1. Masala Çayı
Masala, karışık baharatlı bir çay. Özellikle kış aylarında tercih edilen bir Hint içeceği.
Hindistan kültürünün en özel karışımlarından biri. Geçmişte Asya bölgelerinde de sıkça kullanılmış. İçeriği ve hazırlanışı ile bildiğimiz çaylardan biraz farklı.
Masala çayının 3 temel malzemesi var: Manda sütü, çay ve baharat. Tarçın, kakule, karanfil, tane karabiber, anason ve zencefil kullanılan baharatlar arasında. Çay olarak da bildiğimiz siyah çay katılıyor.
Masala Çayı Nasıl Yapılır?
Malzemeler
- 2 adet kabuk tarçın
- 3 – 4 adet kakule
- 4 – 5 adet karanfil
- 2 – 3 adet karabiber tanesi
- 2 – 3 adet anason
- ¼ çay kaşığı zencefil
- 1 çay kaşığı rezene
- 1 su bardağı manda sütü
- İki yemek kaşığı siyah çay
- 3 su bardağı su
- Toz şeker ya da bal
Masala Çayı Yapılışı
Öncelikle baharatlar havanda dövülerek toz haline getiriliyor. Toz baharatlar, karabiber ve çay, kaynamış suya eklenerek demleniyor. 5-6 dakika kaynadıktan sonra süt ekleniyor ve 10 dakika daha kaynatılıyor. Ocaktan alınarak 10 dakika demlenmesi bekleniyor ve süzülüyor. İsteğe bağlı olarak şeker ya da bal ekleniyor.
2. Yerba Mate Çayı
Yerba bitki, mate ise kap anlamına geliyor. Çayın sunumunda kullanılan gümüş, içerisinde süzgeç bulunan kap çok önemli. Çünkü bitkinin sıcak suyla direkt temas edip tüketilmesi yasak. ⠀
⠀
Bu geleneksel sunuma Bombilla ismi verilmiş. Çay ve kahve kadar olmasa da kafein olarak zengin bir içecek. Kahve alışkanlıklarını bırakmak veya zayıflamak isteyen Güney Amerikalılar tarafından çokça kullanıyor. ⠀
⠀
Çeşitli faydaları olduğu için Avrupalılar "Yerlilerin yeşil altını" ismini takmış. Che Guevara astımı için bu çayı içermiş.
Yerba Mate Çayı Nasıl Yapılır?
Malzemeler
- 1 yemek kaşığı mate çayı
- 200 ml su
- Fincan, French press
Yerba Mate Çayı Yapılışı
Mate çayını Güney Amerika usulü ile demlemek hem zahmetli ve hem hassas. Bu yüzden bu çayı bitki çayı demler gibi hazırlayabilirsiniz.
İlk olarak suyu kaynatın ve ilk sıcaklığı çıkana kadar bekleyin. Ardından mate yapraklarını french press'e ya da fincana ekleyin ve üzerine sıcak suyu dökün. Demlenme süresi 7-8 dakika. Ardından çayı süzün ve tadını çıkarın.
3. Pu-erh Çayı
Fotoğraf: senizozbey_lifestyle/Instagram
Aynı şarap gibi yıllandırılarak üretilen Pu-erh çayı, Çin'de güçlü bir geleneğe sahip. İsmini Pu-erh adlı ticaret şehrinden alan bu çay, yaprakları sıkıştırılarak ve yıllarca nemsiz bir ortamda bekletilerek elde ediliyor. Bu sürede çay fermente oluyor. ⠀⠀
⠀
Rivayete göre tarihte tüccarlar çay yapraklarını mağaralara saklamışlar ve sıkıştırmışlar. Satmak için mağaralardan çıkardıklarında bekleyen çayın daha lezzetli olduğunu fark etmişler. ⠀
⠀
Bu çayın 1, 2 ve 3. dem olmak üzere üç farklı sürede hazırlanan demi bulunuyor. 3. demi o kadar yoğun ki içebilmek için tiryakisi olmak gerekiyor.⠀⠀
Pu-erh çayının yaprakları dövülmeden, ufalanmadan olduğu gibi kullanılıyor. Aynı yapraklar birkaç kez demlenerek kullanılabiliyor. Pu-erh çayının her bir bardağı yaklaşık 60-70 mg kafein içeriyor. Tekrar edilen demlemelerde bu orn düşüyor.
Pu-erh Çayı Nasıl Demlenir?
Malzemeler
- 3-6 gram pu-erh çay yaprağı
- Kaynamış su
Pu-erh Çayı Yapılışı
Demliğinizin içine bir fincana yetecek kadar sıcak suyu koyun ve süzgecine çay yapraklarını ekleyin. Demlenmesi için 3-4 dakika bekleyin ve süzerek tüketin. Demini değiştirmek için yaprak miktarını değiştirebilirsiniz.
4. Matcha Latte
Matcha aslında yeşil çayın toz haline deniyor. Sadece Japonya’da yetiştirilen matcha çayı, aslında yeşil çayın hasat zamanı gelmeden önce gölgede bırakılmasıyla elde ediliyor. Bu sayede daha fazla klorofil üretebiliyor. Yüksek klorofil seviyesine sahip olması sayesinde parlak yeşil bir rengi ve daha yüksek bir antioksidan özelliği var.
Kanseri önleme, yaşlanmayı geciktirme, kolesterolü düşürme, hafızayı güçlendirme ve enerji verme gibi faydaları bulunuyor. Japonlar tarafında yıllar önce keşfedilmiş fakat Amerika ve Avrupa’da popülerliği son yıllarda arttı. Çayının yanında çeşitli tatlı ve soğuk içecek çeşitleri de yapılıyor.
Bunlardan biri de matcha latte. Süt ve matcha çayının karışımından oluşan lezzetli, aromalı bir içecek. Matcha latte'yi yaparken, matcha çayının iyi öğütülmüş olması, sütün de sıcak olması önemli.
Birçok faydası olan çayı ara öğün ya da kahvaltıda tüketmek isterseniz badem sütü koymayı tercih edebilirsiniz. Böylece protein bakımından zengin bir içecek haline gelir.
Matcha Latte Nasıl Yapılır?
Malzemeler
- 300 ml Süt
- 1 tatlı kaşığı Matcha
- 2 yemek kaşığı Su
- Bal
Matcha Latte Yapılışı
Öncelikle matcha çayını çok az su ile bir fincan içinde karıştırın. Ardından, önceden ısıttığınız sütü ekleyin ve tekrar karıştırın. Tatlandırmak isterseniz içerisine bal ya da şeker ekleyebilirsiniz.
5. Rus Çayı
Bizde olduğu gibi Rus kültüründe de çayın önemi büyük. Hatta çay için ayırdıkları vakit en az üç saat. Soğuk ikliminden dolayı Rusya'da çay tüketimi oldukça fazla ve bir gelenek haline gelmiş.
Sohbetin sık sık bölünmemesi için "podstakannik" adı verilen büyük semaverlerde demleniyor. Özel metal işlemeli ve kulplu bardaklarda tüketiliyor. Bir çay servisine ve sohbetine en az 3 saat ayrılmadığında Rus geleneklerine göre hoş karşılanmıyor.
Hem yeşil çay hem de ülkemizde çokça tüketilen siyah çayı içiyorlar. Fark ise servis aşamasında başlıyor. Bildiğimiz usülde demlenen çayın içerisine portakal suyu, tarçın ve limon ekleniyor. Tercihen demleme aşamasında semaverin içine karanfil de koyuluyor.
Rus Çayı Nasıl Yapılır?
Malzemeler
- Herhangi bir çeşit siyah çay
- Kişi sayısına yetecek kadar su
- Limon, portakal
- Toz tarçın
- Semaver
Rus Çayı Yapılışı
Semaverin su haznesini doldurun ve kaynatın. Ardından çay haznesine kişi başı 1 çay kaşığı olacak şekilde çay ekleyin. Her bir kişi için 60 ml olacak şekilde kaynamış suyu demliğe ilave edin ve 5 dakika boyunca demlenmesini bekleyin. Fincanın içerisine 1 çay kaşığı tarçın, 2 tatlı kaşığı portakal suyu ve limon dilimi ekleyip servis edebilirsiniz.
BENZER YAZILAR
Dünyanın En İyi Aktiviteleri 2022
Her birini deneyimleyen ve beğenen gezginlere göre dünyanın en iyi aktiviteleri.
İstanbul Modern Yeniden Karaköy’de
İstanbul Modern, Beyoğlu'ndaki geçici mekanına veda ediyor ve tekrar Karaköy'e dönüyor.