Klodya Şaboy-Yeditepe Üniversitesi
Kimi küçük yaşta merak ederek başlar bu mesleğe ardından eğitimini alıp bu meslekte profesyonel olur. Kimi ise hobi olarak başlar ve amaçları kendi adlarını dünyaya duyurmak olur. Genel olarak hepsi çalıştıkları mutfağın başı olup, tüm yetki ve sorumluluk onlarda olur. Bu sorumluluklar nedeniyle şef olmak o kadar da kolay değil. Bu sorumluluğu alarak tüm dünyada kendisinden söz ettiren ve mutfakla ilgilenen herkesin bilmesi gerektiğini düşündüğümüz 5 ismi derledik.
Gordon Ramsay
Şüphesiz en ürkütücü şef diye biliyoruz. Ünlü şefimiz İskoçya doğumlu, 20 yıllık evli ve 5 çocuğu var. Ayrıca dünya çapında açtığı 35 restoran var ve bu restoranların 8’i Michelin Yıldızına sahip.
Gordon Ramsay'in en bilinen projeleri;
Hells Kitchen, Masterchef ve Kitchen Nightmares olarak. Hells Kitchen projesinden dolayı insanlar Gordon Ramsay’den korkmaya başlamış bunun nedeni ise sinirli ve genellikle küfürlü konuşmaya sahip bir kişi olması. Şef Ramsay’e göre herkes en az 5 çeşit yemek yapmayı bilmeli ve bunlar hamburger, tavuk yemeği, sulu yemek ve kek olmalı. Kendisi hakkında çok az bilinen bilgiler ise mikrodalgayı çok nadir kullanması ve dönmüş yiyeceklerden nefret etmesi.
Gordon Ramsay'in en ünlü yemeği
Kendisinin imza yemeği ise kuşkusuz Wellington biftek diyebiliyoruz. Şefin sitesindeki tarifine buradan ulaşabilirsiniz.
Jamie Oliver
İngiliz uyruklu şef, ünlü bir şef olmak dışında televizyon programcısı, lokantacı ve yazar olarak da biliniyor. Mesleğe, ailesinin sahip olduğu restoranda çalışarak başladığı söyleniyor. Dünyanın en çok bilinen şeflerinden biri olan Oliver, İstanbul’da da bir restoran açmıştı. Fakat bir süre sonra iflas etmesinden dolayı bu restoranı kapattığı biliniyor.
Jamie Oliver'ın en ünlü yemeği ne?
Şefin imza yemeği; muz yaprağında balık buğulama olarak kabul ediliyor. Tarifinin linki burada.
Mehmet Gürs
İstanbul'da Marmara Pera Oteli’nin en üst katında bulunan Mikla restoranın şefi ve ortağı olan Mehmet Gürs ayrıca çağdaş lokantacılığı başlatan kişi olarak da biliniyor. 2015 yılında, Mikla restoranı "The World’s 500 Best Restaurants" listesine giriş yapıyor. Listeye alt sıralardan giriş yapsa da en son açıklanan listede Mikla restoran 52. Sırada yer alıyor ve listede yer alan tek Türk restoranı olarak da ülkemize müthiş bir gururu yaşatıyor. Ayrıca Mehmet Gürs, akademisyen, şef, üretici ve kendi sektöründeki diğer insanlarla birlikte uluslararası bir gastronomi konferansı olan YEDİ'nin de kurucularından biri.
Şemsa Denizsel
İstanbul’da doğan Şemsa Şef Türkiye’nin en bilinen ve en meşhur esnaf lokantası olarak bilinen ve yakın zamanda kapanan Kantin’in baş şefi ve sahibiydi. Kantin’i kapattıktan sonra Ayvalık’a yerleşen Şemsa Şef, yaptığı ve sunduğu leziz ve eşsiz tariflerle hala adından bahsettiriyor. Neredeyse bütün tariflerinin hikayelerini ele aldığı Kulaktan Dolma Tarifler kitabını okumanızı öneriyoruz. En son olarak da Şemsa şefi, The Taste Türkiye yarışmasının birinci sezonunda yemekleri zor beğenen jüri üyesi olarak tanıyoruz. YouTube kanalından da şefi takip edebilirsiniz.
Anthony Bourdain
Amerikalı yazar olan Anthony Bourdain, New York’taki Brasserie Les Halles’ın baş şefi olarak biliniyor. Genç yaşta ailesi ile birlikte Fransa’ya yaptığı gezide, ilk kez istiridye denemesiyle yemek yapmaya olan ilgisi başlıyor. Kendisinin en bilinen imza yemeği ise etli fasulyeli türlü olarak kabul ediliyor.Maalesef 2018 yılında hayatını kaybeden şefimiz, aramızdan ayrılsa bile hala yazdığı kitaplar, çektiği programlar ve pişirdiği yemekler konuşuluyor. Ayrıca okumamız için eşsiz bir kitapta öneriyoruz. Kitabın ismi; Mutfak Sırları: Aşçılık Dünyasından Mahrem Maceralar.
Eğer gastronomiye meraklı biriyseniz ya da hayalinizde bir şef olmak var ise bu 5 şefi daha yakından araştırıp tanımanızı öneririz. Hem kendi ülkemizin hem de diğer ülkelerin şeflerinin hikayeleri yol gösterebilir.
Kaynaklar;
https://www.yemektekeyifvar.com/yemek-ve-yasam/dunyada-iz-birakan-kadin-sefler
https://www.theworlds50best.com/
https://www.miklarestaurant.com/tr
BENZER YAZILAR
İstanbul’a Yakın Kamp Alanları
Sakin, huzurlu ve sessiz bir şekilde kamp yapabileceğiniz, İstanbul'a yakın mesafede bulunan ücretli-ücretsiz kamp alanları. Kampa giderken yanınızda bulundurmanız gerekenler.
Seferihisar: Türkiye’nin “Citta Slow”u
Türkiye’nin ilk “Sakin Şehir” ünvanına sahip ilçesi olan Seferihisar; çiçeklerle donanmış sokakları, taş evleri, harika doğası ve küreselleşmeye rağmen bozulmamış kendine has kültürü ile ziyaretçilerini hayran bırakıyor.