Sylvia Plath’in Hayatı
27 Ekim 1932 yılında Alman bir baba ve Amerikalı bir anneden dünyaya gelen Plath, Massachusetts’de doğdu. Anne sevgisizliği ve baba ilgisizliği ile büyüyen yazarın ebeveynleri, o sekiz yaşındayken boşanma kararı aldı. Babası kendinden yaşça küçük biriyle evlendikten sonra bunalımlar geçirdi ve şiirler yazmaya başladı. Manik depresif bozukluğuyla burada tanışan Plath, gittiği kolejin ikinci yılında ilk intihar girişimini yaptı. Başarısız olan yazar akıl hastanesine tedavi görmesi için yatırıldı.
Cambridge Üniversitesini kazandıktan sonra yazdığı şiirleri okul gazetesinde yayınlamaya başladı. 1956 yılında burada tanıştığı ünlü İngiliz şair Ted Hughes ile evlendi. Hayatının aşkı gibi görünen bu adamla, evlilikleri sürekli kıskançlık kavgalarıyla sonuçlandı ve ilk çocuğunu doğurmasının ardından Plath boşanma davasını açtı.
İlişkilerine bir şans daha veren çift, tekrar denemeye başladılar bu sırada ikinci çocukları dünyaya geldi. Ted Hughes’in evliliklerine ihanet etmeye başlamasını öğrenen Plath, bu duruma dayanamadı ve bunalıma girdi. Ardında bir gün çocuklarına süt ve kurabiye götürdükten sonra uyku ilacı içerek kafasını fırının içine soktu ve yaşamına son verdi.
Yazarın Ses Getiren İntiharı
1963 yılında intihar ettiğinde 30 yaşında olan Plath, hem bir anne hem başarılı bir yazar hem de iyi bir eş olmaya çalışıyordur. Bütün bu rolleri bir arada götürmeye çalışan Plath’i, kargaşa ve kıskançlık dolu bu evlilik hayattan soğutmuştur. Bu durumlar yazarın sürekli bir baskı altında olmasına ve yaratıcılığını kaybetmesine sebep olur.
Hayatının aşkıyla evlendiğini zanneden Plath, kendisini evden dışarı çıkmayan tüm gün kocasını evde bekleyen bir kadın olarak bulur. Kocasının gölgesinde yaşaması, yeteneklerinin çürüyüp gitmesiyle kendini baskı altında hisseder. Huzursuz günler geçiren Plath, yazdığı günlüklerinin birinde, ona zevk veren tek şeyin çocuklarıyla vakit geçirmek ve fırında kurabiye pişirmek olduğunu anlatmıştır.
Sylvia Plath ve Bakış Açısı
Sırça Fanus isimli kitabında, “sırça fanusun içinden dünya kabus gibi görülür” sözüyle aslında kendi dünyasını bu satırlara sığdırmıştır. Hayatı boyunca depresyon gibi psikolojik sorunlarla mücadele etmiş ve kendini kısıtlanmış, bir kaba sıkıştırılmış hissetmiştir.
Yazarın eserlerindeki tema hüzünlü, acınası, karamsar bir sestir. Sürdürdüğü hayat başarılarıyla, aşkıyla mükemmel olmaya yakınken her şey tekrar başa döner ve yazar yine kendini bu hüzünlü mevsimin ortasında bulur.
Sylvia Plath ve Bilinmeyenleri
- Sylvia Plath yazarlığın yanı sıra, kendi dünyasını yansıtan resimlerde yapardı. Bu yeteneğiyle Scholastic Art & Writing ödülünü kazanmıştır.
- Yazarın IQ seviyesi 160’dır.
- 20 yaşında deneyimlediği ilk intihar girişiminin ardından, hastaneye kaldırılmış ve depresyonu için elektroşok tedavisi almıştır.
- 20. yüzyılın başarılı edebiyatçılarından William Butler Yeats'ın evinde yaşamıştır ve intiharını burada gerçekleştirerek hayatına son vermiştir.
- Sırça Fanus isimli romanını intihar etmeden kısa bir süre önce, 1963 yılında “Victoria Lucas” ismiyle yayınlamıştır.
- İhanete uğradığı, eşi Ted Hughes ve Assia Wevill onun ölümünün ardından beraber yaşamaya başlar. Wevill çocuğunu aldırır ve Plath’in çocuklarına bakmaya başlar. Ted Hughes tıpkı Sylvia Plath’e yaptığı gibi, Assia Wevill’e de psikolojik baskı uygular, onu küçümser ve onunla ilgilenmez. Wevill, Plath’in evinde yaşar onun eşyalarını kullanmaya başlar ve onun gibi gazı açıp intihar ederek kızı ve kendi yaşamına son verir.
- 2004 yapımı “Sylvia” filminde, Oscar ödüllü Gwyneth Paltrow oynamış ve yazarı canlandırmıştır.
Sylvia Plath’in Eserleri
Yazar şiirlerinin yanında, yayımladığı çocuk kitapları ve romanlarıyla da büyük ses getirerek Amerika’nın ilk feminist yazarı olarak tanınmasına sebep olmuştur.
Şiirleri;
- The Colossus (1960),
- Ariel (1965),
- Crossing the Water (1971),
- Winter Trees (1972),
- The Collected Poems (1981),
- Lady Lazarus
Düz yazıları;
- The Bell Jar (1963),
- Letters Home (1975),
- Johnny Panic and the Bible of Dreams (1977),
- The Journals of Sylvia Plath (1982),
- The Magic Mirror (1989),
- The Unabridged Journals of Sylvia Plath
Çocuk kitapları;
- The Red Book (1976),
- The It-Doesn't-Matter-Suit (1996),
- Collected Children's Stories,
- Mrs. Cherry's Kitchen
Türkçeye çevrilen eserleri;
- Ariel,
- Johnny Panik ve Rüyaların Kutsal Kitabı,
- Sırça Fanus,
- Günlükler,
- Üç Kadın,
- Suyu Geçiş,
- Mary Ventura ve Dokuzuncu Krallık.
Sylvia Plath’in Sözleri
“Bir erkeğin egemenliği altında olmanın düşüncesinden bile nefret ediyorum. Bir erkeğin dünyada hiçbir kaygısı yokken, benim başımda, beni hizada tutmak için bir sopa gibi asılı duran bebek konusu var.”
"Diğer her şey gibi, ölmek de bir sanattır. Ben bunu son derece iyi yapıyorum."
"Eğer düşünmeseydim, çok daha mutlu olurdum."
“Tıpkı bir kasırganın merkezindeki sakin bölge gibi durgun ve bomboştum, çevremdeki karmaşanın içinde yuvarlanıp gidiyordum.”
"Başkasını öldürmek için fazla iyi biriydim. Kendimi öldürmeyi denedim."
Kaynaklar
BENZER YAZILAR
Kült Bir Eser: Fareler ve İnsanlar
Nobel Edebiyat Ödüllü yazar John Steinbeck tarafından kaleme alınan, filmlere ve tiyatroya konu olan, Dünya Edebiyatı’nın başyapıtları arasında yer alan Fareler ve İnsanlar romanın olay örgüsü ve yazarının yaşamından kesitler.
Cumhuriyet Dönemi'nin İlk Dergileri: 1-Varlık Dergisi
Cumhuriyet'in kurulduğu yıllarda yayınlanmaya başlayan ve günümüze kadar sürekliliğini devam ettiren Varlık Dergisi'nin yayın hayatı ve geçirdiği değişimler.