Sosyal medya yönetimlerini doğru ve kurumsal şekilde yapmak isteyen KOBİ’lere sosyal medya kanallarını daha doğru kullanabilmek için küçük tüyolar.

Dijital kanallarda küçük ölçekli işletmeler (KOBİ) için pek çok fırsat mevcut ve sosyal medya kanallarının kişiler ve işletmeler üzerinde sunduğu fırsatlar her geçen gün oldukça artıyor. KOBİ’lerin rahatlıkla reklam verebilmesi için dijital mecraların büyük çalışmalar gerçekleştirdiğini ve Google da dahil olmak üzere pek çok eğitim fırsatının ve faydalanılacak alanın açıldığını görüyoruz.

Dolayısıyla sosyal medya hesapları ve hesap yönetimleri artık büyük işletmelerin yanında KOBİ’ler için de önemli bir hal almaya başladı. Bunun en önemli sebepleri ise kuşkusuz ki; işletmelerin sosyal medya kanallarıyla birlikte hedef kitlelerine çok daha kolay bir şekilde ulaşabilmeleri ve bunun marka bilinirlikleri üzerinde olumlu etkilerinin olması. Bazı işletmeler dijital mecralarda başarı gösterip hedeflerine ulaşırken, bazı işletmeler donanım ve bilgi yetersizliği sebebiyle hedeflerine ulaşmakta zorluk çekebiliyor. Sosyal medya yönetimlerini doğru ve kurumsal şekilde yapmak isteyen KOBİ’lere bilgi vermek için hazırladığımız bu yazıda, sosyal medya kanallarını daha doğru kullanabilmek için küçük tüyolardan bahsettik.

Sosyal Medya Yönetimi Nedir?

Ticari ya da kişisel amaçlar doğrultusunda sosyal medyayı kullanan kişilerin, hedeflerine ulaşabilmesi için hesaplarını yönetmeleri gerekir ve bu yönetimi nasıl yapacağına karar verdiği sürece “sosyal medya yönetimi” denir. Sosyal medya yönetimini yapabilmek için söz konusu işletmelerin sosyal medya stratejisi geliştirmeleri ve bu stratejiyi geliştirirken sosyal medya platformlarının dinamiklerini dikkate almaları gerekmektedir.

Hangi Sosyal Medya Kanallarında Bulunmanız Gerektiğini Belirleyin

İşletmeler kendilerini tanıtmak, gelirlerini arttırmak ve satış yapmak için tüketicilerine sosyal medya kanalları üzerinden kolayca ulaşabilmektedir. Bu da sosyal medya yönetimini KOBİ’ler için zorunlu hale getirmiştir. Her işletme kendi sektör ve amacına göre sosyal medya hesaplarında da belirli strateji ve hedefler belirler.

Hedefler belirlenirken dikkate alınması gereken en önemli soru; hedef kitlenin sosyal medyada bulunup bulunmadığı, bulunduğu takdirde ise hangi sosyal medya kanallarında bulunduğunun analizini yapmaktır. Tüm sosyal mecralarda yer almaya çalışmak hem işletmenin zamanına hem de maliyet kaybına yol açabilir. Bunun yanında yeterli ilginin gösterilmediği sosyal medya platformlarında yer almak, hiç yer almamaktan daha olumsuz sonuçlara yol açabilir. Dolayısıyla işletmenin ihtiyaçlarına göre, hedef kitleye en kısa yoldan ulaşabilecek sosyal medya platformlarında yer almak en doğrusu olacaktır.

Sosyal Medya Hesapları ve Dijital Pazarlamadan Beklentileriniz Neler?

Dikkate alınması gereken önemli sorulardan birisi de sizin sosyal medya kanalları üzerinden yapacağınız reklam ve pazarlama çalışmalarının amacını belirleyip ona uygun stratejiyle kitleye ulaşmayı hedeflemektir.

Markanın bilinirliğini arttırmak ya da tanıtmak için açılan sosyal medya hesaplarında, bırakılmak istenen algıya yönelik içeriklerin oluşturulması,

Satışların arttırılmasının hedeflendiği sosyal medya hesaplarında rakip ürünlerin incelenmesi ve bu ürünler arasında farklılaşabilmenin üzerine çalışmalar yapılması atılması gereken en önemli temellerdir.

Sektör ya da marka hakkında neler konuşulduğunu, neler paylaşıldığını ve sektörünüzü kapsayan önemli markaların dijital adımlarının incelenmesiyle birlikte işletmenin kendi stratejisini oluşturulması önemli bir ilk adım olacaktır.

Sosyal Medya Hesabınızı Açın ve Kurumsal Kimliğinizi Yansıtın

Sosyal medya hesabını takip edecek kişilere ya da hedef kitlede bulunan kişilere, işletmenin sosyal medya kanallarıyla etkileşimde kalabilmesi için verilecek en önemli şey güvendir. Dolayısıyla kurumsal kimliğin yansıtıldığı profesyonel sosyal medya hesapları, özensiz hesaplara göre hedeflerine daha çabuk ulaşabilmektedir. Sosyal medya hesaplarını düzenlemek ve bu hesapların yönetimini başarılı bir şekilde yapmak için şu adımları dikkate alabilirsiniz:

Sosyal medya hesabını oluştururken öncelikle profesyonel bir marka ismi seçin.

Hangi sosyal medya platformunu seçerseniz seçin, profesyonel hesaba geçiş yapın. Profesyonel hesaba geçiş yapmak sayfaya daha fazla bilgi eklenmesine imkan sunarken, işletmelerin kendi istatistiklerini kolayca ulaşabilmesini de sağlar.

Profesyonel hesaba geçiş yaptıktan sonra profil fotoğrafı eklerken, fotoğrafta logonuzun olmasına özen gösterin. Hesapta bir kapak fotoğrafı kullanılması gerekiyorsa, sektörünüze veya işletmenize uygun fotoğraflar kullanın.

Biyografi alanına işletmeniz ve sektörünüz hakkında bilgi verecek metinler yazın.

İşletme adresini ve sayfanızın iletişim ayarlarını düzenleyin.

Bu adımları tamamladıktan sonra kurumsal sosyal medya yönetimindeki ilk basamakları geçmiş olursunuz. Ardından oluşturduğunuz hesaplar üzerinden takipçilerinize ve hedef kitlenizdeki kişilere daha kolay güven verir ve işletmenizle daha hızlı etkileşime geçmelerini sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medya Stratejinizi Belirleyin

Küçük ya da büyük her türlü işletmenin sosyal medya kanallarında belirledikleri hedeflere ulaşabilmek için bir strateji belirlemesi gerekmektedir. Sosyal medya stratejilerinizi belirlemek için:

İlk olarak sosyal medyadaki hedeflerinizin ne olduğunu belirlemek,

Hedeflerinizi belirledikten sonra rakip analizi yapmak,

Rakip analizini yaptıktan sonra hedef kitle belirlemek ve belirlenen hedef kitleye hangi sosyal medya kanalları üzerinden ulaşılabileceğini belirlemek,

Sosyal medya platformlarının belirlenmesinin ardından eldeki verilere ve belirlenen kanalların dinamiklerine uygun içerik ve dijital pazarlama çalışmaları yapmaya başlamak gerekmektedir.

Profesyonel Gönderiler Hazırlayın

Hesap yönetimini profesyonel olarak yapmak için, sosyal medya platformlarında paylaşılacak olan görsel ve içeriklerin kaliteli olması önemlidir. Bunun için bir fotoğraf çekilecekse, çekilecek olan fotoğraf için profesyonel fotoğrafçılarla çalışılması uygun olabilir. Beraberinde ise fotoğrafların profesyonel düzenleme araçlarıyla düzenlenmesi de içeriklerin özenli görünmesine yardımcı olacaktır. Sosyal medya içeriklerini tasarlarken;

Canva

Adobe Photoshop

Adobe Photoshop Light Room

Adobe Illustrator

Gibi profesyonel araçlar kullanabilir ve bu şekilde gönderilerinizin daha kurumsal gözükmesini sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medya Hesaplarınızda Düzenli Paylaşımlar Yapın

Hedef kitleyi dinamik tutmak ve etkileşimin artması için, sosyal medya hesabını aktif kullanmak ve düzenli paylaşımlar yapmak oldukça önemlidir. Müşterilerle sürekli iletişimde kalmak ve düzenli paylaşımlar yapmak hem işletmeye duyulan güveni hem de işletmenin bilinirliği ve etkileşimini arttıracaktır.

Sosyal medyada düzenli olarak içerik paylaşımı gerçekleştirebilmek için haftalık ya da aylık olarak içerik takvimi oluşturabilirsiniz. Takviminizde belirlediğiniz gönderileri platformların dinamiklerini ön planda tutarak paylaşabilirsiniz.

Sosyal medya yönetimi araçlarında bulunan;

Facebook Business Suite

Tweet Deck

Buffer

Hootsuite

Gibi planlama araçlarını kullanabilir ve bu şekilde gönderilerinizi planlanmış, otomatik olarak paylaşılmasını sağlayabilirsiniz. Bu şekilde sosyal medya hesaplarınızda düzenli bir iletişim oluşturabilir ve takipçilerinize güven verebilirsiniz.

Beğeni ve Takipçi Satın Almayın

Sosyal medya kullanımında birçok işletmenin yaptığı en büyük hatalardan birisi, hesapları daha güvenilir gösterebilmek ve marka algısı yarabilmek için takipçi satın almaktır. Fakat yapılan bu hata, sosyal medya hesaplarının büyümesinin önünde engel yaratacaktır. Dolayısıyla işletmeler bu zararların önüne geçebilmek için takipçi satın almak yerine, hesapların organik takipçilerle büyümesini sağlayacak stratejiler geliştirmeye dikkat etmelidir.

İçeriklerinizi Geliştirin

Küçük ve orta işletmelerin sosyal medya kanallarında yapmış olduğu en temel hatalardan birisi de yalnızca düz görsellerin paylaşılmasıdır. Sosyal medya platformlarında her türlü içerik ilgi görebilmektedir ve bu nedenle işletmelerin sosyal medya içeriklerini hazırlarken;

Video içerikleri

Reels içerikleri

Hizmet, ürün veya kampanyalara dair içerikler

Görsel içerikler

Canlı yayın özelliğini kullanmak

Hikaye özelliğini kullanmak

Gibi opsiyonları göz önünde bulundurmaları oldukça önemlidir.

İçeriklerinizde Metin Kullanımına Önem Verin

Sosyal medya hesaplarını canlandırabilmek için hazırlanan metinler ve kullanılan doğru hashtagler önemli bir adım olabilir. Takipçi, ilgisini çeken görseli inceledikten sonra gösterilen ürün ya da hizmet hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilmek için içerik metinlerini incelemek isteyecektir. Dolayısıyla işletmeler, içeriklerinde;

Hizmet, ürün ya da kampanyası hakkında bilgi içerikli yazılar

Kullanıcıyı internet sitenize gitmesi için yönlendirecek harekete geçirici metinler

Uygun hashtagler

Kullanmaya özen göstermelidir.

Reklam Verin

Sosyal medya reklamları, işletmelerin doğru kanallara daha etkili bir şekilde ulaşabilmesi için pratik yollardan birisidir. Hesabınızı ne kadar profesyonelce kullanırsanız kullanın ne yazık ki reklam vermediğiniz sürece hedef kitlenize ulaşmanız zordur. Dolayısıyla sosyal medya reklamlarını kullanmak işletmeniz ve hesabınız için sağlıklı bir adım olacaktır. Sosyal medya reklamı verirken;

Hedef kitlenin belirlenmesi

Hedef kitlenin yer aldığı platforma karar verilmesi

Platformların incelenmesi ve kanallara uygun reklam içeriklerinin hazırlanması

İçerikler için reklam bütçesi oluşturulması

Aşamalarını tamamlayarak hesabınız için reklam verebilirsiniz ve hedef kitlenize daha kolay ulaşarak satışlarınızı arttırabilirsiniz.

 


BENZER YAZILAR

Haftanın Gelişmeleri: 15-21 Haziran 2021

Parallel Universe sergisi Ataşehir DasDas'ta! Android 12 ve fotoğraf çekimi geliştirmeleri, Electronic Arts oyun şirketinin hacklenmesi, yeni tanıtılan iOS 15 ve Türkiye'nin ilk sanal Influencer'ı Aypera hakkında güncel haberler.

Body Positive Movement: Beden Olumlama Hareketi

Bedenimizle savaşmak yerine onu anlayınca daha sağlıklı bir ruh haline geçmemizin ve kendimizi keşfetmemizin hikayesi. Kendinin en iyi versiyonunu bulma yolculuğu.


Paylaş