Türk Edebiyatı'nın "yaşama karşı ölümü" savunan melankoli şairi Nilgün Marmara'nın hayatı, edebi kişiliği, eserleri ve hakkında bilgiler.

 “Biliyorum, bir gün dayanamayacak küçük kalbim;

Arkamı dönüp inandığım ve güvendiğim her şeye veda edeceğim.”

Nilgün Marmara'nın Hayatı 

Balkan göçmeni bir ailenin kızı olarak 13 Şubat 1958'de İstanbul, Moda'da dünyaya gelen şair, lise eğitimini Kadıköy Maarif Koleji’nde tamamladı. Üniversite eğitimine İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde başlasa da siyasi nedenlerle okulu bırakıp tekrar sınava girdi. Bu sefer Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümüne girdi.

Üniversitedeyken Sylvia Plath’in eserlerinde kadını tasvir ediş, anlatış biçiminden çok etkilendi ve Sylvia Plath'in Şairliğinin İntiharı Bağlamında Analizi adıyla yazdığı tezi ile üniversiteden mezun oldu. Mezuniyetinden sonra tatil köylerinden konsolosluklara uzanan kısa soluklu bir iş hayatı oldu. 1982’de arkadaşları vasıtasıyla tanıştığı Kağan Önal’la evlendi. Eşinin işi dolayısıyla bir buçuk yıla yakın Libya’da yaşadıktan sonra memleketine geri döndü. Daha henüz 29 yaşındayken de Kızıltoprak’ta bulunan evlerinin balkonundan atlayarak intihar etti. 

(Nilgün Marmara ve eşi Kağan Önal)

Nilgün Marmara'nın Edebi Kişiliği

Ölüm şeklinden edebi kimliğine kadar Sylvia Plath’in adeta ülkemizdeki yansıması olan Marmara; Küçük İskender, Lale Müldür, Ece Ayhan ve Gülseli İnal gibi edebiyatımızın ünlü şairlerini de derinden etkilemiştir. Eserlerinde hep bir karşıtlık arasında gidip gelen bir anlatıma sahipti. Varlık ile yokluk, düş ile gerçek arasında sık sık mekik dokurken de doğumu ölümün başlangıcı’ olarak dile getirdi. Kırmızı Kahverengi Defter adıyla yayımlanan günlüğünde 'hayatın neresinden dönülse kârdır' ibaresi ile eserlerinde ‘yaşama karşı ölümü’ savunurdu.  

Nilgün Marmara'nın Eserleri

Nilgün Marmara Hakkında Bilgiler

(Soldan sağa: Tomris Uyar, İlhan Berk, Cemal Süreya, Tevfik Akdağ / Ayaktakiler: Ece Ayhan, Kağan Önal, Nilgün Marmara, Seyhan Erözçelik, Cemal Uzunoğlu.)

(Slyvia Plath / Nilgün Marmara)

Nilgün'ün Ardından...

"Nilgün ölmüş. Beşinci kattaki evinin penceresinden kendini aşağı atarak canına kıymış, Ece Ayhan söyledi. Çok değişik bir insandı Zelda. Akşamları belli saatten sonra kişilik, hatta beden değiştiriyor gibi gelirdi bana. Yüzü alarır, bakışlarına çok güzel ama ürkütücü bir parıltı eklenirdi. Çok da gençti. Sanırım otuzuna değmemişti daha. Bu dünyayı başka bir hayatın bekleme salonu ya da vakit geçirme yeri olarak görüyordu. Dönüp baktığımda bir acı da buluyorum Nilgün’ün yüzünde. O zamanlar görememişim. Bugün ortaya çıkıyor."

-Cemal Süreya, 841. gün

"Şakacı, gülen, güldüren, muzip, espriler yapan, ortamı neşelendirmeye çalışan, dostlarını ve arkadaşlarını evinde neredeyse günlerce ağırlamaya bayılan, dolu dolu yaşamayı seven biri olarak kaldı aklımda Nilgün. Arkadaşlığa, dostluğa çok kıymet veren bir insan. Ben de Nilgün'ün bir 'arkadaşlık efsanesi' olduğunu düşünürüm ve onu böyle daha da çok özlerim."

-Haydar Ergülen

(Nilgün Marmara, Ece Ayhan, Haydar Ergülen)

Başarılı şairin göçüp gitmeden önce yazdığı son satırlarla yazımızı noktalıyoruz.

Kaynakça:

https://tr.wikipedia.org/wiki/Nilg%C3%BCn_Marmara

https://www.artfulliving.com.tr/edebiyat/dunyayla-yarali-nilgun-marmara-i-832


BENZER YAZILAR

2022 Kitap Fuarları Takvimi

2022'de Türkiye'de gerçekleşecek olan kitap fuarlarının listesi ve takvimi.

Tanzimat Türk Romanının Gözde Mekanları: Beyoğlu ve Çamlıca

Tanzimat Dönemi'nde yazılan Araba Sevdası, İntibah, Felatun Bey ile Rakım Efendi gibi romanlardaki gözde mekânlara yakından bir bakış.


Paylaş