Netflix'ten izleyebileceğiniz, farklı çeşitlerde ve birbirinden çok farklı komedyenler tarafından yapılmış hepsi diğerinden özgün stand-up önerileri: Bo Burnham, John Mulaney ve dahası.

Her ne kadar bir stand-up gösterisini canlı olarak izlemenin tadı bir başka olsa da artık günümüzde, gösteriler kaydedilip çeşitli dijital platformlarda yayınlanıyor. Böylece seyirciler, dünyanın farklı yerlerindeki komedyenleri izleme şansı da bulmaktadır. Netflix’te büyük bir stand-up ve komedi şovu arşivi bulunmaktadır, Netflix orijinal yapımları da dahil olarak.

İşte Netflix’ten izleyebileceğiniz beş tane komedi gösterisi önerisi:

Bo Burnham – Inside

Kariyerine YouTube’da paylaştığı videolarla başlayan Bo Burnham genç yaşlarından beri komediyle ilgilenmektedir. Burnham, özellikle yazdığı komedi şarkılarıyla bilinmektedir ve gösterilerini bu şarkılar üzerine kurmaktadır.  Henüz 18 yaşındayken Amerika’daki ünlü komedi kanalı Comedy Central’da bir komedi gösterisi yayınlamıştır. Ayrıca Bo Burnham, 2018’de Eighth Grade isimli ve ortaokulda okuyan bir genç kızın kendi içindeki dünyasını anlatan bağımsız bir filmi yazıp yönetmiştir.

Inside, Burnham’ın geçtiğimiz günlerde Netflix’te yayınlanan yeni komedi gösterisi. Komedyen gösteriyi, 2020 yılında karantinadayken kendi evinde bir odada çekmiştir. Filmin çekimini ve kurgusunu da kendi başına yapan Burnham aylar boyunca bu gösteri üstünde çalışmıştır. Gösteri Burnham’ın her zamanki alaycı dilinin yanında pek çok varoluşsal sorgulamalara sahiptir. İnternet, sosyal medya, dünyanın işleyişi, 30 yaşına gelmek gibi pek çok konuda şarkılar içeren gösteride ilginç ışık ve lazer kullanımları da vardır. İzleyicilere kahkaha attırmak yerine özellikle geçtiğimiz yılda artan varoluşsal krizlerinde yalnız olmadığını gösteren Inside, Bo Burnham’ın yaratıcılıkta kendini aştığı bir iş olarak beğenilmektedir.

Ayrıca, Bo Burnham’ın diğer bir stand up gösterisi olan Make Happy’i de Netflix’ten izleyebilirsiniz!

James Acaster – Repertoire

İngiliz komedyen James Acaster, çeşitli komedi festivallerinde ve radyo programlarında yer alarak tanınmaya başlamıştır. Kendine has bir hikaye anlatıcılık tarzına sahip olan Acaster, İngiltere’deki Taskmaster, Would I Lie to You? gibi popüler televizyon komedi programlarında ve yarışmalarında da yer almaktadır. Ayrıca, yine İngiliz komedyen Josh Widdicombe ile birlikte sunduğu Hypothetical adında bir televizyon programı vardır.

Repertoire, yaklaşık ellişer dakikalık dört bölümden oluşmaktadır. Recognise, Represent, Reset ve Recap isimli bu bölümlerin her biri 2017 yılında Acaster’ın turu sırasında kaydedilmiştir. James Acaster, kendine özel hikaye anlatıcılık şeklini Repertoire’da ortaya koymaktadır. Bazen başta anlattığı bir hikaye gösterinin devamında seyircinin karşısına çıkmaktadır. Esprilerin, şakaların ve hikayelerin zamanlamaları yani gösteride nerede geçtiği çoğu zaman hepsini daha komik bir hale getirmektedir. Belli karakterler etrafına kurguladığı hikayeleri vardır. Örneğin, Repertoire’da kendisini gizli görevdeki bir polis olarak anlattığı birkaç hikaye bulunmaktadır. James Acaster, gözlemcilik üzerine yapılan mizah türünü kullanmaktadır ve gözlemlerine de kendine özel yorumlarını katmaktadır.

Hasan Minhaj – Homecoming King

Hasan Minhaj, ünlü komedyen Jon Stewart’ın sunduğu dönemde The Daily Show isimli haber programı formatındaki komedi programında tanınmıştır. 2017 yılında Beyaz Saray Muhabirleri Yemeği’nde yaptığı konuşma ile adını daha fazla duyurmuştur ancak, o dönemki Amerikan başkanı Donald Trump ve dolayısıyla Cumhuriyetçileri kızdırmıştır. Genellikle politik komedi ile ilgilenen Minhaj’ın Netflix’te Patriot Act isimli bir programı daha bulunmaktadır ve bu programda dünyadaki güncel politik olayları bir komedi diliyle ele almaktadır.

Homecoming King ise Hasan Minhaj’ın kendi hayatı üstüne kurguladığı bir stand-up gösterisidir. Gösteride Minhaj, Hindistanlı-Amerikalı bir Müslüman olarak Amerika’daki hayatından bahsetmektedir. İkinci jenerasyon bir göçmen olan Minhaj, bir göçmen olarak yaşadığı çocukluğunu ve hayatını anlatmaktadır. Anlattığı hikayeler içinde 11 Eylül’den sonra ailesinin yaşadıkları, lisedeyken kalbinin kırılması, annesinin kız kardeşi ile Amerika’ya gelmesi gibi olaylar vardır. Homecoming King, komik olduğu kadar derin ve önemli konuları içermektedir ve Minhaj’ın samimiyeti ile hikayeler seyircinin aklına kazınmaktadır. Ayrıca, gösteri 2018’de Peabody Ödülü’nü kazanmıştır.

Taylor Tomlinson – Quarter-Life Crisis

Taylor Tomlinson henüz kariyerinin başlarındaki bir komedyendir. Tomlinson komediye babasının onu 16 yaşındayken kaydettiği bir stand-up kursunda başlamıştır ve üniversitede komediye bir meslek olarak ilgisi artmıştır. 2015 yılında NBC kanalında düzenlenen bir komedi yarışma programında ilk ona girmiştir. Daha sonrasında Jimmy Fallon, Conan gibi komedyenlerin talk şovlarında yer almıştır ve Comedy Central kanalında, Netflix’in 2018’deki bir programında kısaca bulunmuştur.  

Quarter-Life Crisis, isminden de anlaşılabileceği gibi Tomlinson'ın 20’li yaşlarındaki hayatını ve deneyimlerini anlatmasından oluşmaktadır. Taylor Tomlinson, daha çok 20’li yaşlarının bir an önce bitmesini istemektedir. Özellikle romantik ilişkiler, aile ilişkileri ve yaşıyla ilgili hissettiklerine dair hikayeler aktarmaktadır. Hepsinde de özgün bir bakış açısına sahip olan Tomlinson, ona yakın yaşlarda olan seyirciler için izlemesi daha keyifli bir gösteri sunmaktadır. Katı ve Hristiyan bir ailede yetişen Tomlinson, pek çok şakasında da bunları malzeme olarak kullanmaktadır.

John Mulaney – Kid Gorgeous

John Mulaney, ünlü komedi skeç şovu Saturday Night Live’da yazarlık yaptığı dönemde tanınmıştır. SNL’deki en çok sevilen karakterlerden biri olan ve Bill Hader’ın canlandırdığı New York’tan mekan tavsiyeleri veren Stefon karakterini yaratmıştır. Skeç şovundan ayrıldıktan sonra SNL’e dört kez sunucu olarak geri dönmüştür. Çok spesifik bir espri tarzına ve yine çok spesifik bir esprilerini aktarış tarzına sahiptir. Mulaney’nin aktardığı hikayeler bir nevi simgesel bir şekilde seyirciler tarafından ezberlenmektedir.

Kid Gorgeous, John Mulaney’nin kendi hayatından anılara ve kendine has benzetmelerine sahip bir gösteridir. Özellikle çocukluğuna dair anlattığı hikayeler seyirciler tarafından fazlasıyla beğenilmektedir ve onların hafızasına kazınmaktadır. Babasıyla olan anıları, ilkokuluna ziyarete gelip öğrencilere kaçırılmaya çalışılırlarsa neler yapmaları gerektiğini anlatan adam ile ilgili anıları en öne çıkan hikayelerdendir. Özgün benzetme tarzına bir örnekse dönemin Amerikan başkanı Donald Trump’ı bir hastanede başıboş gezen bir ata benzetmesidir. John Mulaney genelde anlattığı hikayelere birden fazla şaka, seyirciyi güldüren an (punchline) sığdırmayı başarmaktadır.

Ayrıca, John Mulaney’nin Comeback Kid isimli stand-up gösterisini, komedyen Nick Kroll ile birlikte yer aldığı Broadway gösterisi Oh, Hello’yu ve çocuk oyuncularla birlikte çektiği Sack Lunch Bunch gösterisini izleyebilirsiniz!

(*Komedyen Andy Samberg'ün Seth Meyers'ın talk şovunda yaptığı John Mulaney taklidi!)

Kaynakça:

https://en.wikipedia.org/

https://www.newyorker.com/culture/cultural-comment/hasan-minhajs-new-brown-america

https://www.nytimes.com/2021/06/01/arts/television/bo-burnham-inside-comedy.html

https://www.vulture.com/article/taylor-tomlinson-interview-comedians-you-should-know-2020.html


BENZER YAZILAR

Tenet: Zaman Büken Bir Kuantum Soğuk Savaşı

Adı ve geçmişi olmayan bir ajanın, objeleri zamanın lineer akışının tersi yönde hareket ettirebilmeyi keşfetmesi üzerine bir hikaye olan Tenet filminin incelemesi.

2021'in En Popüler Dizi ve Filmleri

IMDb'ye göre bu yılın en çok izlenen ve beğenilen yapımlarının listelerini bu yazımızda bulabilirsiniz.


Paylaş