Washington Kongre Kütüphanesi: Toplam 470 dilde 29 milyonun üzerinde kitap bulunuyor. 1800 yılında yapılmış bu kütüphanenin web sitesindeki arşivlerinde II.Abdülhamit dönemi fotoğrafları bulunuyor.

Beinecke Nadir Kitaplar ve El Yazmaları Kütüphanesi: 1963 yılında Yale Üniversitesi’nin üç mezunu tarafından üniversiteye hediye edilmiş. İçerisinde Goethe ve Charles Dickens’a ait orijinal eserler var. 1751 yılından önce Latin Amerika’da basılmış kitaplar, Orta Çağ ve Rönesans döneminden eserler bulunuyor.

Bodleian Kütüphanesi: 1602 yılından beri Oxford'da aktif olarak hizmet veriyor. 11 milyonun üzerinde eser barındırıyor. Magna Carta’nın dört kopyası, Gutenberg İncili ve 1623 yılından kalan Shakespeare oyunlarının ilk toplu basımı da Bodleian Kütüphanesi’nde bulunuyor.

Pierpont Morgan Kütüphanesi: 1906 yılında New York’ta inşa edilmiş. Leonardo, Michelangelo, Raphael, Rembrant, Rubens, Picasso gibi ünlü ressamların orjinal tabloları, nadir bulunan el yazmaları burada.

Phillips Exeter Akademisi Kütüphanesi: 1781 yılında Harvard mezunu Dr. John Phillips tarafından kurulmuş. Kütüphane özel bir liseye ait. Geniş arşivi ve teknolojik imkanlarıyla Amerika kütüphaneleri listesinde başı çekiyor. 

Vatikan Apostolik Kütüphanesi: 1475 tarihine kurulduğu tahmin ediliyor. Kütüphanede 75.000 el yazması bulunuyor. Kütüphanenin bazı bölümlerine yetkili kişiler haricinde giriş yasak. Kütüphanede araştırma yapmak için yetkili kişilerden referans mektubu almak gerekiyor.

Boston Halk Kütüphanesi: Amerika’nın ilk halk kütüphanesi. 1848 yılında kurulmuş. Kütüphaneden kitap ödünç alma uygulaması dünyada ilk olarak burada yapılmış.

Sosyal medyada da benzer kültür-sanat içerikleri için Instagram ve Twitter hesaplarımızı takip edebilirsiniz.


BENZER YAZILAR

Vanilyanın Tüm Dünyayı Dolaşan Tarihi

Dünyanın en pahalı ikinci baharatı olan vanilyanın, bir bitkiden sofralara uzanan yüzyıllardır süren hikayesi

Biyolojik Çeşitlilik Müzesi: Biomuseo

Buruşuk tasarımların mimarı Frank Gehry’den Panama’da rengarenk bir müze tasarımı.


Paylaş