Yiyecekleri mevsiminde tüketmek isteyenler için Ağustos ayı meyve ve sebze listesi.

Ağustos Ayı Meyveleri

İncir

İncir ağacı, Eylül sonuna kadar meyve vermeye devam eder. Yüzyıllardır severek tükettiğimiz incir iklim olarak birçok yerde yetişebiliyor. Buna rağmen en çok üretim ülkemizde yapılıyor. Türkiye'de Ege bölgesinde sıklıkla yetişen meyvenin favori şehri ise Aydın. 

Hem tadı hem de sağlığa yararlarıyla öne çıkıyor çünkü vitamin, mineral ve antioksidan deposu. Bir orta boy incirin kalorisi yaklaşık 35-40 kalori. İçinde magnezyum, bakır, demir, potasyum, çinko ve manganez minerallerini barındırıyor. Aynı zamanda A, C, K ve B vitamini açısından zengin. 

İncir yüksek oranda protein ve lif içeriyor. Bu yüzden obezite tedavisinde sıklıkla kullanılıyor. 

İncir Nasıl Tüketilir?

İncir dendiğinde akla ilk gelenlerden biri reçeli. Özellikle kahvaltı sofrasında tatlı sevenler için vazgeçilmezlerden biri. Meyvesi tatlıların içinde pek kullanılmasa da pastaların üzerini çok güzel süsleyebilir. Aynı zamanda kurutup tüketebilir, kuru incirden dolma yapabilirsiniz. 

Kayısı

Kayısı deyince aklınıza hangi şehir geliyor? 

Doğal antibiyotiklerden biri olan kayısı da incir gibi dünyanın dört bir tarafına yayılmış. Yine de en çok Akdeniz çevresindeki ülkelerde yetişiyor. Türkiye de dünyanın en büyük kayısı üreticilerinden biri. Bu meyvenin şehri ise Malatya. 

İçeriğinde A, B, C ve P vitaminleri, ve yüksek miktarda beta karoten var. Hem düşük kalorili hem de lifli bir yapıya sahip. Bu yüzden diyet listelerinde sıklıkla yer alıyor. İçerisindeki selüloz, pektin ve lif, bağırsakların çalışmasında yardımcı oluyor.

 

Kayısı Nasıl Tüketilir?

Mevsim salatalara, meyve salatalarına, tatlılara korkmadan ekleyebileceğiniz bir meyve kayısı. Püre haline getirip meyve suyu olarak tüketebilirsiniz. Kompostosu özellikle sıcak yaz günlerinde çocuklarınız için ferahlatıcı ve sağlıklı bir içecek olabilir. Reçelini ya da marmelatını yaparak kış aylarında bağışıklığınızı artırabilirsiniz.  

Mürdüm Eriği

Rengi güzel eriğin ana vatanı Çin ve Japonya. Bizde bilinen Mürdüm eriği de aslında Japon eriği. Halk arasında bilinen diğer isimleri de bardak eriği ve kara erik. Fakat kuruduğunda rengi sarıya dönüyor. 

Ağustos'ta olgunlaşan meyve Eylül sonuna kadar sürüyor. Kolesterolü, tansiyonu ve kan şekerini düzenliyor. C vitamini ve antioksidan bakımından zengin. Kuruduğunda, meyvenin şeker oranı artıyor. 

Mürdüm Eriği Nasıl Tüketilir?

Hem tazesi hem de kurusu tüketilen meyvenin reçeli ve marmelatı da çok lezzetli. Marmelatını pasta sosu olarak da kullanabilirsiniz. Meyvelerin taze halini keklerinize ekleyebilirsiniz. Özellikle piştikten sonra çıkan rengiyle sunumlarda çok işe yarayacaktır. Kaynatın hoşafını da yapabilirsiniz. Kurusunu et yemeklerine lezzet vermek için kullanabilirsiniz. 

Ağustos Ayı Sebzeleri

Kırmızı Biber 

Kapya biber olarak da bilinen sebzenin tazesi de, işlenmişi de sofralarımızın vazgeçilmezi. Bol etli ve acı olmayan kırmızı biber, aslında A, C ve E vitamini deposu. 

Asıl vatanı Güney ve Orta Amerika olan sebze içerdiği atioksidanlar sayesinde kan dolaşımını hızlandırıyor ve kolaesterolü düşürüyor. 

Kırmızı Biber Nasıl Tüketilir?

Özellikle közlenerek mezelere ilave edilen ya da direkt tüketilen sebzenin bir diğer kullanım alanı da salça. Domatesin neredeyse iki katı oranda renk ve hacim vermesinden dolayı tercih ediliyor. Kurutup toz haline getirilen kırmızı biber baharat olarak da kullanılıyor. 

Börülce 

Adını duyduğumuzda Ege yemeklerini hatırladığımız bir bitki börülce. Yöresel olarak siyah göz ya da karnı kara olarak da biliniyor. Dünyada da uzun fasulye, yılan fasulyesi, bodi, sitao ya da bora olarak isimlendiriliyor.

Hem tanesi, hem de tazeyken yeşil hali yenilebiliyor. Ülkemizde en çok yetiştirilen yer ise Isparta. 

İlk yetiştirildiği yerler Güney Asya, Afrika ve Hindistan. Ülkemizde de genelde Ege bölgesinde yetişiyor ve sıklıkla tüketiliyor. Tazesi tam bir yaz sebzesi çünkü %80 oranında su içeriyor. 

Protein açısından zengin besinler arasında. Bu yüzden et tüketmeyenlere sıklıkla öneriliyor. Yağ oranı düşük olmasına rağmen vitamin ve mineral kaynağı. 

Börülce Nasıl Tüketilir?

Yeşil kabuklu taze börülce, taze fasulye gibi yemek yapılarak tüketilebilir. Özellikle Ege bölgesinde zeytinyağlı börülce yemeği oldukça yaygın. Taneleri de kuru fasulye gibi pişirilebilir. Piyaz sevenler için tanelerinden börülce salatası da yapılabilir. 

Bamya

Bamyanın küçüğü mü makbul yoksa büyüğü mü?

İnsanların adını duyduğunda biraz tereddütle yaklaştığı bir sebze bamya. Yine de doğru tarifi bulunca herkesin ön yargılarını kıracağına inanıyoruz. 

Türk mutfağında çok yer bulamayan bamya aslında çok değişik ülkelerin listelerinde yer alıyor. Akdeniz ülkeleri, Japonya, Hindistan ve Amerika'da çokça tüketiliyor. Ülkeden ülkeye tarifler de değişiyor. 

Ülkemizde yetiştiriciliği Ege ve Marmara bölgelerinde yapılıyor. Fakat iklime uyum sağlayabilen bir bitki olduğundan Karadeniz ve Akdeniz bölgelerine de yayılmaya başladı. 

Kızartma yapmak için büyük ve biraz kartlaşmış bamyalar ideal. Yemeklerinde ise daha küçük ve taze olanlar tercih ediliyor. 

Vitamin ve mineral eksikliğine dayalı rahatsızlıklarda kurutulmuş tohumunun tüketilmesi öneriliyor. 

Bamya Nasıl Tüketilir?

Bamya, yaş veya kuru olarak tüketilebiliyor. Bazı yörelerde sulu yemeği yapılarak ya da kızartılarak tüketiliyor ya da konservesi yapılıyor. Bizim önerimiz ise mevsim sebzeleri ile fırınlayarak denemeniz. 


BENZER YAZILAR

Zürih Balesi'nden Anna Karenina İstanbul'a Geliyor

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) ve Zorlu PSM, İKSV’nin 50. yıl kutlamaları kapsamında, gerçekleşecek bale gösterisi hakkında bilgiler.

Dünyadaki En Tehlikeli Sporlardan Biri: Wingsuit BASE

Bu yazımızda adrenalin arayışında olanlar için bile sınırları zorlayan spor Wingsuit BASE'i inceleyeceğiz.


Paylaş