Chrome, Firefox ve Microsoft Edge gibi günlük olarak kullandığımız internet tarayıcılarının tümü benzersiz ve kullanıcılarına en iyi hizmeti verecek şekilde tasarlanır. Her tarayıcı seçeneği, kullanıcılara tatmin edici bir tarama deneyimi sağlayan harika özelliklerle dolu, ancak bu yalnızca başlangıç seviyesi olabilir. Tarayıcı uzantıları, tercih ettiğiniz tarayıcıda sahip olduğunuz deneyimi geliştirmenin en kolay yolu.
Tarayıcı Uzantısı Nedir?
Tarayıcı uzantısı, tarayıcınıza belirli işlevler ve özellikler ekleyen bir eklenti veya kısayol olarak bilinir. Uzantılar, kullanıcı arabirimini değiştirebilir veya tarayıcınıza bazı Web hizmeti işlevleri ekleyebilir. İki yaygın uzantı türü vardır. Çoğu, tarayıcının işlevselliğini genişletir ya da mevcut bir hizmeti tarayıcıyla bütünleştirir.
İlk kategori için, ekran fotoğrafı yakalama, her sekme için ayrı ses kontrolleri, karanlık mod, bölünmüş ekran sekmeleri ve tonlarca estetik özelleştirme gibi şeyler bulacaksınız. İkinci kategori, Gmail bildirim denetleyicisi, "Google Drive'a Kaydet" düğmesi, web kesme aracı, çevrimiçi mağazalar için kuponlar ve çok daha fazlasını içerir.
Tarayıcı uzantılarının tarihi, Microsoft Internet Explorer'ın dördüncü sürümü ile birlikte 1999'a kadar uzanıyor. Ancak, uzantıların günümüzdeki güçlü araçlar haline gelmesi uzun yıllar aldı. Günümüzde; üretkenliği artırmak, işlerinizi daha hızlı ve verimli bir şekilde halletmenize yardımcı olmak için mevcut birçok uzantı var.
Tarayıcı Uzantılarının Kullanımı Güvenli mi?
Tarayıcı uzantıları yararlı olsa da güvenlik ve gizlilik endişeleri taşırlar. Bu, onları yüklediğinizde verilen izinlerle ilgili. Örneğin, Google Chrome uzantılarının neredeyse tamamı "ziyaret ettiğiniz web sitelerindeki tüm verilerinizi okuyabilir ve değiştirebilir." Bu özellik, uzantıların çoğunda olmuyor ve web mağazaları kötü niyetli davranışlara karşı önlem alıyorlar.
Peki, uzantıların kullanımı güvenli mi? Güvendiğiniz şirketlerden iyi incelenmiş, indirme sayısı yüksek uzantılar indiriyorsanız, güvende olmalısınız. Elbette kullanışlı ve eğlenceli olabilirler, ancak onları incelemeden indirmemelisiniz.
Tarayıcı Uzantıları Nasıl Yüklenir?
Tercih ettiğiniz tarayıcı için web mağazasını ziyaret etmeniz yeterli olur. Mağazalarda çeşitli kategorilere ayrılmış tarayıcı uzantıları karşınıza çıkar. Bazıları Google'a ve hizmetlerine özgü (Gmail gibi), ancak çoğu uzantı bütün işletim sistemlerinde çalışır. Bu nedenle herhangi bir masaüstü platformda ve bazı mobil cihazlarda kullanabilirsiniz.
Google Chrome
Chrome Web Mağazası'ndan isime göre arama yapabilir veya kategoriye göre göz atabilirsiniz. Bir uzantı bulduğunuzda, “Chrome'a Ekle” düğmesini tıklamanız yeterli.
Microsoft Edge
Microsoft Edge uzantıları,hem Microsoft Mağazası hem de Chrome Web Mağazası'ndan indirilebilir. Sadece bir uzantı bulmak ve “Al” düğmesine tıklamak yeterli olur.
Mozilla Firefox
Firefox, uzantılara atıfta bulunurken "Eklentiler" terimini çok kullanır. Mozilla eklenti sayfasından Firefox uzantılarını yükleyebilirsiniz.
Apple Safari
Safari uzantıları Mac App Store'dan indirilebilir. “Safari Uzantıları” sayfasından isme göre arama yapabilir veya farklı kategorilere göz atabilirsiniz. Beğendiğiniz birini bulduğunuzda “Yükle” düğmesini tıklamanız yeterli.
Verimliliğinizi En Üst Düzeye Çıkarmanıza Yardımcı Olacak 10 Tarayıcı Uzantısı, Eklentiler
Tarayıcı uzantıları; temelde kullanışlı ve yaratıcı kısayollar olarak tarayıcınızın web mağazasından çoğu ücretsiz bir biçimde indirilir. Uzantı seçeneklerini görünce işe yarar olanı ayırt etmek zor olabilir.
Uzantıları, tarayıcıya işlevsellik ekleyebilen ve ihtiyacınız olan hizmetleri tarayıcınızla entegre edebilen uygulama kısayolları olarak düşünün. İyi bir tarayıcı uzantısına sahip olmak sizi üretken yapabilir ve işinizin kalitesini artırabilir. Daha iyi yazmanıza da yardımcı olacak çeşitli uzantılar mevcut.
1. Grammarly Eklentisi
Grammarly, metinde dil bilgisi ve yazım hataları olup olmadığını kontrol eder. Grammarly ücretsiz olup, premium kullanıcılar intihal tarama gibi diğer özelliklere erişebilir. Bu uzantı, e-posta oluştururken veya Google Dokümanlar’da bir belgeyi düzenlerken oldukça kullanışlı olabilir. Yazım önerilerini görüntülemek için pencerenin sağ alt kısmındaki “Dil bilgisi” simgesini tıklamanız yeterli olur.
Kapsamlı bir dilbilgisi ve yazım denetiminin yanı sıra, haftalık Grammarly raporunuzla birlikte; uzantıyı kullanarak arttırdığınız üretkenliğinizi, kelime dağarcığınızı ve haftalık güncellemelerinizi bildiren bir e-posta alacaksınız.
2. Momentum eklentisi
Bazen üretken kalmak için ihtiyacınız olan tek şey olumlu bir ruh hali ve iyi planlama olur. Momentum, gününüzü takip etmenin basit ve ilham verici bir yolu için mükemmel bir uzantı.
Momentum uzantısıyla, yeni bir sekme açabilir ve günün saatini, kişisel karşılama mesajını, hava durumu güncellemesini, "yapılacaklar" listenizi ve hatta arka planda rahatlatıcı bir manzaraya ayarlanmış ilham verici bir alıntıyı görebilirsiniz. Sayfalar özelleştirilebilir, yani yapılacaklar listenizi istediğiniz sıklıkta güncelleyebilir ve karşılanmayı istediğiniz şekilde değiştirebilirsiniz.
3. OneTab Eklentisi
Bir konuyu araştırmakla meşgulseniz, aynı anda birden fazla web sitesinin açık olması kaçınılmaz hale gelir. Ancak birçok sekmeyi yönetmek sizi bunaltabilir ve bilgisayarı yorabilir. OneTab uzantısı, tüm açık web sitelerini bir listede birleştirir ve kaydeder. Sekmeleri kaybetme korkusu olmadan sisteminizi veya tarayıcınızı kapatabilirsiniz.
Bu uzantıyı kullanmak için tarayıcıdaki OneTab simgesini tıklayın. Tüm açık sekmeler bir listede birleştirilir. Sekme grubunu kaydedebilir, isim verebilir veya kilitleyebilirsiniz.
4. Strict Workflow
İnternet, listenizdeki görevleri yerine getirmek için kullanabileceğiniz en büyük araçlardan biri olsa da, inanılmaz derecede dikkat dağıtıcı bir yer olabilir. Facebook, YouTube, Amazon ve vakit geçirebileceğiniz diğer tüm eğlenceli web siteleri ile kendinizi önceliklerinizden uzaklaşırken bulabilirsiniz. Strict Workflow, sizi bu eğlenceli ama dikkat dağıtıcı web sitelerinden uzak tutmanıza yardımcı olacak bir tarayıcı uzantısı.
Pomodoro Tekniği nedir?
Uygulama, 25 dakika boyunca hangi sitelerin engelleneceğini seçmenize izin vererek, 25 dakikaya kadar bir iş akışı ve ardından 5 dakikalık bir ara verir. 25 dakikalık çalışma süresi dolduktan sonra, siteleri ziyaret etmek için 5 dakika ile ödüllendirileceksiniz. 5 dakika sonra tekrar çalışmaya başlayan sayaç siz görevinizi bitirene kadar döngüye girer. Bu tekniğe “pomodro” da denilir.
5. Noisli
Birkaç iş arkadaşıyla bir ofiste çalışmak veya 100 kişilik bir kütüphanede bulunmak zorlukları da beraberinde getirir. Herkesin kabul edilebilir ses seviyesinden daha yüksek bir seviyede çalan müzik listeleri, konuşmalar, yazıcı, masa çekmeceleri, çalan telefonlar vb. şeklinde çeşitli dikkat dağıtıcı unsurlar kaçınılmaz olur. Çevredeki sesleri duymamak için iyi bir çözüm Noisli uzantısı olabilir.
Noisli, çevredeki rahatsız edici sesleri daha rahatlatıcı ve sakin seslerle değiştirerek engellemeye yardımcı olur. Bu uzantı, şelale sesleri, çatırdayan odunlar, gök gürültülü fırtınalar vb. gibi odak noktanızı merkezlemek için mükemmel bir arka plan müziği çalarak kendi alanınızı oluşturmanıza olanak tanır.
6. HoverCards
Farklı web sitelerine, YouTube videolarına, makalelere vb. bağlantılarla karşılaşmak günlük rutinin bir parçası. Ancak bazen bağlantıyı açmak için tıkladığınızda sonuç beklediğiniz gib olmaz. Sayfa tam olarak yüklenmeyebilir veya birden çok sekme bir anda açılabilir. Bu sekmelerde virüs bulunabilir ve araştırdığınız konudan bağımsız karşınıza çıkabilir.
HoverCards ile tek yapmanız gereken, fareyi açmak istediğiniz bağlantının üzerine getirmektir ve size bağlantının arkasında ne olduğuna dair mini bir önizleme gösterecek. Zaman ayırmaya değer görünüyorsa, o zaman, elbette, o bağlantıyı açın. Değilse, başka bir sekme açarak zaman harcamanıza veya bilgisayarınızı yavaşlatmanıza gerek kalmaz.
HoverCard'lar tüm bağlantılarla çalışır, ancak bir Twitter hesabı gibi sosyal bağlantılar söz konusu olduğunda gerçekten kendini gösterir ve bu kişinin YouTube ve Instagram hesaplarını daha siz ziyaret etmenize gerek kalmadan size gösterir.
7. Adblock Plus
Hiç şüphesiz en popüler reklam engelleyici Adblock Plus. Reklamlar, bir amaca hizmet etseler de üretkenliğimizi gerçekten engellerler. Adblock Plus uzantısı, reklamları engelleme konusunda harika bir yardımcı. Ziyaret ettiğimiz sitelerde video reklamlar, afişler, pop-upların tümü engellenebilir. Uzantı, 100 milyondan fazla cihazda kullanılmakta.
8. Google Translate
Google Translate uzantısı, otomatik olarak tüm sayfayı istediğiniz dile çevirebilir. Uzantı ile bir kelimeyi veya metin satırını seçerek yalnızca seçili kısmı çevirebilirsiniz. Araç çubuğundan “çevir” butonuna basmanız bütün sayfayı çevirmeniz için yeterli olur. Ayrıca özelleştirilmiş ayarlar ile belirlenen sayfanın dilini sabitleyebilir, her açtığınızda ayarladığınız dildeki metinle karşılaşabilirsiniz.
9. Quarchive
Quarchive aracılığıyla tüm yer imlerinizde tam metin araması yapabilirsiniz. Quarchive’nin amacı, mevcut tüm favorileri otomatik olarak senkronize ederek tarayıcı yer imlerinizle çalışmak. Gelecekte, tarayıcınızda herhangi bir sayfaya yer işareti eklediğinizde Quarchive onu senkronize edecektir. Mobil bir uzantısı olmasa da mobil tarayıcınızda bir yer işareti koyarsanız ve masaüstü tarayıcınızla senkronize ederseniz, Quarchive onu masaüstünden alır. Tabii ki Quarchive hesabınızı her yerde açabilir ve tam metin aramasına erişebilirsiniz.
10. Awesome Screenshot
AwesomeScreenshot’ta ekran görüntüsü almanın en yaratıcı hali olabilir. Kendinizi temel ekran görüntüleri ile sınırlamayın. Şekiller, oklar ve metin açıklamaları ekleyerek onları eğlenceli hale getirebilirsiniz. Depolanmak için tek bir tık ile AwesomeScreenshot.com'a bir resim yüklenir. Google Drive'da ve sosyal medyada hızlı bir şekilde paylaşılır.
Kısa sürede daha fazlasını yapmanın ve işinizin kalitesini korumanın farklı yolları mevcut. İyi uzantılara sahip olmak bu yönde önemli bir avantaj. İşinize en uygun uzantıları araştırın ve güvenli olduğunu doğrulamayı unutmayın. Tükenmişliği önlemek için çalışma arasında dikkatli molalar verin. Bu uzantıların verimli bir çalışma ortamı yaratmanıza yardımcı olacağını umuyoruz.
Kaynaklar
https://au.pcmag.com/browsers/27676/the-best-free-google-chrome-extensions
https://www.makeuseof.com/best-google-chrome-extensions-writers/
BENZER YAZILAR
Çoklu pozlama tekniği nedir? Örnekleri
"Fotoğraf sanat mıdır, hangi durumlarda sanat olur?" sorusuna cevap bulabileceğimiz uygulama alanlarından bir tanesi.
Yepyeni Bir Uygulama Trendi “Super App”
Otel rezervasyonu yaptırmaktan, taksi çağırmaya, yemek sipariş etmekten, alışveriş yapmaya… Tüm bunlar için aklınıza birçok farklı uygulama geliyor, değil mi? Ancak yeni bir teknoloji trendi tüm bunları bir arada toplayabiliyor. Bu yeni trend “Süper Uygulamalar”