Bu yazımızda adrenalin arayışında olanlar için bile sınırları zorlayan spor Wingsuit BASE'i inceleyeceğiz.

Yüksek bir binadan aşağıya bakmanın korkutucu olduğunu düşünüyorsanız birazdan inceleyeceğimiz ekstrem spor karşısında tüyleriniz diken diken olacak. 

Wingsuit Base Uçuşu Nedir?

BASE Jumping olarak da bilinen paraşütle veya wingsuit adı verilen giysiyle gökdelen, uçurum gibi yerlerden serbest atlayış sporu, endişelendirici ölüm sayılarına rağmen adrenalin düşkünlerinin ilgisini çekmeye devam ediyor.

Wingsuit atlayışının bir dalı olarak görebileceğimiz Wingsuit BASE Jumping sporunun asıl dikkat çeken özelliği ise atlayış yapılırken giyilen özel giyside ve atlayışın yapıldığı irtifada yatıyor.

Dağlardan atlayış yapan wingsuit pilotlarının gerçekleştirdiği uçuşlara “Wingsuit base” deniyor. Aynı giysiyle uçaktan atlamak suretiyle yapılan uçuşlara ise "Wingsuit skydive" adı veriliyor. Dağdan atladıktan sonra yere ve dağların yamaçlarına yakın uçuşlara ise proximity yani yakın uçuşlar adı veriliyor. 

Wingsuit Kıyafetinin Özelliği Nedir?

İngilizce "building", "antenna", "span", "earth" kelimelerinin baş harflerinden oluşan BASE Jumping'in daha korkutucu şekli olarak görülen Wingsuit BASE, yarasadan ve uçan sincaplardan ilham alınarak oluşturulmuş bir giysi ile yapılıyor. Bu giysinin özelliği, kolların ve bacakların arasına yerleştirilen geniş kumaş parçaları sayesinde insan vücudunun paraşüt görevi görmesini sağlamak ve kişinin uçuşu kontrol edebilmesine yardım etmektir.  

Bu tanımdan da anlaşılabileceği gibi, kontrolun kişinin kendisinde ve hava akımında olduğu düşünüldüğünde oldukça tehlikeli bir spor olduğu anlaşılabilir.

Skydive ve BASE Jump Farkı

Skydive ve Base Jump sporunu ayıran en önemli özelliklerden biri Skydive yapan sporcuların biri ana paraşüt bir diğeri herhangi bir arızaya karşı bulunan yedek paraşüt olmak üzere 2 paraşütü bulunurken Base Jump sporcularında sadece 1 paraşütünün bulunması. Bu durum Base Jump sporcularının ikinci bir şansı bulunmadığını gösteriyor.

Bu iki sporu ayıran bir diğer fark ise atlama irtifaları. Skydive sporunda Base Jump'a göre neredeyse 10 kat daha yüksek bir yerden atlanıldığı düşünüldüğünde Base Jump sporunun tehlikesini hissetmeniz mümkün. 

Her iki sporun da tehlikeleri mevcut ancak buna ek olarak Jump Base sporunda tereddüte ve yavaşlığa yer yok.

Bu nedenle Base Jump yapmadan önce eğitmenler kişinin en az 500 skydive atlayışı yapmış olması gerektiğini öneriyor. Kimi Base Jump sporcuları, bu sayıya birkaç yüz atlayış daha eklenilmesi gerektiğini de söylüyor.

Skydive/Base Jump Eğitimi

Paraşütle atlama (Skydive), çok daha kontrollü bir ortamda Base Jump sporunun gerektirdiği beceriler üzerinde çalışmanıza yardımcı oluyor. Bu ekstrem sporda hataya yer olmadığı gibi, fiziksel ve mental olarak da oldukça güçlü olmanız gerekiyor. Aynı zamanda paraşütle atlama, rüzgar tünelinin paraşütçüler için bir eğitim aracı olması gibi, BASE Jumping için bir eğitim aracı olarak görülüyor.

Türkiye'de Paraşütle Atlama Eğitimi Veren Yerler

Ülkemizde paraşütle atlama eğitimini veren en güvenilir kurum Türk Hava Kurumudur. Gerek başlangıç kursu olarak gerekse FAI-A lisans kursu şeklinde programları bulunan Türk Hava Kurumu'ndan güvenli bir şekilde eğitim almanız mümkün. FAI-A lisansını elde edebilmek için en az 25 atlayış ve en az 5 dakikalık serbest düşüş zamanı şartlarını karşılamanız gerekmektedir. Detaylı bilgi internet sitelerinde mevcut. 

Bunun yanında AFF adı verilen Accelerated Free Fall (Hızlandırılmış Serbest Düşüş) eğitimi almanız da mümkün. Dünyada sıkça kullanılan bu program toplam 8 seviyeden oluşuyor. Herhangi bir eğitmenin yardımı olmadan serbest düşüş yapmak istiyorsanız bu program size göre. Türk Hava Kurumu'nda HSD Eğitimi adı ile bulunan bu programı tamamladıktan sonra yukarıda belirtilen FAI-A lisansını alabilmeniz için gerekli kriterleri karşılamanız durumunda dünyanın herhangi bir yerindeki atlayış merkezinde tek başınıza serbest düşüş deneyimini yaşayabilirsiniz.

Tandem atlayışı ise sizin için başka bir alternatif olabilir. Yine Türk Hava Kurumu'nda bulunan deneyimli tandem pilotları eşliğinde yapılan bu 2 kişilik atlayış, genellikle skydiving sporunu tatmak isteyenler için uygun görülebilir. Amacınız BASE Jump seviyesine ulaşmaktansa paraşütle atlamayı deneyimlemek ise bu atlayış tam da size göre. Minimum 45kg, maksimum 90kg ağırlığında olup maksimum 1.90 boyunda iseniz bu atlayışın keyfini çıkarabilirsiniz. 

Ancak FIA-I Lisansınızı aldıktan sonra ve tek başınıza bu sporda deneyim kazandıktan sonra BASE Jumping sporunu yapmanız öneriliyor. Yalnız deneyimin değil, cesaretin de büyük bir rol oynadığı BASE Jumping sporcuları bu nedenle ülkemizde ve dünyada sayılı kişilerden oluşuyor.

25 atlayış şartı olan FIA-I sertifikasının ardından 200 atlayışa ulaştığınızda aldığınız FAI-C sertifikasıyla, Türk Hava Kurumu SkyDive Efes'te wingsuit eğitmenlerinden özel eğitim alarak wingsuit skydive yapabilirsiniz. Kişinin ölçülerine özel dikilmesi gereken wingsuit'i yurt dışından sipariş etmek gerekiyor.

FAI-C veya eş değeri lisans sahibi olmanız ve kayıtlı en az 200 atlayışınızın bulunması ise uluslararası havacılık kuralı olarak geçiyor.

Wingsuit Base uçuşları ise daha fazla tecrübe ve disiplinli çalışma gerektiriyor. Uzmanlar, Wingsuit Base yapabilmek için en az 500 ve üzeri Skydive atlayışınızın olması gerektiğini vurguluyor.

Dünyadaki En Ünlü Atlama Noktaları

Monte Brento, İtalya

İtalya'da bulunan Monte Brento, sahip olduğu eğim sayesinde hataların tolere edilebildiği bir nokta olduğu için wingsuit'e yeni başlayanlar için başlangıç noktası olarak görülüyor.

Lauterbrunnen Vadisi, İsviçre

İsviçre Alpleri'nde yer alan Lauterbrunnen vadisi ise orta seviye ve ileri seviye wingsuit pilotları için uygun olarak görülüyor. Devasa kaya yüzeyleri ve 72 şelalesiyle doğallığını koruyan bu vadide, tecrübeli pilotlar bir arada görmek mümkün. 

Bölgenin popülerliğinden dolayı serbest atlayışçılar, wingsuit pilotları ve helikopterlerin oluşturduğu yoğun hava trafiği mevcut. Ayrıca Wingsuit BASE pilotları, İsviçre'de indikleri özel mülk olan tarlalar ve alanlar için iniş kartı almak zorunda.

Walenstadt, İsviçre

İsviçre'deki bir diğer atlayış noktası olan Walenstadt ise ileri seviye atlayışçılar için uygun görülüyor. 

İtalyan Alpleri

İtalyan Alpleri'nde bulunan Paganella ve Rino Pisetta Dağları wingsuit pilotlarının tercih ettiğini atlayış noktaları arasında yerini alıyor.

Chamonix Vadisi, Fransa

Fransız Alplerinin en ünlü noktası diyebileceğimiz Mont Blanc Dağı'nın etrafında bulunan Chamonix Vadisi de ölümle sonuçlanan atlayış kazalarına rağmen pilotların arasında popüler noktalardan biri olmaya devam ediyor.

Türkiye'deki En Ünlü Atlama Noktaları

Uluslararası Kültür ve Doğa Sporları Festivali, Erzincan 

Erzincan'ın Kemaliye ilçesinde düzenlenen bu festivalde gerekli lisans belgeleriniz olması halinde wingsuit uçuşu yapma imkanınız bulunuyor. 

Sivrihisar, Eskişehir

Skydive Selçuk'ta ve Eskişehir'in Sivrihisar ilçesinde de uçaktan wingsuit skydive yapmak mümkün. 

Bunun yanında Türkiye'nin en ünlü wingsuit pilotlarından olarak değerlendirebileceğimiz Mesut Turan'ın Fethiye'de ve Kapadokya'da yaptığı uçuşlar da bulunmaktadır. 

Dünya'daki ve Türkiye'deki En Ünlü Wingsuit Pilotları

Carl Boenish

Wingsuit BASE sporunun kurucusu olarak da anılan Carl Boenish 1978 yılında ABD'nin Kaliforniya Eyaletinde bulunan Yosemite Ulusal Parkı'ndaki El Capitan'dan yaptığı atlayışını kameraya almıştır. Bu atlayış ile wingsuit base sporunu dünyaya tanıtmıştır.

Carl Boenish, Norveç’teki Troll Wall üzerinden yaptığı ve televizyonda yayınlanan atlayış sırasındaki kaza sonucunda vefat etti. Ölümcül kazanın yaşandığı günden 1 gün önce eşi ile birlikte aynı noktadan başarılı bir atlayış gerçekleştirmişti.

Jeb Corliss

1976 yılında doğan Jeb Corliss, dünyada profesyonel bir skydiver ve BASE jumper olarak tanınıyor. Paris’teki Eyfel Kulesi, Seattle’daki Space Needle ve Rio de Janeiro’daki Kurtarıcı İsa Heykeli üzerinden yaptığı atlayışları sayesinde oldukça popüler. 

Felix Baumgartner

Stratosferden atlayan adam olarak da bilinen Felix Baumgartner, aynı zamanda Kurtarıcı İsa Heykeli üzerinden yaptığı atlayışla en alçaktan yapılan BASE Jumping atlayışı rekoruna sahip. 

Mesut Turan

Wingsuit Türkiye'nin kurucularından Mesut Turan'ın 716'sı wingsuit skydive olmak üzere 984 skydive atlayışı ve 67 wingsuit atlayışı bulunuyor.

Linkler:

 

http://www.thk.org.tr/egitim/kurslarimiz/item/852-parasut

https://www.bizevdeyokuz.com/aff-egitimi

https://skydivemonroe.com/blog/base-jumping-start-skydiving/#:~:text=The%20major%20two%20differences%20between,hundred%20feet%20versus%20thousands%20for

https://blog.bucketlist.com.tr/base-jumping-nedir-adrenalinsiz-yapamayanlar/#dunyadan-unlu-base-jumperlar-ve-basarilari

https://blog.quicksigorta.com/yasam/dunyadaki-en-populer-wingsuit-atlayis-noktalari-297

 

 


BENZER YAZILAR

Türkiye’deki Kayak Tatili Merkezleri

Kayak sporu ve tekniklerini, gerekli ekipmanları ve ülkemizde en çok ziyaret edilen kayak merkezlerini araştırdık.

Mağlova Kemeri: Nerede? Nasıl Gidilir? Tarihi ve Özellikleri

Dünyadaki tüm su kemerleri arasından bir mühendislik ve mimarlık harikası olarak öne çıkan, Mimar Sinan'ın eşsiz eseri Mağlova Kemeri yol tarifi, konumu, giriş ücreti, özellikleri ve tarihi.


Paylaş