Yapay zeka teknolojileri son yıllarda insan hayatına daha fazla girmeye başladı. OpenAI şirketi tarafından yayımlanan GPT-3 bu durumu bir adım daha öteye götürdü. Bu model, şimdiye kadar yayımlanan en gelişmiş dil modeli. Bu yapay zeka; metin çevirebiliyor, diyalog kurabiliyor ve hatta şiir yazabiliyor. Gelin bu yeni nesil yapay zekanın neler yapabildiğine ve özelliklerine biraz yakından bakalım.
GPT-3 Nedir?
Generative Pre-Training Transformer 3 olarak bilinen GPT-3, SpaceX ve Tesla CEO'su Elon Musk ve Sam Altman tarafından kurulan OpenAI şirketinin yıllardır geliştirmekte olduğu bir yapay zeka teknolojisidir. Kısaca doğal dil işleme sinir ağı da denebilir. Bu algoritma, bir başlangıçtan sonra gelecek metinleri tahmin ediyor.
GPT-3 175 milyar parametreye sahip ve bu değer, önceki nesil olan GPT-2'nin 116 katı. Bu yapay zeka 12 milyon dolara mal olmuş. Rekabet içinde olduğu rakiplerinden ise 10 kat daha güçlü. GPT-3'ün ürettiği metnin kalitesi o kadar yüksektir ki, bir insan tarafından yazılıp yazılmadığını anlamak çok zor ve bu durum büyük bir risk teşkil ediyor.
OpenAI şirketinde çalışan 31 tane araştırmacı ve mühendis, GPT-3'ü tanıtan bir makale yayınlamış. Makalede, insanları bu yapay zekanın potansiyel tehlikeleri konusunda uyarmış ve bu riski azaltmak için çalışmalar yapılması konusunda bilgilendirmişler.
GPT-3 Nasıl Kullanılır?
Bu yapay zeka, belirli bir başlangıç metnini girdikten sonra internette bulunan tüm metinleri, aldığı giriş metnine dayalı olarak makul bir yanıt vermek için kullanıyor. Çok fazla veriye sahip olduğundan dolayı yanıtları da oldukça doğru olma eğiliminde. Bu durum da insanlar tarafından yazılan yazılardan ayırt etmekte oldukça güç olan, inanılmaz derecede tutarlı metinler yazmasına olanak sağlıyor. GPT-3'ün yapabildiklerinden kısaca bahsedecek olursak;
- Kod yazabiliyor.
- Müzik besteleyebiliyor
- Dil ve söz dizimi bulmacaları çözebiliyor.
- Röportaj yapabiliyor.
- Tıbbi sorulara cevap verebiliyor
- Resimleri tamamlayabiliyor.
Tabi ki bunlar yapabildiklerinden sadece bazıları.
GPT-3'ü deneyimleyen bir Twitter kullanıcısı, bu algoritmayla sorduğu '' Koronavirüs ne zaman son bulucak?'' sorusu üzerine, ''31 Aralık 2023'' yanıtını almış. Daha sonra takipçilerinin ısrarıyla bir soru daha soran kullanıcı, sorduğu '' Koronavirüs nasıl bitecek?'' sorusu üzerine, '' Koronavirüs pandemisi, enfekte olan bütün bireylerin ölümü ile sona erecektir.'' yanıtını almış.
Bu Algoritma Tehlikeli Mi?
Bir önceki nesil GPT-2 yayımlandığı dönemde yapılan yorumlar, çok tehlikeli olduğuyla alakalıydı. GPT-2'de 1,5 milyar parametre varken, bu sayı GPT-3'te 175 milyar. Bu parametrelerin çok olması, yapay zekanın öğrenmesini kolaylaştırıyor. Bu nedenle yeni nesil yapay zeka için, ''bugüne kadar geliştirilmiş en tehlikeli algoritma'' yorumları yapılıyor. Bu algoritmanın gerçeğinden ayırt edilemeyecek şekilde yazılan sahte makaleler, haberler yazması da dehşet verici olarak yorumlanıyor. Yazılımcılar ise Python, JSX ve diğer dillerde kodlama yapabildiği belirtilen GPT-3 hakkında yazılımı öldürecek bir yapay zeka olduğu fikrindeler.
Özetlersek, 14 Mayıs 2020'de tanıtılan ve Temmuz 2020'de betası açılan GPT-3 algoritması, bazı yönleriyle insanları korkutsa da, gerçekten ilgi çekiyor ve hayretlere düşürüyor. Geleceğimizde nasıl bir yere sahip olacağı ise merak konusu.
Kaynakça:
BENZER YAZILAR
Geçirdiği Dönüşümler İle Galata Kulesi’nin Hikayesi
Yaklaşık 1500 yıllık Galata Kulesi’nin yüzyıllar içerisinde değişen işlevi ve geçirdiği restorasyonlar.
Versailles Sarayı'nın Hikayesi
Fransa'nın en gösterişli yapılarından Versailles Sarayı'nın hikayesi.