yoğun ve özel tadının kaynağı sıcak suyun çekirdeklerle uzun süre temasta bulunması. Ayrıca çok ince çekilmiş kahve filtreden geçerek fincanınızda bir tortu olarak kalacaktır.

Eğer kendi öğütücünüz varsa, makinenizin izin verdiği ölçüde en kalın ayarını kullanın. Eğer kahveyi satın alacaksanız, deniz tuzu büyüklüğünde öğütülmüş kahveleri tercih edebilirsiniz.

Kahveyi son damlasına kadar dökmeyin.

Demleme haznesindeki kahveyi fincana dökerken tamamen süzerek boşaltmayın. Son damlalar az da olsa tortu içerir ve bu da kahvenizin içim lezzetini bozar. 

French Press Fiyat

Bir çok kahve ekipmanı gibi french press de piyasada geniş bir fiyat aralığına sahip. Fakat uzun ömürlü ve kaliteli bir aracın çok da ucuz olmadığını söylemek gerek. İyi bir french press için uygun fiyat bugün (Mayıs 2021), 60-80 tl aralığındandır.

Cimri.com webi sitesinde French press araması sonucundaki fiyatları bu linkte görebilirsiniz.

Bu miktarın altında olan ürünler genellikle cam olmayan haznelere sahip. Bu da zamanla kahvenize farklı kokular sinmesine yol açar. Ayrıca bu aletlerin kullanım ömürleri de yeterince uzun değil. Çok az süre kullanmanıza rağmen süzgecin vidalarını kahvenizin içinde yüzerken görebilirsiniz.

French Press Nedir derken, tanınmış markaların 350-400 liraya sattığı french press’lerin de normallerinden ekstra bir farklı olmuyor. Çok az parçalı ve basit kullanımlı olduğu için performansı çok da değişmiyor. 


BENZER YAZILAR

5 Duyuda Katmandu

İlk bakışta kaotik ve korkutucu gözükebilen Katmandu ve onun yoğun atmosferi, ziyaretçilerine sıradan bir turistik memnuniyetten fazlasını sunuyor.

Mevsiminde Güzel: Ekim Ayı Meyve ve Sebzeleri

Her mevsim her sebzenin ve meyvenin bulunabildiği bu zamanlarda, doğru beslenme için yiyecekleri mevsiminde tüketmek önemli.


Paylaş