Web siteleri nasıl ortaya çıktı, internet nasıl hayatımızın önemli bir parçası oldu?

Yakın geçmişte hayatımıza giren web siteleri, günümüzde dijital dünyanın bitki örtüsü konumunda. Peki bu yolculuk nasıl başladı?

www nedir? Açılımı nedir, nasıl ortaya çıktı?

Oxford mezuniyetinden sonra CERN’de çalışmaya başlayan Tim Berners-Lee, dünyanın her yerinden ulaşılabilen bir bilgi paylaşım alanı oluşturmak istiyordu. Bu hayali için de titizlikle çalışmaya başladı. Yazılım mühendisliği danışmanı olarak çalıştığı CERN laborotuvarlarında HTML programlama dilini geliştirdi. Tim, bundan tam 31 yıl önce İsviçre Alpleri'nin arasından tüm dünyanın hayatına etki edecek yepyeni bir kavramı ortaya çıkardı; World Wide Web (www). Bu kavram, yeni başlangıçların kapısını araladı.

World Wide Web'in yaratıcısı Tim Barners-Lee

Web dünyasında tablo tabanlı ve görsel destekli tarayıcılar

İlk web sitesinin ortaya çıkışı ile birlikte tasarım çalışmaları da yavaş yavaş ağırlık kazanmaya başladı. 1992 yılında ilk tablo tabanlı web siteleri oluşturulurken onu takip eden senede görsel destekli web tarayıcıları da ortaya çıkmaya başladı.

1993'ün ortalarında dünya çapında yaklaşık 130 web sitesi vardı, aradan çok geçmeden, 1994'ün sonu itibariyle bu sayı 12 bine kadar çıktı. Fakat bu web sitelerinin yalnızca yüzde 18'i ".com" uzantılıydı. Zira web'in ticarileştirilmesi daha yeni başlamıştı. Kullanım alanı yaygınlaştıkça rekabet düzeyi de artan web siteleri, arama motorlarının da ortaya çıkışını hızlandırmış oldu.

Arama motorları'nın hayatımıza girmesi

1995 yılında Java Script ile PHP’nin icadı ve 1996 yılında CSS’nin de etkisiyle Macromedia Flash’ın ilk sürümleri piyasaya sunuldu. Bu sayede teknolojik gelişmelere açık web tabanlı tasarımlar ve görsel ağırlıklı web siteleri hazırlanmaya başlandı. 1998 yılında Google’ın yayın hayatına başlamasıyla web dünyasında yeni bir sıçramanın önü açıldı.

21.yüzyılın ilk yıllarında web site tasarımlarında daha gerçek görünüme sahip dokular, daha parlak ve daha yansımalı elementler kullanılmaya başlandı. Yazı fontlarının web sitelerine sağladığı katkının farkına varılmasıyla da yeni fontlar web sitelerdeki yerini aldı.

1990'lı yılların ortalarında artık web dünyası kendi içinde yeni bir ağ oluşturmaya başladı. Rekabetin ortaya çıkmasıyla yazılımsal gelişmeler de hız kazandı. Microsoft’un Netscape Navigator’un karşısına Internet Explorer’ı sürmesi ile başlayan mücadele Microsoft’un galibiyetiyle son buldu.

Yazılımsal tarafta JavaScript ile yapılan değişiklikler tasarım alanının da daha ilgi çekici hale gelmesini sağladı. Web tarayıcıları artık metinsel içeriklerle birlikte animasyonlar, çevrimiçi formlar, ses ve video temelli multimedya içeriklerine de sayfa tasarımlarında yer vermeye başladı.

2000'li yıllarda web

Her şey için yeni başlangıçlara vesile olan 2000'ler web dünyası için de yeni değişikliklere ev sahipliği yaptı. Artık bilgi edinme amacının dışında ticari potansiyeli de keşfedilen web siteleri dev bir endüstri haline geldi. Amazon, eBay, Expedia, Yahoo,  Google gibi o dönemlerde yeni olan firmalar ilerleyen yıllarda teknoloji devriminin ilk büyük yapılarını kuracaktı.

İlk büyük hareketlilik Amazon’un en büyük rakibi eBay ile birlikte 10 milyon dolar değerinde ticari eşya alım-satımına imza atmasıydı. İkinci büyük hareketlilik ise çevrimiçi sosyalleşme uygulamalarının ortaya çıkışında yaşandı.

Blog konsepti ile birlikte başlayan dijital dünya yolculuğu; MySpace, Facebook gibi çevrimiçi platformlarla devam etti.  Günümüzde milyonlarca kullanıcısı olan Twitter, Instagram, Snapchat gibi onlarca sosyal medya araçalarınında da temelini oluşturan bu platformlar, web dünyasının kendi içindeki büyük dönüşümünün simgesi haline geldi.

Geniş bant kullanımı ve YouTube

İnternet erişiminin hızlanması ve kullanım alanının yaygınlaşması geniş bant kullanımını da beraberinde getirdi. Böylece daha çok sayıda kullanıcı aynı anda birçok multimedya içeriği kullanma imkanına sahip oldu. YouTube’un bu kadar kullanışlı hale gelmesini de bu altyapıya borçluyuz. Şu an siteye dakikada  ortalama 16-17 saatlik videolar ekleniyor.

YouTube homepage update is not something you would have expected / Digital  Information World

Mobil İnternet

Mobil cihazların ve mobil verinin kullanım alanının artması web için yeni bir gelişimin ve değişimin başlangıcı oldu. Yalnızca sesli iletişim kurmanın ötesinde bir yapıya ulaşan bu cihazlar zamanla web sitelerinin mobile uyumlu olması zorunluluğunu da doğurdu.

Responsive Tasarım nedir?

2010'lu yıllarda mobil cihaz üzerinden web'e ulaşım bilgisayarı geride bırakmış vaziyetteydi. Bu gelişme de web literatürüne "mobil ekranlarla uyumluluk" anlamına gelen “responsive tasarım” kavramını kazandırdı. Artık kullanıcı merak ettiği şeyleri hemen elinin altındaki telefondan bulabilirken, ziyaret ettiği sitenin de elindeki cihazın boyutlarına göre ayarlanabilir olmasını istiyor. Web tasarımda “UX” olarak da geçen kullanıcı deneyimi son dönemlerde önemini daha da arttırmış durumda.

Artık web hayatımızın tam ortasında ve genişlemeye de devam ediyor. Web sitelerinden bilgi almak amacıyla çıkılan bu yol artık alışveriş için tercih edilen kanalların başında geliyor. İlerleyen zamanlarda çok daha şaşırtacak gelişmelere ev sahipliği yapacağı kuşkusuz.

Web dünyasının bugünü

Son dönemlerde aldığı projelerle adından söz ettirmeye başlayan BWA Digital, hem web tasarım hem web yazılım alanında oldukça profesyonel bir ekibe sahip. Sizlerle buluştuğumuz bu platformun da yazılım ve tasarım aşamalarını üstelenen BWA Digital, işini severek yapan bir ekibe sahip. Web tasarım süreciyle başlayan yolculuğumuzda hala bizlerle birlikteler. Web ile ilgili merak ettiğiniz her şey için kendilerine danışabilirsiniz.

 

 


BENZER YAZILAR

Haftanın Gelişmeleri: 1-7 Haziran 2021

Playstation oyunları telefonlara mı geliyor? Netflix'in Türkiye'de film stüdyosu kurma planları, teknoloji markası TCL Türkiye'de üretime başladı, uluslararası sanat fuarı Artcontact İstanbul'da, büyük ses getiren uygulama NewNew ile ilgili haftanın gelişmelerinden 5 güncel haber.

Es Devlin: İkonik Sahnelerin Tasarımcısı

Tiyatro, konser, opera ya da podyum; Es Devlin’in elinin değdiği her sahne bir başyapıta dönüşüyor.


Paylaş