Bu proje Cumhuriyet'imiz henüz 3 yaşındayken, 1926 yılında Atatürk tarafından gündeme getirilen bir proje. 

 

Karadeniz: Seyr-i Türkiye adı verilen geminin dünyayı liman liman gezmesi planlanmış. Bu sayede her limanda ülkemizin modern yüzünün tanıtılması, ülkemizin itibarının arttırılması ve ekonomisinin iyileştirmesi hedefleniyormuş.

300 kişinin yer aldığı bu gemide modern yüzümüzü en iyi şekilde temsil edecek aydınlarımız, kadınlarımız, sanatçılarımız, tercümanlar, ticaret odası yetkilileri hazır bulunmuş. 

Gemi Nerelere Gitti?

İstiklal Marşı’mızın bestecisi Zeki Üngör orkestra şefi olarak yer almış ve bu yolculukta 16 balo düzenlenmiş. Barselona, Londra, Amsterdam, Stokholm ve Helsinki gibi önemli kentlere uğrayan gemimiz 86 gün boyunca limanları gezmiş.

Ne Tür Ürünler Yer Aldı?

Kendine özel logosu ve kurumsal kimliği bile bulunan bu gemide Kütahya Çinisi, Hereke Halısı, Hacı Bekir Lokumları gibi ürünlerimiz de tanıtılmış.

86 gün süren bu yolculuğun sonunda gemi Karaköy limanına yanaşmış. Meclis tarafından ekonomik gerekçelerle tekrar faaliyetine onay çıkmamış ve malesef gemi kaderine terk edilmiş.

Benzer içerikleri Instagram ve Twitter hesaplarımızdan da takip edebilirsiniz.


BENZER YAZILAR

Bilinç Akış Tekniği Nedir? Modern Romanda Bilinç Akış Tekniği

Bilinç akışı nedir, modern/postmodern edebiyatta nasıl kullanılmıştır?

Kült Bir Eser: Fareler ve İnsanlar

Nobel Edebiyat Ödüllü yazar John Steinbeck tarafından kaleme alınan, filmlere ve tiyatroya konu olan, Dünya Edebiyatı’nın başyapıtları arasında yer alan Fareler ve İnsanlar romanın olay örgüsü ve yazarının yaşamından kesitler.


Paylaş