Giyilebilir teknoloji nedir, ne zaman ortaya çıktı? Örnekleri nelerdir?

Giyilebilir teknolojik ürünler, belirlenmiş bazı görevleri gerçekleştirmek üzere geliştirilmiş, kullanıcıların üzerinde taşınabilen herhangi bir cihaza entegre edilebilir, akıllı saat, akıllı gözlük, akıllı giysi gibi farklı biçimlerde olabilen ürünlerdir. Bu ürünler, mikroçipler, sensörler ve kablosuz iletişim özelliklerine sahip yeni nesil akıllı ürünler olarak da tanımlanabilir. 

Hangi ürünler "Giyilebilir Teknoloji" olarak tanımlanıyor?

Bir ürünü giyilebilir teknoloji ürünü olarak tanımlamak için sahip olması gereken en önemli özellik, ürünün içerdiği sensörlerden aldığı verileri depolaması veya eş zamanlı çalıştığı bir başka cihaza aktarım yapmasıdır. Dolayısıyla günümüzde bu alanda geliştirilen ürünlerde sensörlerle beraber, IoT, bulut ve büyük veri gibi veri toplayan teknolojiler de sıkça kullanılmaya başlanmıştır. 

Giyilebilir Teknoloji Kullanım Alanları

Son yıllarda özellikle günlük giyim, spor ve eğlence alanlarında tercih edilen giyilebilir teknoloji ürünlerinin, yeni geliştirilen özellikler ile birlikte, özellikle sağlık alanında yaygınlaşacağı düşünülmektedir. Dijital dönüşümün hızla ilerlediği dünyamızda, bu ürünlerin kullanımında artış olacağı öngörülmektedir.

Bu yazımızda;

Giyilebilir teknolojik ürünlerin ne zaman ortaya çıktıklarını,

Kullanım alanlarını,

Son dönemde en dikkat çeken giyilebilir teknolojik ürünleri ele alacağız.

Giyilebilir Teknoloji Ne Zaman Ortaya Çıkmıştır?

18. yüzyılda Sanayi Devrimi ile beraber dünyada yeni icatların önü açılmıştır. Özellikle bilgisayarların icat edilmesi ve insanların bilgisayarlarla olan etkileşimlerinin artmasıyla beraber, daha farklı teknoloji fikirleri ortaya çıkmıştır.

 1980'lerde üretilen mikroçipler ile ortaya çıkan bilgisayarları küçültme düşüncesi ise, giyilebilir teknoloji alanında önemli bir adım olmuştur. Mikroçipler, üzerlerinde farklı görevlere sahip küçük boyutta birleşik sistemlerdir ve giyilebilir teknolojiler, mikroçiplerin geliştirilmiş kullanım alanlarından biri olarak gösterilebilir. İlk olarak 2000 yılında ortaya çıkan Cyberia adlı akıllı kıyafet, mikroçipler ve sensörler aracılığıyla üretilmiştir. Bu ürün bir araştırma projesi ürünü olmakla beraber, sahip olduğu bazı hayati fonksiyonları takip etme özelliğiyle giyilebilir teknoloji alanı için öncü bir ürün olmuştur. Günümüzde ise, giyilebilir teknoloji alanında giysilerden daha çok, saat, bileklik, yüzük gibi hafif ve küçük olan ürünlere yönelim başlamıştır. 

Giyilebilir Teknoloji Kullanım Alanları

Giyilebilir teknolojiler günümüzde birçok alanda karşımıza çıkmaktadır. Örneğin, spor ve sağlık alanında akıllı bileklikler, akıllı saatler, akıllı ayakkabılar; Eğlence alanında akıllı gözlükler, endüstriyel alanda ise akıllı giysiler gün geçtikçe yaygınlaşmaktadır.

Giyilebilir teknolojinin yakın gelecekteki en gelişmiş örneklerinin ise özellikle sağlık alanında olacağı öngörülmektedir. Daha ileri sensör teknolojileri ve geliştirilmiş yapay zekâ yazılımlarıyla beraber, bazı kronik hastalıkların önceden belirlenmesine yönelik giyilebilir teknoloji çalışmaları halen devam etmektedir.

Örneğin, akıllı giyilebilir bir ürün sayesinde kullanıcının kalp krizini riskini önceden uyarması önemli bir teknoloji olacaktır öyle değil mi?

Giyilebilir Teknoloji Örnekleri, Giyilebilir Teknolojik Cihazlar

Akıllı Saatler ve Bileklikler

Adım sayma, kalp atış hızı, konumlandırma özelliklerinin dışında akıllı telefonlarla uyumlu çalışma, mesajlaşma, telefon görüşmesi yapma gibi özelliklere sahiptir.

Akıllı Ayakkabılar

Kullanıcının hareketleri, toplam adım sayısı, toplam mesafe gibi özellikleri ölçebilmektedir. Ayrıca geliştirilmiş olan akıllı bale ayakkabıları sayesinde balerinlerin hareketleri takip edilmekte ve zemin üzerinde bu hareketleri resmedebilmektedir.       

Akıllı Gözlükler

Arttırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik gibi teknolojiler içermektedir. Hava durumu, telefona gelen bildirimleri görüntüleme, kamera çekimi gibi özellikleri de mevcuttur. Aynı zamanda vücudun bazı hareketlerini takip eden gözlükler üzerinde de çalışılmaktadır.

Akıllı yüzme gözlükleri ise yüzücülere parkurdan ayrılma süreleri, tempoları ve kalori ölçümü yapma gibi özellikleri göstermektedir.

Akıllı Yüzükler

Kalp ritmini ölçme, bildirim alma, adım sayma ve uyku kalitesini ölçme gibi çeşitli özelliklere sahiptirler. Ayrıca her parmağa uyumlu boyutları mevcuttur.

Dijitalleşmenin hızla devam ettiği dünyamızda, giyilebilir teknoloji satışlarında büyük artışlar beklenmektedir. Bu alan gerçekten de üzerinde birçok çalışmanın yürütüldüğü ve gelişmeye açık bir alan olarak dikkat çekmektedir. İnsan hayatının bir parçası haline gelen bu ürünler, kullanıcıların hayatlarını kolaylaştırdıklarından, daha da yaygınlaşacakları düşünülmektedir. Bu ürünlerle pek çok sektörün ve iş modellerinin de değişebileceği söylenebilir. Bunların başında gelen sağlık sektörünün de büyük bir potansiyeli olduğunu unutmamak gerekmektedir.

KAYNAKLAR:

https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/418241, (06.03.2020)

https://thinktech.stm.com.tr/uploads/raporlar/pdf/782018101019283_stm_giyilebilir_teknoloji_uzerine_gelecek_trendleri.pdf, (06.03.2020)

https://www.researchgate.net/publication/327542210_Wearable_Technology_Present_and_Future, (06.03.2020)

https://www.wareable.com/wearable-tech/what-is-wearable-tech-753, (06.03.2020)

https://www.aithority.com/guest-authors/top-5-wearable-tech-trends-in-2019/, (06.03.2020)

https://www.sintef.no/globalassets/project/phealth2009/presentasjoner/smarttextiles_vanhala.pdf, (06.03.2020)

https://dispatchweekly.com/2016/10/declining-apple-smartwatch-sales-indicate-problems-wearable-tech-market/, (06.03.2020)


BENZER YAZILAR

Tarihteki Kahinler ve Kehanetleri

Geçmişten günümüze ilgi odağı olan kahinliği, kahinlerin hayatlarını ve kehanetlerini sizlerle paylaşıyoruz.

Fernando Botero: Alışılmışın Dışında Bir Sanatçı

Çizdiği resimlerle alışılmışın dışında bir güzellik algısı yaratan ekspresyonist Ressam ve Heykeltıraş Fernando Botero


Paylaş