Gezegenler hangi renktedir? Kendi gözlerimizle gezegenlerin renklerini ayırt edebilir miyiz?

İlkokuldan beri resim derslerinde öğretmenlerimiz dünyayı ve güneşi resmetmemizi istediğinde hepimizin kullandığı renkler belliydi. Mavi, yeşil, kahverengi ve sarı. Güneş Sistemi’nde ise Dünya ile beraber 8 gezegen daha bulunuyor ve bu diğer gezegenlerin de kendilerine özel renkleri bulunuyor. Peki ama bu gezegenleri resmederken neden farklı renkler kullanıyoruz, her gezegendeki renk farklılığına yol açan nedir?

painting of planet

Gezegenler Ne Renktir?

Merkür: Gri

Venüs: Kahverengi ve gri

Dünya: Mavi, kahverengi yeşil ve beyaz

Mars: Kırmızı ve kahverengi tonları

Jüpiter: Kahverengi, turuncu ve ten rengi

Satürn: Altın, kahverengi ve mavi-gri

Uranüs: Mavi-yeşil

Neptün: Mavi

Gezegenler, yüzeylerinin veya atmosferlerinin güneş ışığını yansıtma ve emilme nedeniyle farklı renklere sahipler. Aynı zamanda gezegenlerin atmosferleri, yüzeyinde yer alan bitki örtüsü hakkında da fikir verebilir. 

multicolored planet fluid painting
 

Örneğin Merkür, kalın bir toz tabakasıyla kaplı koyu gri, kayalık bir yüzeye sahiptir. Yüzeyin magmatik silikat kayalar ve tozdan oluştuğu düşünülmektedir. 

Venüs tamamen kalın bir karbondioksit atmosferi ve ona açık sarımsı bir görünüm veren sülfürik asit bulutları ile kaplıdır. Mars ise demir oksit içeren ince bir tozla kaplıdır. Bu, Mars'a kızıl- turuncu rengini verir. 

photography of astronaut standing beside rock formation during daytime

Jüpiter, az miktarda su damlacıkları, buz kristalleri, amonyak kristalleri ve diğer elementlerle çoğunlukla hidrojen ve helyumdan oluşan bir dış atmosfere sahip dev bir gaz gezegendir. Bu elementlerin bulutları beyaz, turuncu, kahverengi ve kırmızı tonları yaratır. 

Satürn dış atmosferi çoğunlukla hidrojen ve helyumdan oluşan dev bir gaz gezegendir. Atmosferinde amonyak, fosfin, su buharı ve hidrokarbon izleri vardır ve bu ona sarımsı kahverengi bir renk verir. 

Uranüs, ağırlıklı olarak hidrojen ve helyum atmosferiyle karışmış çok fazla metan gazı içeren bir gaz gezegenidir. Bu metan gazı Uranüs'e yeşilimsi mavi bir renk verir. Neptün ise hidrojen ve helyum atmosferinde ona mavimsi bir renk veren metan gazı içerir.

galaxy

Kendi Gözlerimizle Gezegenleri Renkli Görebilir Miyiz?

Bunun cevabı maalesef hayır. Çıplak gözle bakıldığında, gezegenler ve yıldızlar ışık noktaları olarak görünür. Aslında bu durumun temel nedeni insan gözünün yapısından kaynaklanmaktadır.

silhouette photography of person

İnsan gözü renkleri yapılarında yer alan koni hücreleri ve çubuk hücreleri aracılığıyla görür. Bu iki reseptör farklı amaçlara hizmet eder. Koni hücreleri, renkleri algılamaktan sorumlu olan hücrelerdir ve en çok gün boyunca aktiftirler. Geceleri ise çubuk hücreleri daha çok kullanılır. Çünkü bunlar düşük ışık koşullarında ve algılama hareketinde daha iyi sonuç verir. Ancak bu hücrelere rağmen insan gözleri gezegenlerin rengini kendi başına ayırt edecek kadar güçlü değildir. Gezegenlerin renkleri ancak teleskoplar, özel filtreler ve gelişmiş bilgisayarlar sayesinde görülebilir ve ayırt edilebilir.

Kaynaklar:

https://solarsystem.nasa.gov/resources/771/colors-of-the-innermost-planet-view-1/

https://coolcosmos.ipac.caltech.edu/ask/203-Why-do-the-planets-have-different-colors-

http://scienceline.ucsb.edu/getkey.php?key=1088

https://telescopeschool.com/the-reason-planets-appear-black-and-white-in-a-telescope/

 


BENZER YAZILAR

Bennu Asteroidi Nedir, Neden Önemli?

NASA neden binlerce astreoid arasından Dünya’dan 320 milyon km uzaktaki Bennu isimli bu taşa bir uzay aracı gönderdi?

Yeni WhatsApp Gizlilik Sözleşmesi Nedir?

Dünya genelinde en çok kullanılan mesajlaşma uygulamasının kullanıcı ve gizlilik sözleşmesinde yaptığı değişiklikler ve paylaştığı kullanıcı bilgileri.


Paylaş