Damızlık Kızın Öyküsü kitabı ve dizisinin yazarı Margaret Atwood’un hayatı

Margaret Atwood Kimdir? 

Çalışmaları cinsiyet ve kimlik, din ve mit, dilin gücü, iklim değişikliği ve güç politikası gibi çeşitli temaları kapsayan Margaret Atwood, tam adıyla Margaret Eleanor Atwood, 81 yaşında Kanadalı bir yazar. Aynı zamanda şair, edebiyat eleştirmeni, çevre aktivisti, yatırımcı ve öğretmen.

Eserleri ve Ödülleri

18 şiir kitabı, 18 roman, 9 kısa kurgu koleksiyonu, 8 çocuk kitabı ve 2 çizgi roman yayınladı. İki kez Booker Ödülü, Arthur C. Clarke Ödülü, Franz Kafka Ödülü de dahil olmak üzere birçok ödül kazandı. Bazı çalışmaları film ve televizyon için uyarlandı ve kitlelerce tanınırlığı artmış oldu.

Bu başarılı kadının kalemini güçlendiren vizyonu ve perspektifinin, çocukluğunu geçirdiği Kanada'nın kırsal kesimine dayandığı yorumlanıyor.

Çocukluğu

Atwood, Kanada'nın Ottawa şehrinde, entomolog (böcek bilimci) bir baba ve beslenme uzmanı annenin üç çocuğundan ikincisi olarak dünyaya geldi. Babasının orman entomolojisi konusundaki araştırmaları nedeniyle, Atwood çocukluğunun çoğunu Kuzey Quebec'in sırtlarında geçirdi.

6 yaşında oyunlar ve şiirler yazmaya başladı. 12 yaşına kadar okula başlamadı. Doymak bilmeyen bir kitap kurdu olan bu kız, Dell cep kitapları, Grimms Masalları, Kanada hayvan hikayeleri ve çizgi romanları okurdu.

Atwood 16 yaşındayken artık bir profesyonel olarak yazmak istediğini fark etti. 1957'de Toronto Üniversitesi Victoria Koleji'nde okumaya başladı ve burada üniversite edebiyat dergisi Acta Victoriana'da şiirler ve makaleler yayınladı.

1961'de yayımlanan ilk şiir kitabı “Double Pershepone” ile kariyerine ilk adımlarını attı ve edebi kişiliğini yakından tanımamızı sağlayan Damızlık Kızın Öyküsü, Kedi Gözü, Namı Diğer Grace kitaplarını yazdı.

Damızlık Kızın Öyküsü

"Hiçbir şey bir anda değişmez: derece derece ısınan bir küvette farkına varmadan haşlanarak ölürsünüz."

Yakın bir gelecekte New England'da, ABD hükümetini deviren Gilead adlı totaliter bir devletin hükmünde değişen sosyal yaşamı konu alıyor.

Damızlık Kızın Öyküsü, ataerkil bir toplumda boyun eğdirilmiş kadınları ve bu kadınların direnme çabalarını, bireysel ve toplumsal bağımsızlıklarını kazanma uğruna yaptıkları fedakarlıkları anlatıyor.

Sürükleyici bu başyapıtı Hulu, dizi olarak uyarladı. Emmy ödüllü diziyi, Blu TV'de “The Handmaid's Tale” adında izleyebilirsiniz.

Kedi Gözü

Kedi Gözü, yazarın çocukluğu ve gençlik yıllarını canlı bir şekilde yansıttığı baş karakteri; ressam Elaine Risley hakkında yazdığı romanıdır. Kendisine karşı önceleri çok acımasız, daha sonra bir o kadar nazik davranan üçlü arkadaş grubunun lideri Cordelia, Elaine'nin en güçlü anılarını oluşturarak, sanatı büyük ölçüde olmak üzere ilişkilerini ve dünyasını şekillendirir.

Roman, İkinci Dünya Savaşı'ndan 1980'lerin sonlarına kadar olan zaman dilimini aydınlatıyor. Feminizm ve çeşitli modern sanat hareketleri de dahil olmak üzere o dönemin kültürel unsurlarına göz kırpıyor.

Kitap otobiyografik unsurlar da içeriyor. Örneğin; Risley gibi Atwood da bir böcek bilimcinin kızıdır. Ayrıca Atwood romana kendi kızının ergenliği sırasında ara vermiş, kızını ve arkadaş grubunu da gözlemlerinin arasına katarak yazmıştır.

Namı Diğer Grace

“Şimdi bir aynanın karanlığıdır baktığımız”

Namı Diğer Grace, 1843'te Kanada'da Thomas Kinnear ve hizmetçisi Nancy Montgomery'nin öldürülmesini konu alıyor. Baş kahramanı, James McDermott ile birlikte suçtan hüküm giymiş ve ömür boyu hapse mahkum edilmiş Grace Marks'tır. Gerçek bir hikayeye dayanan bu romanda, Grace'i ve olaylarını araştırırken kurgusal bir doktor olan Simon Jordan ile etkileşimleri, bilimin yeterince gelişmediği 1800'lü yıllarda kadının toplumdaki masumiyet algısı derinlikleriyle ele alınıyor.

Bir solukta bitecek roman, film severler için Netflix'de Alias Grace adında mini diziye uyarlandı.

Kaynaklar:

https://www.gradesaver.com/

https://time.com/5667821/margaret-atwood-the-testaments/

https://www.biography.com/writer/margaret-atwood


BENZER YAZILAR

Cumhuriyet Dönemi'nin İlk Dergileri: 10-Hisar Dergisi

Türk Edebiyatı’nda gruplaşmaların yaşandığı dönemde ortaya çıkan Hisar dergisi, amacı ve yayın hayatı.

Toni Morrison: Hayatı ve Eserleri

Afro-Amerikan Edebiyatı’nın öncüsü ve ilk siyahi kadın editör Toni Morrison’ın yazarlık hayatı ve eserleri.


Paylaş