Save Ralph adlı kısa filminin konusu, filmin üzerinde durduğu hayvan deneyleri sorunu ve hayvanlar üzerinde denenmemiş ürünlere verilen sertifikalar.

"Humane Society International" tarafından yayınlanan ve dünya gündemine hızlıca yerleşen "Save Ralph" ülkemizde de kısa sürede birçok kişiye ulaşmış durumda. Eğer hala izlemediyseniz sadece 4 dakikalık kısa bir film olan "Save Ralph" filmini izlemenizi tavsiye ederiz. Bu yazıda filmin üstünde durduğu problemler ile bu problemlerden nasıl kaçınabileceğimiz konu edinmiştir.

Filmin konusu

"Save Ralph" filmi klinik laboratuvarlarda, dermotolojik testlerde kullanılan bir tavşanın günlük yaşamını ele alıyor. Ralph bol iğnelemeli üslubuyla içinde bulunduğu durumu ve neden bu durumda olduğunu bir röportaj verircesine izleyiciye anlatıyor. Ralph'e göre bu onun işi ve eğer herkes hayvanlar üstünde denenmiş; göz kalemi, şampuan, güneş kremi gibi kozmetik ürünlerini satın almayı bırakırsa bir denek tavşanı olmak yerine bahçelerde ve ormanlarda koşan özgür bir tavşan olabilir.

Neden İzlemelisiniz?

Hayvan deneylerinin, hayvan deneyi yapan kozmetik ürünlerinin elinize gelene kadar nelere sebep olduğunu görmek, bu konuda bilinç kazanmak ve satın aldığımız her üründe genelde arkaplanda bıraktığımız etik konusunu da bir adım öne almak için izlemelisiniz.

Hayvan Deneyleri

Her yıl sadece Birleşik Devletler'de 100 milyondan fazla hayvan, deneylerde kullanılıyor. Hayvanların birçoğu deneyde ölüyor veya öldürülüyor. Milyonlarcası sırf denek olmaları için yetiştiriliyor, kimisi de doğadan laboratuvarlara alınıyor. Filmin bize gösterdiği gibi bu iş için sadece tavşanlar kullanılmıyor elbette. Fareler, hamsterlar, kediler, köpekler, primatlar da sıkça kullanılan hayvanlar arasında.

Hayvan Deneyi Yapılmamış Ürünleri Nasıl Anlarız?

Filmden sonra doğal olarak aklınızda bu görüntülere ortak olmamak için ne yapabilirim sorusu belirmiştir. Günümüzde hayvan deneylerinin karşısında hiçbir canlıya zarar vermeden yapılan; insan hücre ve vücut sıvılarıyla yapılan in vitro metodlar, bilgisayar modellemesiyle yapılan silico model teknikleri gibi "cruelty-free" yani zulümsüz metodlar var. Kozmetik ürünlerde hayvan deneylerini araştıran ve hayvan deneyleri içermeyen ürünlere "cruelty-free" sertifikası veren; V-Label,  PETA, BUAV, CCIC gibi kuruluşlar var. Hayvan deneylerine ortak olmamak için yapabileceğiniz en etkili şey, üzerinde "vegan" veya "cruelty-free" etiketi olmayan ürünleri satın almamaktır.

Save Ralph'i buradan izleyebilir ve Humane Society international'in başlattığı Save Ralph kampanyasına ortak olmak için buradan imzacı olabilirsiniz.

Kaynakça: 
https://www.peta.org/issues/animals-used-for-experimentation/alternatives-animal-testing/
https://www.peta.org/issues/animals-used-for-experimentation/animals-used-experimentation-factsheets/animal-experiments-overview/


BENZER YAZILAR

After Life: Bir Değişim Hikayesi

Her insan hayatında mutsuz yollardan geçmiştir. After Life dizisi de bu yola dair küçük bir öykü. Bu dizinin sezonlarını inceledik.

Under The Skin/Derinin Altında (2013)

Scarlett Johansson'ın, kurbanlarının derilerini çalmak üzere Dünya'ya inmiş bir uzaylıyı canlandırdığı; toplum ve kadın üzerine sembolizmleriyle öne çıkan; gizem, dram, bilim kurgu türündeki yapımın incelemesi.


Paylaş